CainiSanatate canina

Cainii pot face toxiinfectie alimentara?

Atunci cand ne gandim la toxiinfectii alimentare, noi oamenii ne gandim la alimente care sunt contaminate cu bacterii, virusi, paraziti sau toxinele de la acesti agenti, care, la randul lor, ne imbolnavesc. Cele mai frecvente semne de toxiinfectie alimentara la oameni sunt greata, varsaturile, diareea, febra si durerile abdominale – toate incepand in cateva ore de la consumarea produsului in cauza. Cu siguranta oricine a avut un caine a experimentat probabil „bucuria” unora dintre aceste simptome atunci cand cainele lor a consumat ceva ce nu ar fi trebuit. Deci, daca cainii nostri se confrunta cu simptome similare, trebuie sa fie vorba de o toxiinfectie alimentara la caini, nu?

Pot cainii sa faca toxiinfectii alimentare?

Ei bine, raspunsul simplu la aceasta intrebare foarte simpla este da… si… nu. O toxiinfectie alimentara la caini este o problema mai nuantata. De cele mai multe ori, nu este un adevarat caz de toxiinfectie alimentara, ci mai degraba de consumarea unei hrane nepotrivite (de multe ori e voba de mancatul din gunoi). Insa mai exista si alte alimente care pot provoca toxiinfectii alimentare la caini.

 

Adevaratele cauze ale toxiinfectiilor alimentare la caini

Trebuie sa fiti constient la ce au acces patrupedele dvs. atunci cand ii lasati afara. Iata cateva lucruri care pot provoca toxiinfectii alimentare la caini:

Gunoi si compost

Cainii nostri ar putea considera gunoiul ca fiind o delicatesa canina. Dar aceste articole contaminate ar trebui sa le fie interzise cainilor. Orice mancare putrezita sau mucegaita poate provoca toxiinfectii alimentare la caini.

Din acest motiv, trebuie sa va asigurati ca galeata de compost din bucatarie si cea din aer liber sunt inaccesibile animalelor de companie.

Gunoiul mai poate contine si unele bacterii care pot duce la boli mai grave.

Animale moarte

Asigurati-va ca cainele dvs. nu atinge animale moarte sau aflate in stadiu de descompunere, intalnite in paduri sau pe marginea drumului. Acestea pot purta unele bacterii sau paraziti care pot provoca tulburari abdominale si, in unele cazuri, boli foarte grave.

Materii fecale

Materiile fecale de orice fel (care par a fi atat de tentante pentru atat de multi caini) pot provoca unele tulburari stomacale grave.

Produse alimentare retrase

Ar trebui sa acordati atentie produselor alimentare retrase de pe piata, care va pot imbolnavi cainele.

Mancare cruda/ insuficient gatita

Desi este o moda recenta in materie de dieta, carnea cruda / insuficient gatita, ouale si oasele pot provoca boli semnificative daca nu sunt manipulate corespunzator. Pe langa faptul ca pot provoca toxiinfectii alimentare, oasele pot crea si corpuri straine care necesita indepartarea chirurgicala.

 

Simptome de toxiinfectie alimentara la caini

In general, simptomele intoxicatiei alimentare la caini includ o combinatie de varsaturi, diaree, apetit redus, letargie si deshidratare. Unele animale pot prezenta unele semne neurologice, cum ar fi lipsa de coordonare, tremuraturi si, in cazuri severe, chiar convulsii si colaps.

In functie de ceea ce a mancat cainele dvs., cat de mult si cat de sensibil este, semnele si severitatea pot varia. Probabil ca cele mai comune simptome ale intoxicatiei alimentare la caini tind sa fie varsaturile si diareea.

Ce puteti face pentru un caine cu toxiinfectie alimentara?

Ca regula generala, tineti cainele la regim alimentar timp de 24 ore din momentul in care incep sa vomite. Oferiti-le apa, dar nu si mancare.

Daca continua sa vomite in aceasta perioada, cainele trebuie vazut de un medic veterinar. Daca cainele nu vomita in acele 24 de ore, dar incepe sa vomite din nou dupa cele 24 de ore, trebuie consultat un medic veterinar.

Daca in orice moment cainele dvs. incepe sa vomite apa, pare nefericit sau prezinta semne neurologice, duceti-l de urgenta la medicul veterinar.

Este intotdeauna mai sigur sa duceti animalul de companie la veterinar. Tratamentul este mai simplu, mai eficient si, probabil, mai putin costisitor atunci cand este facut devreme. In plus, cainele dvs. va suferi de mai putine dureri de burtica.

 

Toxiinfectii alimentare vs. toxicitate alimentara

Uneori, ceea ce credeti ca sunt simptome de toxiinfectie alimentara la caini pot fi de fapt semne de toxicitate alimentara.

Unele alimente destinate consumului uman sunt toxice pentru caini

Exista multe alimente pentru oameni care pot provoca tulburari gastro-intestinale la caini, fara a fi de fapt toxiinfectii alimentare. Unele alimente destinate consumului uman pot provoca chiar complicatii grave de sanatate, motiv pentru care este intotdeauna cel mai bine sa discutati despre dieta cainelui dvs. cu medicul veterinar.

Alimente care provoaca toxicitate alimentara la caini includ:

  • Alcool
  • Ciocolata
  • Cafea
  • Nuci de macadamia
  • Nuci
  • Lapte/lactate
  • Ceapa, arpagic si usturoi
  • Sare si gustari sarate
  • Xilitol (gasit in gume si bomboane fara zahar)
  • Aluat dospit
  • Hrana pentru pisici (foarte bogata in grasimi)

Unele dintre acestea pot fi sigure in cantitati mici, in timp ce altele se pot dovedi mortale in cantitati mici. Asigurati-va ca pastrati aceste alimente depozitate in siguranta, acolo unde cainii nu au acces.

Resturile de la masa si gustarile de pe trotuar

Unii caini sunt mai sensibili decat alti. Astfel, o cantitate mica de hrana destinata consumului uman poate fi suficienta pentru a imbolnavi un alt caine.

In timpul plimbarilor, nu lasati cainele sa ia resturi de pizza din cosurile de gunoi sau alte resturi gasite pe trotuar. De asemenea, unor oameni le place sa imparta resturile de la masa cu cainii lor. Insa pentru caini, acele resturi sunt adesea prea grase pentru un caine obisnuit.

Pentru cainii sensibili la grasime, chiar si o mica gustare (fie ca este vorba de resturi de la masa sau colectata pe durata plimbarii), cum ar fi o bucata de branza, un hotdog sau o bucata de piele de pui, este suficienta pentru a provoca inflamarea pancreasului (un organ care secreta enzime digestive la caini). Acest lucru poate duce la o criza severa de pancreatita cu varsaturi sau diaree.

Desi simptomele pancreatitei pot fi similare cu toxiinfectia alimentara la caini, este adesea mult mai severa si poate fi chiar fatala.

In general, cel mai sigur este sa ignorati cainele cand va cerseste resturi si sa ii oferiti un castron de mancare sanatoasa. Daca doriti sa introduceti cateva alimente noi in dieta puiului dvs., consultati intotdeauna mai intai medicul veterinar!

Prevenirea toxiinfectiilor alimentare la caini

Puneti deoparte tot ce nu este sigur, incuiati gunoiul si nu lasati pe masa alimente pe care cainele dvs. ar putea sa le apuce. De asemenea, ar trebui sa va instiintati oaspetii sa nu hraneasca cainele cu resturi de masa sau alte alimente destinate consumului uman.

Verificati in mod regulat curtea pentru a va asigura ca nu exista gustari potential periculoase. Daca va indreptati catre o zona pe care nu o puteti cerceta pentru riscuri, tineti-va cainele in lesa. Acest lucru va ajuta sa controlati la ce are acces cainele dvs. si sa preveniti potentialele probleme.

Folositi intotdeauna o lesa cand va plimbati cainele pentru a va asigura ca nu poate gasi gustari interzise pe parcurs. In mod ideal, puteti, de asemenea, sa va invatati cainele comanda„Lasa!” in cazul in care gaseste ceva toxic.

Cunoasterea animalului dvs. de companie si a alimentelor pe care le poate consuma contribuie in mare masura la prevenirea toxiinfectiilor alimentare la caini.

 

Cititi si despre alte probleme de sanatate canina.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button