Ingrijirea pisicilorPisici

Cum sa ii aratati pisicii dvs. ca o iubiti (8 metode surprinzatoare)

Majoritatii proprietarilor de pisici nu trebuie sa li se spuna ca imbratisarile constante si oferirea de recompense ii va face fericiti pe prietenii lor – felinele. Insa care sunt metodele de a arata pisicii dvs. semne de afectiune mai profunde? Afland mai multe despre comportamentul innascut al pisicii, puteti intari legatura pe care o impartasiti. Iata cum ii aratati pisicii ca o iubiti in 8 moduri distractive, simple si usoare – toate in limbajul pisicii.

 

8 metode de a-i arata pisicii ca o iubiti

 

1. Priviti bland in ochii pisicii dvs.

Stiati ca va puteti arata afectiunea fata de pisica doar privind-o? Este nevoie doar de putina blandete. In lumea animalelor, privirea directa este privita ca o amenintare. Daca doriti cu adevarat sa cresteti factorul de afectiune, clipiti lent. In limbajul pisicii, clipitul lent semnaleaza ca sunteti relaxat si nu reprezentati niciun pericol. Daca si pisica dvs. simte dragostea, s-ar putea sa va raspunda si ea cu un clipit. Acest lucru este denumit in mod obisnuit „sarut de pisica”, spun specialistii.

2. Respectati-i preferintele de mangaiere

A venit vreodata pisica la dvs. pentru a fi mangaiata, doar pentru a fugi din bratele dvs. cateva secunde mai tarziu? Daca da, poate fi necesar sa va modificati stilul de mangaiere. Corpul pisicii este foarte sensibil iar atunci cand mangaiati anumite zone, doriti sa obtineti o reactie pozitiva si nu una defensiva.

mangaiere pisica

De exemplu, unele pisici se bucura de mangaierea barbiei, altele prefera miscari lungi, din cap pana in picioare. Observati cum reactioneaza pisica dvs. cand mangaiati diferite zone ale corpului, astfel incat sa stiti ce creeaza o reactie calma si placuta.

Si in timp ce multi iubitori de pisici ar putea, probabil, sa mangaie pisicutele ore in sir, este important sa stiti cand sa va opriti. Incheiati intotdeauna sesiunea de mangaiat intr-o nota pozitiva. Fiti atent la semnalele pisicii care indica ca este suficient.

3. Diversificati mediul pisicii dvs.

Pisicile petrec mult timp acasa, asa ca este esential ca mediul lor sa fie unul sigur si stimulant. Toate imbratisarile, mangaierile, jucariile, vorbele dulci si alte forme de afectiune nu vor conta daca pisica nu se simte in siguranta sau este stresata.

Asigurati-va ca pisica dvs. se simte in siguranta si are acces facil la resurse precum hrana, apa si o litiera. Nu este nevoie de mult pentru a modifica mediul astfel incat sa fie mai prietenos cu pisicile. Este nevoie doar sa priviti lucrurile din punctul de vedere al pisicii.

Exista multe alte moduri de a imbogati mediul pisicii dvs. dincolo de elementele de baza si sa ii aratati pisicii ca o iubiti. Amplasati stalpi de zgariat, pervaze la ferestre si copaci pentru pisici, care ajuta pisicile sa se simta mai in siguranta si sa le permita sa vegheze asupra teritoriului lor.  Bineinteles, un mediu si un pat cald vor face pisicile si mai fericite.

4. Hraniti pradatorul interior al pisicii dvs.

Pisicile sunt pradatori naturali insa jucariile in forma de soarece nu reprezinta o prada foarte provocatoare pentru ele.

Una dintre cele mai bune moduri prin care sa aratati pisicii ca o iubiti este sa o implicati zilnic in jocuri interactive „de-a prada si pradatorul”. Aceasta activitate nu numai ca hraneste comportamentul de vanator innascut al pisicii, dar ofera si un antrenament care reduce stresul. Este un mod grozav de a crea o legatura cu pisica dvs., mai ales cand pisica nu este in ipostaza dragalasa.

5. Folositi hranitoare interactive pentru pisici de tip puzzle

Probabil ca dvs. nu ati dori sa rezolvati un puzzle inainte de fiecare masa. Cu toate acestea, oferirea unei jucarii de stimulare a inteligentei cu recompense in hrana precum un puzzle feeder este o modalitate excelenta de a scoate la lumina pradatorul interior al pisicii si de a-i oferi un stimul mental.

Incepeti cu o jucarie – hranitoare interactiva mai simpla pentru pisici care ii permite sa vada mancarea pentru pisici din interior. Apoi introduceti hranitoare mai complexe.

6. Organizati o vanatoare de comori

Vanarea si cautarea hranei sunt comportamente naturale ale pisicilor. Dar este de inteles daca pisica dvs. nu va face mare lucru in camera de zi.  Puteti schimba acest lucru creand o „vanatoare de comori” cu hrana pentru pisici. Puteti amplasa gustarile pentru pisici pe rafturi, in jucarii, in puzzle feeder si in alte locuri pe care pisica sa le caute.

Vanatoarea ar trebui sa inceapa usor, cu amplasarea hranei acolo unde pisica dvs. o poate vedea. Puteti creste dificultatea punand alimentele in locuri mai greu accesibile, cum ar fi copacii pentru pisici. Nu faceti jocul prea greu. Ar trebui sa fie provocator, nu frustrant.

7. Recompensati comportamentul bun

Aceleasi tehnici care ajuta la combaterea comportamentului nedorit al pisicilor pot intari de asemenea legaturile cu oamenii.

Dresajul cu clickerul este o metoda de dresaj bazat pe intarire pozitiva. Aceata metoda foloseste un sunet (click) pentru a comunica pisicii cand face un comportament dorit. Iar cand un animal invata un comportament care ii aduce un avantaj (o recompensa), acesta va invata intr-un mod cooperant.

Dresajul cu clickerul este distractiv pentru pisici si este eficient pentru a socializa pisicile si a le ajuta sa se simta mai in siguranta in preajma oamenilor.

8. Oferiti zilnic pisicii afectiune

Chiar daca felina dvs. necesita ingrijire minima, oferiti-i zilnic afectiune. Acest moment este deosebit de important pentru ca asta le place de fapt pisicilor – sa fie mangaiate si iubite.

 

Prin urmare, cum aratati pisicii ca o iubiti? Speram ca ati descoperit cateva modalitati noi de a va bucura de timp de calitate impreuna cu animalul dvs. de companie.

 

Sursa imagini: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button