Ingrijirea pisicilorPisici

Pisicile pot suferi de depresie?

Persoanele cu depresie experimenteaza sentimente persistente de tristete si o lipsa a dorintei de a trai. Cand vine vorba de pisici insa, este imposibil sa stim daca acestea experimenteaza o stare mentala de tristete. Insa putem observa comportamentele acestora, pentru a determina daca pisicile experimenteaza stari de tristete profunda. Vom vedea daca pisicile pot suferi de depresie si ce cauze ar putea sta la baza acesteia. In plus, cum puteti sti daca pisica are o depresie si ce puteti face?

Pisicile pot suferi de depresie?

Da, pisica dvs. poate fi deprimata.

Situatii posibile care pot duce la depresie la pisici

Unele situatii posibile care duc la semne depresive la pisici includ:

1. Pierderea unui membru al familiei

Multi cred ca pisicile au o natura solitara. Cu toate acestea, pisicile pot fi mai mult sau mai putin sociale, in functie de experientele si situatiile lor de viata. Acestea pot experimenta pierderea su durerea in mod similar oamenilor.

Cand un membru al familiei se muta din casa sau decedeaza, pisica familiei va experimenta o pierdere daca avea o legatura sociala cu acea persoana. De asemenea, nu este neobisnuit ca pisicile sa se intristeze atunci cand un alt animal din casa (felin sau canin) pleaca sau moare.

2. Mutarea intr-o casa noua

O schimbare in mediul de viata actual cu ceva nou poate fi stresanta atat pentru animalul de companie, cat si pentru ingrijitorul acestuia.

In afara de stresul mutarii in sine, mutarea dintr-o casa mare intr-o casa sau un apartament mai mic ar reduce spatiul pe care o pisica trebuie sa il exploreze si ar putea limita nivelul de activitate, ducand la depresie. In plus, atunci cand o pisica care este obisnuita sa aiba acces la exterior se muta intr-un apartament unde nu poate iesi afara, poate deveni deprimata.

3. Modificari in programul familiei

Cand programul dvs. de lucru se schimba si lipsiti pentru perioade mai lungi de timp, starea mentala a pisicii dvs. poate fi afectata.

De asemenea, atunci cand plecati in vacanta si pisica este fie lasata cu un ingrijitor de animale de companie, sau trimisa la o pensiune, aceasta nu are de unde sa stie ca va veti intoarce dupa ea, asa ca poate suferi depresie.

4. Schimbari ale starii de sanatate

Daca o pisica activa incepe sa dezvolte artrita si nu mai poate sari in locul sau confortabil pe canapea, pat sau fereastra, poate fi deprimanta si poate duce la pierderi in privinta mediului sau de viata.

In situatiile in care o pisica se confrunta cu pierderea brusca a unui membru sau a unui ochi, sau incepe sa-si piarda vederea, aceasta ar afecta total modul in care pisica experimenteaza lumea.

 

Cum puteti sti daca pisica este deprimata?

Unele pisici deprimate pot prezenta schimbari foarte evidente in comportament, in timp ce alte pisici pot prezenta doar semne subtile, la care trebuie sa fiti atent.

Pisicile care se confrunta cu depresie pot prezenta simptome precum:

  • Scaderea apetitului
  • Pierderea interesului de a se juca cu jucariile lor
  • Mai putin interes pentru a interactiona cu alte animale de companie din casa feline/canini, sau cu membrii familiei
  • Vocalize puternice
  • Scaderea interesului pentru iesirea in exterior (daca este permis accesul in exterior)
  • O crestere a timpului petrecut dormind
  • Scaderea perioadei de timp petrecut cu ingrijirea blanii (au o blana neingrijita)
  • Frecventa crescuta a urinarii in litiera
  • Pisicile isi pot face nevoile in diverse locuri din casa, sau pot sa nu foloseasca litiera in mod constant. Ori de cate ori o pisica nu foloseste in mod constant litiera, duceti-va pisica la medicul veterinar pentru a fi examinata.

Unele dintre aceste semne pot fi prezentate si de o pisica daca are o problema de sanatate subiacenta. Pisicile sunt pradatori pentru creaturi mici, dar pot fi si prada pentru pradatorii mai mari. Ca animale de prada, pisicile au invatat sa isi ascunda foarte bine simptomele oricarei boli fizice. Prin urmare, este intotdeauna important ca pisica sa fie examinata de medicul veterinar si sa fie efectuate analize si teste de diagnostic pentru a exclude orice problema medicala subiacenta.

 

Pisicile de interior pot suferi de depresie?

Este mai usor sa stabiliti daca o pisica de interior este deprimata pentru ca o vedeti mai des. Insa si pisicile tinute  in aer liber pot experimenta depresia.

Depresia la pisici este o stare de spirit care se reflecta printr-o scadere generala a activitatii. Pisica dvs. nu se mai implica in activitati care ii placeau candva si doarme din ce in ce mai mult. Deci, in loc sa exploreze curtea sau cartierul, pisica dvs. poate ramane intr-o zona a curtii sau poate sa nu iasa deloc.

Cum inveseliti o pisica deprimata?

Desi pisicile pot experimenta depresia, exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a le ajuta sa-si imbunatateasca sanatatea mintala.

1. Petreceti timp de calitate cu pisica dvs.

Pentru a va ajuta pisica deprimata, puteti petrece mai mult timp cu aceasta. Doar a sta cu ea si a o mangaia poate calma o pisica deprimata. Unor pisici le place sa le mangaiati urechile, sa le scarpinati pe partile laterale ale fetei sau sub barbie, sau chiar sa le periati.

2. Introduceti noi jucarii si jocuri

Puteti incerca sa treziti din nou interesul pisicii pentru viata, angajandu-va pisica in mai multe activitati sau oferindu-i jucarii noi de diferite dimensiuni, texturi si culori.pisicile pot suferi de depresie

Participati activ la joaca, folosind diverse jucarii pentru a atrage pisica. Ii puteti oferi jucarii de tip puzzle pentru a va incuraja pisica sa lucreze pentru a obtine delicii gustoase, sau jucarii care se misca pe podea in mod neobisnuit, sau care fac zgomote interesante. Descarcati jocuri create pentru pisici pe dispozitivele dvs. mobile pentru a va implica pisica.

3. Schimbati hrana pisicii

Unele pisici pot manifesta interes pentru diferite arome sau marci de alimente, sau chiar pentru hrana destinata consumului uman, cum ar fi puiul fiert sau prajit, iaurtul sau branza. Altor pisici le place hrana pentru bebelusi pe baza de carne. Inainte de a va hrani pisica cu hrana destinata consumului uman, cereti medicului veterinar acordul pentru tipul si cantitatea de hrana oferita. In orice caz, oferirea de noi tipuri de alimente poate da o ocupatie noua pisicii, distragand-o de la starea depresiva.

4. Puteti incerca o muzica linistitoare

Exista muzica linistitoare conceputa special pentru pisici, pe care o puteti gasi pe YouTube, cum ar fi un canal numit „Music for Cats” de care unele pisici se pot bucura. Muzica contine sunete ale pisicilor care torc si alte frecvente de sunet pe care pisicile le pot auzi.

5. Incercati unele suplimente alimentare

Exista suplimente naturale care contin L-teanina si L-triptofan. Acestea pot creste nivelul de serotonina din creierul unei pisici pentru a ajuta la combaterea depresiei. Serotonina este uneori cunoscuta ca neurotransmitatorul „starii de bine”, iar nivelurile ridicate de serotonina sunt legate de sentimente de calm si fericire.

6. Utilizati feromoni si arome revigorante

Feromonii felini pot fi calmanti pentru pisici. De asemenea, puteti incerca diverse arome, cum ar fi menta, iarba pisicii  si rozmarin, pentru a le stimula simturile.

7. Luati in considerare adoptarea unei alte pisici

Unele pisici se bucura de compania altei pisici. Cu toate acestea, este nevoie de o analiza atenta a situatiei. Chiar daca pisica dvs. a fost foarte sociala cu o alta pisica din casa si care a decedat, o noua pisica poate sa nu fie cea mai buna solutie. Este posibil ca actuala dvs. pisica sa nu isi doreasca un inlocuitor al recent plecatei pisici.

8. Cereti ajutorul profesionistilor

Puteti discuta cu medicul veterinar cu privire la medicatia psihoactiva pentru pisica dvs. Solicitati recomandari pentru un plan de tratament personalizat si produse farmaceutice care sa va ajute animalul de companie.

 

Sursa imagini: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button