Ingrijirea pisicilor

4 Lucruri interesante despre creierul pisicii

Daca v-ati privit vreodata pisica stand intinsa si v-ati intrebat ce se intampla in capul lor, nu sunteti singurul. Oamenii de stiinta care studiaza animalele doresc, de asemenea, sa afle mai multe despre mintile animalelor noastre de companie. Si, desi interesul pentru acest tip de cercetare a crescut, mai avem inca multe de invatat. De-a lungul vremii, s-au facut relativ putine cercetari asupra inteligentei pisicilor sau a modului in care functioneaza creierul pisicii. O parte din motivul acestui fapt este ca pisicile – dupa cum probabil stiti – pot fi fiinte cu care este dificil de lucrat.

Oricat de dificil a fost, oamenii de stiinta au reusit sa afle destul de multe despre creierul pisicii. Iata cateva lucruri pe care le-au inteles pana acum.

 

Lucruri interesante despre creierul pisicii

1. Pisicile ne pot urma indicatiile

In timp ce pisicile ar putea sa nu inteleaga ce spuneti in cuvinte, ele pot intelege cel putin un lucru pe care il spuneti prin limbajul corporal. Cercetatorii au descoperit ca pisicile pot intelege gesturile de aratare (indicare) ale oamenilor si le vor urma pentru a gasi hrana.

Intr-un studiu din 2005, oamenii de stiinta au prezentat pisicilor doua boluri, dintre care unul avea hrana pentru pisici in el (pe care pisicile nu o puteau vedea) si unul care era gol. Pisicilor li s-a permis sa se apropie si sa aleaga unul dintre castroane, in timp ce un cercetator arata spre castronul care continea hrana. Aproape toate pisicile au urmat indiciul de indicare, au ales castronul corect pentru pisici si au primit recompensa alimentara.

Acest lucru sugereaza ca pisicile au ceea ce oamenii de stiinta numesc „teoria mintii”. Adica capacitatea de a atribui altora cunostinte, dorinte, intentii etc. In acest caz, pisicile si-au dat seama ca omul de stiinta care indica bolul incerca sa le arate ceva.

Din moment ce pisicile au fost crescute pentru a fi domestice si petrec mult timp cu oamenii, ne-am astepta ca ele sa perceapa indiciile umane intr-o oarecare masura. Cu toate acestea, oricine a detinut o pisica stie ca pisicile nu sunt intotdeauna atat de receptive pe cant ne-am dori sa fie.

2. Pisicile au „permanenta obiectului”

Daca un obiect iese din raza noastra de vedere – este plasat in spatele altuia, de exemplu, sau pus intr-un sertar – stim ca nu a incetat sa existe, ci a fost doar ascuns de noi. Acest concept, numit „permanenta obiectului”, pare destul de elementar pentru noi, dar nu toate animalele (sau chiar bebelusii umani foarte tineri) il inteleg.

Daca pisica dvs. a urmarit vreodata un soarece sau o jucarie sub o piesa de mobilier si apoi a stat acolo asteptand sa reapara, ati putea presupune ca pisicile au un sentiment de permanenta a obiectului. Cercetatorii au demonstrat ca pisicile pot rezolva cu usurinta testele de permanenta a obiectelor si pot cauta obiecte ascunse in containere si in spatele obstacolelor unde acestea au disparut.

Aceasta este o abilitate mentala pe care pisicile o au ca vanatori solitari. Daca prada dispare din vedere, pisicile au capacitatea de a-si aminti locatia prazii inainte de disparitia acesteia. Ati putea incerca si dvs. sa va testati pisica acasa pentru permanenta obiectelor.

3. Amintirile pisicilor nu sunt atat de grozave

Pisicile sunt cam uituce. Studiile au descoperit ca capacitatea pisicilor de a-si aminti si de a folosi informatii pentru perioade scurte, numita memorie de lucru – testata prin aratarea pisicilor unde a fost plasata o jucarie si apoi punandu-le sa o gaseasca dupa ce au asteptat diferite perioade de timp – dureaza aproximativ 1 minut, scazand rapid dupa doar 10 secunde. (Pentru comparatie, cainii carora li sa facut acelasi test au avut rezultate mai bune, iar memoria lor de lucru a durat mai mult pana sa scada.)

Cu toate acestea, amintirile pe termen lung ale pisicilor sunt mai dezvoltate. Dar amintirile pot fi afectate de lucruri precum boala sau varsta. O problema este declinul cognitiv asemanator cu Alzheimer numit Declin cognitiv felin (FCD) sau Sindrom de disfunctie cognitiva (CDS).

4. Pisicile au o anumita conceptie despre timp si cantitate

Pisicile incep sa miaune la micul dejun si la cina cam la aceeasi ora in fiecare zi. De unde stiu ca este timpul sa manance? Desi nu exista multe cercetari in acest domeniu, exista unele dovezi ca pisicile pot face diferenta intre diferite durate de timp.

Intr-un studiu, cercetatorii au instruit pisicile sa manance dintr-unul din cele doua boluri, in functie de cat de mult au fost tinute intr-o cusca inainte de a fi eliberate sa manance. Iar pisicile au putut face diferenta intre perioadele de retinere de 5, 8, 10 si 20 de secunde. Aceasta abilitate implica faptul ca pisicile pot avea „un ceas intern” care este responsabil de evaluarea duratei evenimentelor.

Pe langa faptul ca pot diferentia o perioada mai lunga de timp de la una mai scurta, pisicile par sa fie capabile sa distinga o cantitate mai mare de una mai mica. Oamenii de stiinta au descoperit ca pisicile pot distinge intre un grup de 2 obiecte de un grup de 3 si pot folosi grupul mai mare ca un indiciu ca exista mai multa hrana. Ca si in cazul permanentei obiectului, este logic ca pisicile sa aiba aceasta abilitate mentala daca doresc sa maximizeze cat de multa hrana pot obtine atunci cand vaneaza.

 

Sunt pisicile mai inteligente decat cainii?

Desi mai avem multe de invatat despre creierul pisicii, cum gandesc acestea si cum ne percep si interactioneaza cu noi si lumea din jurul lor, este deja clar ca au niste abilitati mentale uimitoare. Dar cum sunt pisicile in comparatie cu cainii?

Raspunsul la aceasta intrebare este cel putin dificil. De-a lungul vremii s-au realizat mai multe cercetari cognitive asupra cainilor decat asupra pisicilor. Asa ca nu avem o intelegere la fel de completa a inteligentei si abilitatilor cognitive ale pisicii. In plus, animalele difera in ceea ce priveste dimensiunea, comportamentul si capacitatea de a fi dresate, asa ca multe experimente utilizate in cercetarea cognitiva a animalelor sunt concepute diferit pentru diferite specii.

Un test care functioneaza cu o pisica s-ar putea sa nu functioneze cu un caine, cu o pasare sau cu un soarece si, de obicei, nu puteti face o comparatie corecta intre doua specii atunci cand experimentele sunt atat de diferite.

Sfatul nostru pentru moment? Ganditi-va atat la pisici, cat si la caini ca fiind inteligenti si speciali in felul lor.

 

Cititi si: 5 lucruri de facut pentru a mentine creierul pisicii in forma

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button