Sanatate canina

Reactii adverse ale vaccinului antirabic la caini

Reactiile adverse ale vaccinului antirabic la caini pot cauza probleme grave, insa orice vaccin are potentialul de a provoca o reactie. Acest lucru se intampla cand sistemele imunitare ale cainilor sunt suprasolicitate si nu pot face fata corespunzator vaccinului (vaccinurilor).

Reactiile la vaccin apar atunci cand organismul dezvolta un raspuns imun hiperactiv la componente ale vaccinului, cum ar fi proteinele sau adjuvantii. Esecul vaccinului, pe de alta parte, se refera la faptul ca vaccinarea nu este in masura sa protejeze impotriva bolii pentru care se face vaccinarea.

Posibile reactii adverse ale vaccinului antirabic la caini

Reactiile imediate sunt lucruri pe care le puteti observa imediat sau in decurs de o zi de la administrarea vaccinului:

  • Anafilaxie
  • Umflarea fetei
  • Respiratie dificila
  • Urticarie

vaccin antirabic la cainiNu exista acordarea unui prim ajutor acasa pentru o reactie la vaccinare. Luati in considerare oricare dintre aceste reactii adverse drept o urgenta si duceti-va imediat cu cainele la veterinar, chiar daca este o reactie usoara.

Medicul veterinar il poate inregistra in notitele sale pentru a fi la curent cu vaccinarile viitoare si pentru a-l raporta producatorului de vaccinuri si organizatiilor de supraveghere a medicamentelor.

Amintiti-i veterinarului in viitor reactia cainelui dvs. si in special, anuntati despre aceasta reactie oricarui alt medic veterinar la care apelati.

Uneori, medicul veterinar va poate recomanda medicamente inainte de vaccin, precum Benadryl sau steroizi. Alteori, daca vaccinul a provocat o reactie care pune viata in pericol, veterinarul poate recomanda sa renuntati la respectiva vaccinare. Discutati despre cum ar trebui sa procedati cu medicul veterinar.

Vaccinul antirabic este singurul vaccin necesar legal si trebuie  administrat de un medic veterinar. In cazul in care cainele a avut o reactie proasta la un vaccin antirabic, puteti cere medicului veterinar sa scrie o scrisoare medicala care sa ateste faptul ca vaccinul este o potentiala amenintare pentru viata cainelui.

Semne ale reactiilor adverse intarziate

Fiecare vaccinare poate avea simptome specifice de reactii adverse. Exista reactii severe (tip I) care apar de obicei in cateva ore pana la cateva zile dupa vaccinare si exista, de asemenea, reactii adverse intarziate.

Reactiile intarziate nu sunt atat de clare. Acest lucru se datoreaza faptului ca pot incepe dupa o saptamana, dar pot dura mult mai mult de atat. Alte ori apar la saptamani mai tarziu. Aceste reactii intarziate raman controversate daca exista o legatura directa cu administrarea vaccinul antirabic.

 

Surse imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button