CainiSanatate canina

Intoxicatia cu aspirina la caini

Aspirina, un medicament antiinflamator nesteroidian, are efecte benefice, inclusiv proprietati antiplachetare, antiinflamatorii si analgezice. Cu toate acestea, poate fi si toxic. Odata ingerata, aspirina formeaza acid salicilic care este apoi distribuit in tot organismul. Proprietarii de caini trebuie sa urmeze cu strictete indicatiile medicului veterinar daca folosesc aspirina din orice motiv  deoarece intoxicatia cu aspirina la caini poate duce la moarte subita.

Afectiunea descrisa in acest articol medical poate afecta atat cainii, cat si pisicile.

Simptome si tipuri

Unul dintre primele semne vizibile este pierderea poftei de mancare. Alte semne includ varsaturi, diaree si hemoragie intestinala cauzate de ulceratii la nivelul stomacului si intestinului subtire.

Sistemul nervos central este afectat iar cainele poate avea dificultati de mers, poate prezenta slabiciune, mers necoordonat sau chiar se poate prabusi. De asemenea, pot aparea pierderea cunostintei si moartea subita.

Atunci candse administreaza cainelui aspirina din orice motiv medical, proprietarii ar trebui sa monitorizeze orice probleme digestive sau modificare a comportamentului. Daca este ingerata o cantitate semnificativa de aspirina, este necesar un tratament de urgenta.

Diagnosticare

Ingerarea de aspirina la caini este o problema grava. Daca stiti sau banuiti ca cainele dvs. a ingerat aspirina, testele de diagnostic ar trebui sa se concentreze pe severitatea toxicitatii.

Se va preleva o proba de sange pentru a evalua numarul de celule si chimia serica. De obicei, cainele este anemic si are anomalii electrolitice. Se poate preleva o mostra suplimentara de sange pentru evaluarea capacitatii de coagulare.

Tratament

Cainilor tratati in decurs de 12 ore, cu semne limitate de suferinta, li se poate scadea concentratia de aspirina in organism printr-un tratament de decontaminare prescris. Cu cat incepe aceasta ingrijire mai devreme, cu atat mai bine.

Medicul veterinar va poate recomanda sa provocati cainelui varsaturi acasa, inainte de a veni la clinica pentru tratament. Prin inducerea varsaturilor sau prin pomparea stomacului (lavaj gastric), medicul veterinar va elimina cat mai multa aspirina. Carbunele activ poate fi administrat dupa varsaturi pentru a absorbi aspirina.

Medicamentele care incurajeaza vindecarea sau protejeaza mucoasa gastrointestinala pot fi  prescrise. In functie de starea cainelui, pot fi necesare lichide si alte tratamente de sustinere. Spitalizarea si analizele de sange repetate sunt adesea necesare pana cand cainele este stabil.

Recuperare si stil de viata

Aspirina are mai multe utilizari clinice. Poate fi prescris ca un analgezic, un antiinflamator, un agent antiplachetar si pentru scaderea temperaturii corpului.

Daca aspirina este utilizata pentru o afectiune cronica cum ar fi pentru a preveni blocarea vaselor de sange (tromboembolism arterial) este important sa urmati instructiunile medicului veterinar. Reducerea sau intreruperea dozei de aspirina poate fi necesara daca cainele este susceptibil la intoxicatie.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button