CainiSanatate canina

Totul despre negii la caini: Tipuri, cauze si tratamente

Papilomatoza virala la caini suna grav, nu e asa? De fapt, termenul este doar o descriere tehnica a verucilor (papiloamelor) la caini. Negii la caini nu sunt in general un diagnostic grav. Insa afectiunea necesita atentia dvs., in primul rand pentru a nu-i confunda cu alte boli mai urate.

Simptome

Orice caine poate avea veruci. Ina acestea sunt mai frecvente la animalele tinere, cainii cu imunitate scazuta, caninii care petrec mult timp in preajma altor caini si la anumite rase precum Cocker Spaniel si Pug.

Negii la caini sunt descrisi ca aratand ca o excrescenta de aspectul unei conopide. Dar exista si alte tipuri mai rare, inclusiv un papilom inversat (de obicei un nodul ferm cu un punct in mijloc) si portiuni de piele intunecate, solzoase, care au o suprafata neregulata.

Negii se pot dezvolta in si in jurul gurii unui caine, in jurul ochilor, intre degetele de la picioare si aproape oriunde pe piele. In cele mai multe cazuri, medicul veterinar poate diagnostica un caine cu negi doar la examinarea fizica.

Unii caini dezvolta una sau cateva veruci care sunt atat de mici incat sunt usor de trecut cu vederea. In alte cazuri, regiuni intregi ale corpului unui caine pot fi acoperite cu negi de diferite dimensiuni. Negii in si in jurul gurii unui caine pot face dificila hranirea pentru un caine. Negii de pe picioarele unui caine pot provoca schiopatare, mai ales daca devin traumatizati sau infectati.

Cauze

Negii la caini sunt cauzati de infectia cu papilomavirus. Cainii cu negi sunt contagiosi pentru alti caini, dar nu si pentru alte animale sau oameni.

Au fost identificate multe tipuri diferite de papilomavirusuri canine. Fiecare tip tinde sa provoace o anumita forma a bolii (de exemplu, veruci in si in jurul gurii versus veruci care afecteaza picioarele). Odata ce un caine a fost infectat cu un tip de papilomavirus, el este imun la acel tip, dar nu si la altii.

Cainii se infecteaza cu papilomavirus de la alti caini care au virusul, printr-o leziune sau o rana a pielii. Virusul papiloma poate trai in mediu timp de saptamani, asa ca este posibil ca un caine cu negi sa lase virusul in urma intr-o anumita zona si apoi ca un alt caine sa preia virusul din acea zona mai tarziu. In general, este nevoie de o luna sau doua pentru ca verucile sa se dezvolte dupa ce un caine este infectat cu papilomavirus.

Tratament

Negii dispar in general de la sine in cateva luni, pe masura ce cainele dezvolta imunitate impotriva virusului. Cu toate acestea, exista situatii cand este necesar un tratament veterinar:

  • Uneori, negii la caini sunt atat de numerosi, mari sau localizati in asa fel incat provoaca simptome secundare precum schiopatat, dificultati in a manca sau a bea, sau iritatie oculara.
  • Negii pot sangera sau se pot infecta cu bacterii.
  • In cazuri rare, verucile care nu se vindeca de la sine se pot transforma in tumori canceroase. In general, negii care sunt prezenti mai mult de 3-5 luni ar trebui tratati.
  • Cainii care iau medicamente imunosupresoare sau care au alte afectiuni grave de sanatate s-ar putea sa nu poata scapa de negi fara ajutor.

Daca unul sau mai multi negi sunt motiv de ingrijorare, indepartarea chirurgicala este tratamentul de electie. Acest lucru se poate face cu un bisturiu, laser sau prin criochirurgie (folosind frig intens pentru a distruge negul).

Medicamentele sunt adesea necesare atunci cand un numar mare de veruci cauzeaza probleme cainelui. Din pacate, este dificil de evaluat cat de eficiente sunt aceste tratamente, deoarece majoritatea verucilor de caine dispar de la sine.

Cu toate acestea, urmatoarele tratamente de terapie medicala au fost incercate de catre medici veterinari:
  • Interferon – un medicament oral sau injectabil care stimuleaza sistemul imunitar.
  • Imiquimod – un medicament topic, antiviral si antitumoral.
  • Cimetidina – un medicament oral care poate avea un efect asupra sistemului imunitar.
  • Azitromicina – tratamentul cu acest antibiotic oral s-a dovedit a fi eficient, conform anumitor studii.
  • Vaccinarea autogena – zdrobirea catorva veruci pentru a elibera particule de virus sau administrarea unui vaccin facut din negii proprii unui caine poate stimula sistemul imunitar sa raspunda impotriva virusului.
  • Reducerea imunosupresiei – daca este posibil, intrerupeti sau reduceti doza de medicamente imunosupresoare si tratati mai agresiv orice boli care au un efect negativ asupra sistemului imunitar al cainelui.

Prevenire

Exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va proteja cainele de dezvoltarea verucilor.

Evident, nu lasati cainele sa se joace sau sa contacteze in alt mod alti caini care au negi vizibili. Daca natura protectoare a pielii cainelui dvs. este compromisa (de la rani, eruptii cutanate, etc.) sau sistemul imunitar nu functioneaza normal, nu-l duceti in zone in care alti caini tind sa se adune (de exemplu parcuri, gradinite pentru caini, canise).

Si daca, in ciuda eforturilor, cainele dvs. dezvolta negi, tineti-l izolat de alti caini pana cand toti negii au disparut.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button