CainiSanatate canina

11 intrebari frecvente despre muscaturile de capuse la caini

Puricii sunt considerati ca fiind o adevarata pacoste pentru caini insa capusele sunt adesea trecute cu vederea. Iata de ce vom raspunde in acest articol la unele dintre cele mai frecvente intrebari legate de muscaturile de capuse la caini. Cu siguranta veti intalni unele pe care vi le-ati adresat si dvs. cel putin o data.

Stiati ca capusele nu sunt nici macar insecte? Capusele sunt de fapt arahnide, asemanatoare cu scorpionii, paianjenii si acarienii – au patru perechi de picioare ca adulti si nu au antene. Insectele adulte, prin comparatie, au trei perechi de picioare si o pereche de antene.

Spre deosebire de insectele care pisca, capusele nu pisca si nu zboara. Ele raman pe gazdele lor, hranindu-se zile intregi inainte de a se da jos. Iata ce trebuie sa stiti despre capuse si muscaturile lor.

 

Intrebari frecvente despre muscaturile de capuse la caini

 

1. Cum arata o muscatura de capusa pe un caine?

O muscatura de capusa pe un caine arata ca o mica umflatura rosie, similara cu o muscatura de tantar. Aceste umflaturi apar adesea la locul muscaturii de capusa sau indepartarii capuselor si dispar adesea in cateva zile.

2. Se poate infecta o muscatura de capusa?

Da, la fel ca orice rana de piele, muscaturile de capuse se pot infecta. Muscaturile de capusa nu provoaca de obicei mancarime asa ca daca observati cainele scarpinandu-se la o rana veche de capusa, este un semn ca s-ar putea sa se fi dezvoltat o infectie. Alte simptome includ inrautatirea aspectului muscaturii sau continuarea inrosirii acesteia, scurgeri si prelingeri in jurul ranii.

Ranile provocate de muscaturile de capuse la caini pot fi curatate usor cu o solutie de clorhexidina. Dupa curatare se poate aplica un unguent sau un spray cu continut de antibiotic. Daca rana nu prezinta semne de imbunatatire in 1-2 zile sau banuiti ca muscatura de capusa s-a infectat, solicitati ingrijirea medicului veterinar.

3. Pot capusele sa muste fara sa se ataseze pe gazda?

Nu, o capusa trebuie sa se ataseze de gazda pentru a se hrani. Sunt necesare cateva zile   pentru a-si finaliza hranirea.

4. Ouale de capuse pot trai pe un caine?

In teorie, da, ouale de capuse pot trai pe caini insa in realitate, capusele femele isi depun ouale pe pamant. Majoritatea cainilor se infesteaza cu capusele adulte sau aflate in stadiul de nimfa care se tarasc pe animal.

5. Capusele pot sari?

Capusele nu zboara si nu sar in nicio etapa a vietii.  Pentru a gasi o gazda, multe specii de capuse folosesc o strategie numita „cautare”, in care identifica cai tranzitate si asteapta pe varfurile ierburilor si arbustilor sa treaca o gazda pentru a se putea agata.

Isi vor folosi a treia si a patra pereche de picioare pentru a se tine de frunze sau iarba si apoi vor incerca sa se apuce de o gazda care trece folosind prima lor pereche de picioare.

6. Care sunt diferitele tipuri de capuse?

Exista doua grupuri de capuse, uneori numite capuse „dure” si capuse „moi”. Capusele dure au un scut dur chiar in spatele gurii (uneori numit „cap”). Capusele tari care nu s-au hranit au forma unei seminte plate. Capusele moi nu au scutul dur si au forma unei stafide mari.

Exista un numar de aproximativ 850 specii de capuse dintre care in Romania se pot intalni 27.

  • Capusa de caine, cunoscuta si sub denumirea de „capusa de lemn”, are o culoare maro-roscat, poate fi intalnita in Romania si trasmite febra si tularemie.
  • Capusa neagra (sau „capusa de caprioara”) este maro-rosiatica cu picioare negre si reprezinta un motiv de ingrijorare deoarece raspandeste boala Lyme babezioza si anaplasmoza.
  • Capusa maro poate fi intalnita de obicei la caini putand transmite Febra patata a muntilor stancosi

Exista si alte tipuri de capuse, de pasari, de rozatoare insa in acest articol ne axam doar pe muscaturile de capuse la caini.

7. Cum puteti preveni muscaturile de capuse la caini?

Pentru a preveni muscaturile de capuse in zonele infestate de capuse luati urmatoarele masuri de precautie:

  • Cand va aflati in padure mergeti pe poteci defrisate. Evitati sa mergeti prin iarba inalta si tufisuri joase in zonele impadurite. Evitati sa mergeti pe sub vita de vie si ramuri joase.
  • Verificati cu atentie animalele de companie pentru a depista capuse dupa ce ati petrecut timp in zonele infestate de capuse. Nu uitati sa verificati peste tot, inclusiv intre degetele de la picioare si interiorul urechilor. Daca gasiti o capusa, verificati daca nu exista si altele.
  • Produsele repelente care contin DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamida sau N,N-dietil-m-toluamida) sunt foarte toxice pentru caini (si pisici). Asigurati-va ca NU le folositi NICIODATA!
  • Toate animalele de companie din gospodaria dvs. ar trebui sa urmeze un tratament de prevenire a capuselor (tratamente topice, zgarda antiparazitara sau medicamente administrate oral). Medicul veterinar va poate ajuta sa alegeti cea mai buna solutie pentru animalul dvs. de companie.

8. Cum depistati capusele la caini?

Cel mai bun mod este sa va treceti degetele prin blana cainelui, aplicand suficienta presiune pentru a simţi orice umflaturi mici. Daca simtiti o umflatura, despartiti blana pentru a o identifica.

O capusa atasata poate varia in dimensiune, de la varful unu ac de gamalie pana la dimensiunea unui ban. De obicei sunt negre, gri sau maro. In functie de marimea si locatia capusei, picioarele acesteia pot fi si ele vizibile.

9. Cum indepartati o capusa de pe un caine?

Daca ati descoperit o capusa pe cainele dvs. aceasta ar trebui indepartata imediat pentru a evita o reactie a pielii si pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta o boala infectioasa transmisa de capuse. Bolile pot fi transmise cainelui dvs. in doar cateva ore.

Urmati aceste sfaturi pentru a indeparta in siguranta o capusa de pe un caine:

  • Prindeti capul capusei cu o penseta plata sau curbata. Aceastea ar trebui sa fie tinuta cat mai aproape de pielea cainelui dvs. Evitati sa strangeti capusa!
  • Folosind o presiune constanta, usoara, trageti capul capusei departe de piele, fara a o rasuci.
  • Locul muscaturii trebuie curatat cu apa si sapun.

Puteti pastra capusa intr-un recipient cu un capac etans, daca doriti sa fie identificata de catre medicul veterinar.

10. Puteti ineca sau sa striviti o capusa?

Nu este necesar sa inecati o capusa. Daca decideti sa o striviti, asigurati-va ca purtati manusi sau protejati-va.

11. Ar trebui sa ardeti capusa pentru a o determina sa iasa din piele?

Cu siguranta, nu. Arderea unei capuse ca o modalitate de a o „elibera” de gazda ei este un mit. Arderea unei capuse o va irita si o va face sa elibereze mai multe toxine si boli pe care le poate transporta in corpul animalului dvs. de companie. Este oarecum similar cu a provoca o eliberare de adrenalina in noi – capusa va elibera tot ceea ce are in interiorul ei.

 

Cititi si despre:

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button