Specii de pasari

Cioara americana

Cioara americana (Corvus brachyrhynchos) este una dintre cele mai raspandite pasari din America de Nord. In ciuda persecutiei de-a lungul istoriei prin otravire, vanatoare si alte mijloace, acesti membri ai familiei de pasari Corvidae sunt foarte adaptabili si continua sa prospere in multe zone. Pasionatii de pasari si ornitologii sunt adesea surprinsi de cat de inteligente, adaptabile si inventive pot fi ciorile americane.

Culoare: negru
Durata de viata: 7-8 ani
Caracter: inteligenta, adaptabila, inventiva
Dimensiune: medie, 40-50 cm, anvergura aripi: 88-101 cm, 300-600 gr.

 

Aspect

In primul rand, ciocul este gros si negru, cu o forma robusta, ideala pentru o gama larga de alimente.

Pasarile masculi si femele sunt identice, cu penajul negru, care poate prezenta irizatii albastru-violet in lumina puternica a soarelui. Penele de pe gat sunt scurte si netede. Picioarele relativ lungi sunt, de asemenea, negre, iar ochii sunt de un maro inchis, care apare frecvent negru.

Cioara americana

In zbor, aceste pasari prezinta o coada cu varful patrat, care este drept. Rar, unii indivizi pot prezenta pete albe pe aripi, desi cantitatea de alb poate varia. Aripile in zbor au adesea articulatiile impinse proeminent inainte.

Pasarile tinere arata asemanator cu adultii, dar pot prezenta un aspect mai neingrijit.

Habitat natural

Cioara americana poate fi intalnita pe tot parcursul anului pe intreg teritoriul Statelor Unite continentale in multe habitate, cu exceptia zonelor foarte impadurite sau a celor mai aride deserturi. In timpul verii, aria de reproducere se extinde pentru a include cea mai mare parte a Canadei, cu exceptia nordului extrem. Foarte adaptabile, Ciorile americane prefera habitatul deschis sau putin impadurit, cum ar fi zonele agricole, dar pot deveni si urbane, fiind observate frecvent pe terenuri de golf, terenuri de atletism, parcari sau la gropile de gunoi.

Cioara americana

Cioara americana nu migreaza. Sunt observate ocazional Ciori americane in sud-vestul Statelor Unite, in afara zonei tipice ale pasarii.

Ciorile americane nu sunt considerate amenintate sau pe cale de disparitie, desi ocazional sunt persecutate, in special in zonele agricole unde un stol mare poate deteriora in mod dramatic recoltele. Elementele speciale menite sa descurajeze acest comportament pot fi utile pentru a tine ciorile departe, daca este necesar. Aceste pasari sunt deosebit de sensibile la infectiile cu virusul West Nile. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina cum poate fi prevenita raspandirea bolii. Transmiterea directa a virusului de la ciori la om este imposibila.

Hrana

Cioara americana este o pasare omnivora oportunista si vor aborda aproape orice sursa de hrana disponibila. Acestea includ insectele, amfibieni, reptile, mamifere mici, oua, moluste, seminte, fructe, carne si resturile din gunoi sau de la bucatarie. Ei cauta adesea alimente mai usor disponibile, dar sunt suficient de inteligenti si de curiosi pentru a incerca lucruri noi, ceea ce le permite sa prospere cu multe alimente.

Cioara americana

Personalitate si comportament

Sunt pasari foarte inteligente care au demonstrat abilitati de rezolvare a problemelor in medii de laborator, de obicei pentru a obtine acces la hrana.

In salbaticie, unele Ciori par sa instige la hartuire ca forma de joaca sau de divertisment,  hartuind alte animale, chiar pisici sau caini. Aceste pasari vor colecta obiecte stralucitoare si le vor depozita adesea in cuiburile lor.

In timpul iernii, pot forma stoluri mari de peste un milion de pasari. Chiar si vara sunt rareori solitare, mai ales daca sursele de hrana sunt abundente.

Sunt pasari monogame si o pereche va construi impreuna un cuib. Cuiburile sunt de obicei plasate in copaci, in special in plante vesnic verzi, dar pot fi intalnite si in tufisuri mari din habitatele in care copacii sunt rari.

Ambii parinti vor cloci 3-8 oua, timp de 17-18 zile. Puii tineri sunt ingrijiti de ambii parinti timp de 28-35 de zile, iar pasarile neimperecheate pot ajuta la ingrijirea puilor. Este obisnuit ca puii anteriori deveniti adulti sa ajute la cresterea fratilor mai mici, chiar si cativa ani la rand. Ciorile americane pot avea doua randuri de pui pe an.

Sunete si cantecul pasarii

Aceste pasari sunt cel mai bine cunoscute pentru strigatul lor familiar „cra-cra”, cu un timbru ragusit. Tonul, tempo-ul si durata apelului pot varia, precum si numarul de repetari. Sunt cunoscute pentru ca imita strigatele altor pasari, precum si alte sunete auzite (non-pasari).

 

Stiati ca…?

  • Cioara americana mai este denumita si „Cioara comuna” sau simplu, „Cioara”.
  • Se distinge de corb prin faptul ca este mai mica si prin sunetele emise.
  • Sunt sensibili la virusul West Nile, fiind utili ca bioindicatori pentru a urmari raspandirea virusului. Transmiterea directa a virusului de la cioara la om este imposibila.
  • Este considerata un daunator agricol, fiind supusa vanatorii si gestionarii controlate.
  • Aceste pasari vor colecta obiecte stralucitoare si le vor depozita adesea in cuiburile lor.

 

Cititi si despre: Porumbelul incoronat (evantai) Victoria

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button