CainiSanatate canina

Sunt betisoarele/bratarile luminoase Glow Sticks toxice pentru caini?

Betisoarele/bratarile luminoase Glow Sticks sunt colorate in diverse culori si lumineaza pana la  8 – 12 ore. Acestea sunt disponibile ca bratari, coliere si baghete. Contin o substanta chimica care straluceste in intuneric si sunt deosebit de populare in preajma sarbatorilor si la diverse petreceri. Aceste bratari Glow Sticks insa, sunt oarecum toxice pentru caini daca sunt mestecate sau ingerate, putand provoca o reactie intensa la gustul substantei chimice pe care o contin – ftalat de dibutil.

Ingredientele din aceste betisoare luminoase sunt in general netoxice si majoritatea cazurilor nu vor necesita asistenta medicala. Cu toate acestea, daca lichidul din ele este inghitit, acesta poate provoca deranjamente stomacale si o anumita iritatie a gurii.

Substanta din aceste articole stralucitoare este ftalatul de dibutil, un lichid limpede, uleios si incolor, considerat a avea toxicitate minima. Desi are o toxicitate scazuta, poate provoca iritatii ochilor, pielii, gurii. Probabil gura cainelui va straluci cateva minute. Aceste reactii adverse asociate cu betisoarele si bratarile luminoase pot afecta atat cainii cat si pisicile.

Simptome si tipuri

Cand cainii musca sau ingereaza betisoarele/bratarile luminoase Glow Sticks, substanta chimica ftalat de dibutil provoaca o reactie la gustul intens al acesteia. Simptomele observate includ:

  • Salivare
  • Tinerea labutelor pe bot
  • Agitatie/iritare
  • Varsaturi (rar)

In afara de reactia la gustul rau, betisoarele/bratarile luminoase Glow Sticks nu sunt in general toxice.

toxice pentru caini

Cauze

Substanta chimica ftalatul de dibutil gasit in baghetele stralucitoare si in alte bijuterii stralucitoare poate provoca reactii adverse la caini.

Diagnosticare

Medicul veterinar va examina fizic cainele pentru semne si simptome asociate cu ingerarea de ftalat de dibutil.

Tratament

In general, nu este necesar un tratament pentru cainii care ingereaza betisoare sau bratari luminoase Glow Sticks. Cu toate acestea, furnizarea de apa sau hrana pentru a diminua gustul substantei chimice continute de acestea poate fi utila in atenuarea simptomelor.

De asemenea, se recomanda spalarea substantei chimice de pe blana si pielea cainelui cu sampon si apa. Duceti cainele intr-o incapere intunecata pentru a localiza substanta chimica de pe blana si pielea cainelui, si indepartati-o.

Prevenire

Cel mai bun mod de a preveni ingerarea de substante toxice pentru caini si a acestor betisoare/bratari luminoase Glow Stickseste sa le tineti intr-un loc ferit, la care cainele nu are acces.

 

Cititi si: Alimente destinate consumului uman, toxice pentru caini

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button