Sanatate canina

Cum gatiti legumele pe care le serviti unui caine?

Modul in care gatiti legume pe care le veti servi unui caine este la fel de important ca si legumele in sine. Cele mai importante doua sfaturi sunt sa taiati bucatile de legume suficient de mici pentru a evita pericolul sufocarii, iar pentru beneficii optime, legumele vor fi facute piure.

Legumele pot fi o gustare grozava sau o recompensa, atata timp cat cainele dvs. nu are probleme de digerare. Iata in continuare cateva moduri in care puteti gati legume pentru un caine.

 

3 Moduri de a gati legume pentru un caine

 

1. Legume oparite (fierte)

Scufundarea rapida a legumelor in apa fierbinte si apoi in apa foarte rece, cunoscuta si sub denumirea de oparire, este o optiune excelenta pentru prepararea legumelor.

Prin oparire se curata suprafata legumelor de murdarie, pastrandu-se atat vitaminele, cat si aroma acestora. Este, de asemenea, o alternativa sanatoasa si pentru oameni, deoarece nu necesita ulei de gatit.

legume oparite

Oparirea legumelor este de asemenea o necesitate pentru aproape toate legumele, daca acestea urmeaza sa fie congelate. Prin oparire se opreste actiunea enzimelor, care pot cauza pierderea aromei, culorii si texturii.

Timpul de oparire a legumelor este crucial si variaza in functie de legume si de marime. Un timp prea scurt stimuleaza activitatea enzimelor si este mai rea decat lipsa oparirii. Oparirea excesiva cauzeaza pierderea aromei, a culorii, a vitaminelor si a mineralelor.

Timpii optimi de oparire (fierbere) pentru o serie de legume comune:

Leguma Timp de oparire (minute)
Anghinare 7 minute
Sparanghel 2-4 minute, in functie de marime (mic – 2 min, mediu – 3 min, mare – 4 min)
Fasole verde 3 minute
Broccoli 3-5 minute, in functie de marimea buchetelelor
Varza de Bruxelles 3-5 minute, in functie de marime (mica – 3 min, medie – 4 min, mare – 5 min)
Varza/ Varza chinezeasca (maruntita) 1½ minute
Morcovi mici – 5 min, fasii sau cubulete – 2 min
Conopida (flori) 3 minute
Telina 3 minute
Vinete 4 minute
Verdeturi (spanac, salata, alte) 2-3 minute
Ciuperci intregi – 5 min, sferturi – 3½ min, felii – 3 min
Mazare pastai 1 1/2 – 3 minute
Ardei dulci jumatati – 3 min, fasii sau inele – 2 min
Soia verde 5 minute
Napi si pastarnac, cuburi 2 minute

Puneti legumele la fiert in apa care clocoteste. Acoperiti cu un capac. Apa ar trebui sa revina la fierbere in decurs de 1 minut (altfel folositi prea multe legume pentru cantitatea de apa clocotita). Masurati timpul de fierbere imediat ce apa revine la fierbere.

Oparirea legumelor cu abur

Unele legume se recomanda a fi oparite cu abur. Pentru broccoli, dovleac, cartofi dulci si dovlecei, atat oparirea cu aburi cat si fierberea in apa sunt metode bune. Oparirea legumelor cu abur dureaza de aprox. 1½ ori mai mult decat oparirea cu apa.

Pentru a opari legumele cu abur, utilizati o oala cu fund dublu, care tine mancarea la cel putin 3 cm deasupra fundului oalei. Puneti 2,5 – 5 cm de apa si aduceti apa la fiert. Puneti legumele in cos intr-un singur strat, astfel incat aburul sa ajunga rapid in toate partile. Acoperiti oala si mentineti caldura ridicata. Incepeti sa masurati timpul de fierbere imediat ce ati pus capacul.

Oparirea legumelor la microunde

Oparirea legumelor la microunde poate sa nu fie eficienta, deoarece cercetarile arata ca unele enzime pot sa nu fie inactivate. Acest lucru ar putea duce la arome nedorite si pierderea texturii si a culorii.

Imediat ce oparirea legumelor este completa, legumele trebuie racite rapid si complet, pentru a opri procesul de gatire. Pentru a se raci, scufundati legumele intr-o cantitate mare de apa rece. Schimbati apa frecvent sau folositi apa cu gheata.

 

2. Prepararea legumelor la abur

Gatirea legumelor la abur este o metoda excelenta, care nu necesita scufundarea lor in apa clocotita. Gatirea la abur permite pastrarea culorii si aromei stralucitoare si o mare parte din continutul de nutrienti a legumelor.

Exista doua elemente esentiale legate de gatirea la abur a legumelor:

  • taiati legumele in dimensiuni uniforme
  • nu le tineti la aburi prea mult timp

Taiati legumele in dimensiuni uniforme, astfel incat sa se gateasca aproximativ in acelasi ritm si sa fie toate gata in acelasi timp. Puteti amesteca legume, dar fiti constienti de faptul ca legumele mai fragede, cum ar fi broccoli, se vor gati mai repede decat legumele mai dense, precum morcovii.

Daca doriti sa preparati la aburi diverse legume in acelasi timp, adaugati mai intai legumele care necesita mai mult timp, si apoi legumele care se gatesc mai rapid, dupa un anumit timp. De asemenea, puteti taia legumele mai dense putin mai mici, astfel incat sa se gateasca mai repede si sa se termine in acelasi timp cu restul legumelor.

Utilizati un cronometru pentru a nu uita legumele in aparatul cu aburi. Puteti seta cronometrul initial pe 3 minute, apoi continuati sa verificati legumele intermitent. Lasati legumele la aburi pana cand inca mai sunt putin tari in mijloc. Pana le veti servi acestea se vor inmuia, insa nu vor deveni moi.

Timpi orientativi de preparare legume la aburi:

Spanac si rucola 3 minute
Mazare 3 minute
Buchetele broccoli/conopida, fasole verde 5-7 minute
Morcovi, cartofi, napi, dovleac 8-20 minute
Kale, legume Collard 10 minute

Taiati legumele in bucati uniforme, de marimea unei muscaturi, asa cum planuiti sa le serviti cainelui. Bucatile mai mici se vor gati mai repede decat bucatile mai mari.

 

3. Piure de legume

Pentru beneficii si digestibilitate maxime, legumele pot fi amestecate intr-un piure crud. Unele legume, cum ar fi telina (tije) si spanacul, nu trebuie gatite inainte de a le face piure. Legumele radacinoase insa, cum ar fi morcovii si cartofii dulci, trebuie sa fie oparite sau gatite la aburi pentru a le putea face piure.

piure legume

Piure-ul de legume distruge peretii celulari ai materialului vegetal, facandu-i mai usor de digerat de catre caini.

 

4. Legume congelate

Gatitul legumelor in cantitate mare si pastrarea lor in congelator este o modalitate excelenta de a economisi timp si efort.

legume congelate

Dupa ce ati facut piure-ul de legume, puneti legumele intr-o tava pentru cuburi de gheata. Oferiti cainelui un cub atunci cand va grabiti sau nu aveti timp sa gatiti! Simplu si sanatos!

 

Chiar daca legumele sunt grozave pentru animalul dvs. de companie, consumul acestora nu ar trebui sa depaseasca 25% din dieta cainelui dvs.

Prea multe legume pot crea probleme unui caine, cum ar fi modificarea negativa a florei intestinale sau cresterea alcalinitatii, ceea ce i-ar putea cauza probleme cu rinichii. Cand vine vorba de diete sanatoase, moderatia si echilibrul sunt cheia.

 

Cititi si: Ce legume pot consuma cainii?

 

Sursa imagine: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button