CainiSanatate canina

Cainii pot suferi de sindromul Down?

Sindromul Down este o afectiune cromozomiala frecventa la oameni. Este asociat cu intarzieri cognitive si anumite caracteristici fizice, impreuna cu un risc mai mare pentru anumite probleme de sanatate. Daca observati la cainele dvs. unele trasaturi care indica sindromul Down, iata ce ar trebui sa stiti despre sindromul Down la caini.

Ce este sindromul Down?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie mai intai sa intelegem ce este sindromul Down. Iata o explicatie buna:

In fiecare celula din corpul uman exista un nucleu, unde materialul genetic este stocat in gene. Genele poarta codurile responsabile pentru toate trasaturile noastre mostenite si sunt grupate de-a lungul unor structuri asemanatoare tijelor, numite cromozomi. De obicei, nucleul fiecarei celule contine 23 de perechi de cromozomi, dintre care jumatate sunt mostenite de la fiecare parinte. Sindromul Down apare atunci cand o persoana are o copie suplimentara completa sau partiala a cromozomului 21.

Trasaturi asociate cu sindromul Down

Prezenta acestui material genetic suplimentar are o gama larga de efecte. Persoanele cu sindrom Down pot avea un anumit grad de deficienta intelectuala dar aceasta variaza intre indivizi si este de obicei usoara pana la moderata.

Exista unele trasaturi fizice comune ale sindromului Down, cum ar fi tonusul muscular slab si o linie de-a lungul palmei (cuta palmara).

Desi unele dintre aceste trasaturi pot fi comune ele nu sunt universale. Desi copiii si adultii cu sindrom Down pot impartasi unele trasaturi comune, ei seamana mai mult cu membrii familiei lor imediate decat unul cu altul.

Cainii pot suferi de sindromul Down?

Din punct de vedere genetic, cainii si oamenii au multe asemanari dar exista unele diferente importante. De exemplu, oamenii au 23 de seturi de cromozomi, in timp ce cainii au 39.

Sindromul Down apare atunci cand exista o copie completa sau partiala a cromozomului 21. Dar o duplicare a intregului sau a unei parti a cromozomului 21 ar avea efecte diferite la cele doua specii.

Mai simplu spus, raspunsul este: nu. Starea sindromului Down nu a fost descrisa la caini. Sunt posibile trei explicatii:

 • Aceste tipuri de anomalii cromozomiale duc de obicei la moarte timpurie la caini
 • Teste genetice necesare pentru a identifica cainii cu sindrom Down pur si simplu nu au fost efectuate
 • Aceasta afectiune nu exista cu adevarat la caini

Afectiuni care seamana cu sindromul Down la caini

Afectiuni congenitale sau de dezvoltare care au unele asemanari clinice cu sindromul Down sunt diagnosticate in mod obisnuit la caini.

Hipotiroidismul congenital este un bun exemplu. Aceasta afectiune este cauzata de nivelurile scazute sau absente ale hormonului tiroidian la nastere si la inceputul vietii, ceea ce are ca rezultat o combinatie dintre urmatoarele:

 • Crestere lenta, rezultand in cele din urma intr-o statura mica
 • Limba mare, proeminenta
 • Membre scurte
 • Tonus muscular slab
 • Intarziere cognitiva
 • Deschiderea intarziata a ochilor si urechilor

Alte afectiuni care ar putea fi confundate cu sindromul Down la caini includ:

 • Nanismul pituitar
 • Hidrocefalie congenitala
 • Deficienta hormonului de crestere
 • Șunt portosistemic

Daca ati observat oricare dintre simptomele de mai sus la cainele dvs., discutati cu medicul veterinar. Acesta poate recomanda un plan de diagnostic adecvat pentru a vedea daca cainele dvs. are probleme de sanatate si poate face recomandari de tratament odata ce un diagnostic este stabilit.

 

Sursa imagine: pixabay.com

Cititi si: Cainii pot suferi de autism?

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button