Sanatate canina

Otravuri letale pentru caini. Lucruri comune care va pot otravi cainele

Otravurile sunt substante care provoaca leziuni sau perturba functia tesuturilor, organelor sau proceselor corpului. In functie de tipul de otrava, semnele clinice pot fi minime, severe sau fatale. Cele mai frecvente cinci tipuri de otravuri letale la caini sunt:

  • Intoxicatiile alimentare
  • Intoxicatiile cu alcool
  • Intoxicatiile cu diverse produse din gospodarie
  • Intoxicatiile cu plante otravitoare
  • Intoxicatiile cu medicamente

Otravirea accidentala la caini apare frecvent, chiar si la cei mai atenti stapani de animale de companie. Odata ce o ingerare este suspectata sau confirmata, timpul este critic. Tratamentul veterinar prompt poate salva viata unui animal de companie.

1. Intoxicatiile alimentare

Multe alimente destinate consumului uman sunt extrem de periculoase pentru caini. Este esential sa stiti ce alimente sa nu dati niciodata cainelui si ce sa faceti in cazul unei intoxicatii accidentale.

Pe larg am scris despre acest lucru in articolul nostru: 14 Alimente destinate consumului uman, toxice pentru caini

Aceste alimente care pot provoca intoxicatii alimentare la caini includ:

  • Ciocolata, cafea, produse cu cofeina
  • Usturoi si ceapa
  • Struguri, stafide
  • Nuci de Macadamia
  • Xylitol (indulcitor)
  • Aluat dospit
  • Citrice (tulpini, frunze, coji, seminte) – pot contine niveluri ridicate de acid citric si uleiuri care provoaca iritatii si deprima sistemul nervos central
  • Nuci de cocos, ulei de cocos – poate irita stomacul si pot provoca diaree
  • Carne cruda (negatita), ouale si oasele – pot provoca infectii cu salmonella si E. coli. Oasele pot provoca perforatii intestinale si pericol de sufocare.

2. Intoxicatiile cu alcool

Animalele de companie nu ar trebui sa aiba acces la alcool. Acesta poate provoca varsaturi, diaree, lipsa de coordonare, depresie a sistemului nervos central, dificultati de respiratie, tremor, aciditate anormala a sangelui, coma si deces. Alcoolul este absorbit in stomacul unui caine in decurs de o ora, desi mancarea poate incetini acest proces. Cainii sunt mai sensibili la alcool decat oamenii.

Nu exista un antidot specific pentru intoxicatia cu alcool, asa ca tratamentul se concentreaza pe eliminarea sa din tractul gastro intestinal si pe ingrijirea de sustinere. Anumite medicamente pot ajuta, de asemenea, la reducerea toxicozei alcoolice, dar pot fi prescrise doar de un medic veterinar.

3. Intoxicatiile cu diverse produse din gospodarie

La fel ca si in cazul copiilor mici, animalele de companie trebuie protejate de obiectele potential periculoase din casa. Orice poate cauza probleme atunci cand este ingerat, dar mai jos sunt cateva dintre cele mai comune otravuri pentru caini de uz casnic.

Intoxicatia cu rodenticide

Otrava pentru soareci si sobolani poate fi de mai multe tipuri. Cele mai comune forme sunt rodenticidele anticoagulante, care provoaca sangerari necontrolate. Daca sunt tratati imediat, cainii se pot recupera complet in urma intoxicatiei cu rodenticide anticoagulante cu ingrijire de sustinere si cateva luni de suplimentare cu vitamina K.

O alta otrava comuna pentru sobolani este brometalina, un rodenticid neurotoxic umflat care provoaca inflamarea creierului si convulsii. Spre deosebire de rodenticidele anticoagulante, brometalina nu are un antidot si tratamentul este dificil odata ce un caine prezinta semne clinice. Tratamentul se bazeaza pe decontaminarea gastro intestinala agresiva si ingrijirea de sustinere.

Colecalciferolul, sau vitamina D3, provoaca o crestere a nivelului de calciu care poate pune in pericol viata cainelui. Poate provoca o acumulare de calciu in plamani numita mineralizare pulmonara si poate provoca, de asemenea, probleme ale inimii si tractului gastrointestinal sau insuficienta de organ. De obicei, necesita spitalizare pentru stabilizarea nivelului de calciu.

Otravirea cu metale grele

Metalele grele pot otravi cainii. Toxicoza cu zinc poate aparea dupa ingestia de banuti sau de medicamente care contin zinc. Provoaca anemie, varsaturi si slabiciune. Intoxicatia cu plumb apare la expunerea la toate formele de plumb, provocand probleme cu celulele rosii din sange, tractul gastro-intestinal, convulsii si alte probleme ale organelor.

Orice intoxicatie cu metale grele va necesita, in general, o decontaminare agresiva a tractului gastro-intestinal, care poate include o interventie chirurgicala de urgenta pentru indepartarea acestora.

Uleiuri esentiale

Semnele clinice ale intoxicatiei cu uleiuri esentiale includ tulburari gastrointestinale, depresie a sistemului nervos central, leziuni ale organelor si probleme respiratorii. Daca sunt inhalate, apar si pneumonia de aspiratie si sindromul alergic al cailor respiratorii. Uleiurile esentiale nu ar trebui folosite in aceleasi zone ale casei in care sta cainele dvs. Tratamentul pentru acest tip de toxicoza este in mare parte favorabil.

Uleiurile esentiale nu sunt alternative sigure la medicamentele de prevenire a puricilor si capuselor, deoarece prezinta un risc ridicat de toxicitate. Discutati cu medicul veterinar despre medicamentele sigure si eficiente pe baza de reteta pentru a tine la distanta puricii si capusele.

Produse chimice de uz casnic

Toate produsele si produsele de curatare de uz casnic pot provoca tulburari gastrointestinale atunci cand sunt ingerate. Unele produse obisnuite din casa pot provoca arsuri, ulceratii, stricturi esofagiene si febra, pe langa varsaturi si diaree. Unele dintre cele mai comune produse de uz casnic care sunt adevarate otravuri pentru caini includ:

  • Inalbitori
  • Odorizante si sampoane pentru covoare
  • Balsam de rufe
  • Chit
  • Tablete pentru vasul de toaleta
  • Antigel

Tratamentul este in general de sustinere. Inducerea varsaturilor si decontaminarea gastro intestinala variaza in functie de toxicitatea specifica.

4. Intoxicatiile cu plante otravitoare

Numeroase plante si flori toxice pot afecta cainii. Proprietarii de animale de companie ar trebui sa fie precauti atunci cand planteaza sau aduc plante in casa.

Toate plantele au potentialul de a provoca tulburari gastro-intestinale, inclusiv varsaturi si diaree. Unele dintre cele mai frecvente plante care predispun la intoxicatii si simptomele lor clinice includ:

  • Sagotier japonez – varsaturi, scaun cu sange, vanatai, coagulopatie, insuficienta hepatica, moarte
  • Lalele – varsaturi, depresie, diaree, salivare, probleme cu inima
  • Aloe – varsaturi, letargie, diaree
  • Ciuperci salbatice, otravitoare – Varsaturi, diaree, letargie, convulsii, insuficienta de organ, deces. Ciupercile pot contine, de asemenea, bacterii daunatoare, pesticide si metale grele pe langa pericolele lor inerente.
  • Tutun – Hiperexcitabilitate, urmata de depresie, varsaturi, necoordonare, paralizie, moarte
  • Azalee – Varsaturi, diaree, slabiciune, insuficienta cardiaca
  • Degetel – Aritmii cardiace, insuficienta cardiaca, varsaturi, diaree, slabiciune, moarte
  • Oleandru – Salivare, dureri abdominale, diaree, depresie, moarte
  • Filodendron – Iritatie orala, arsuri, umflaturi, salivare

Pe aceasta tema: Plante toxice pentru catelusi si cum tratati otravirea accidentala

5. Intoxicatiile cu medicamente

Unele medicamente sunt in mod inerent periculoase in orice doza, in timp ce altele sunt periculoase in functie de doza ingerata. Cainii pot primi o supradoza din propriile medicamente sau pot ingera accidental medicamentele oamenilor.

Medicamente umane

Orice medicament uman sau supliment fara prescriptie medicala poate cauza probleme animalelor de companie. Contactati intotdeauna medicul veterinar daca stiti sau ati vazut ca animalul dvs. a consumat medicamente destinate oamenilor. Aspirina, ibuprofenul, cremele si unguentele topice, preparatele hormonale, antidepresivele, plasturii cu nicotina – toate pot provoca probleme cainelui dvs.

Medicamente pentru animale de companie

Intoxicatia cu medicamente destinate tinerii la distanta a puricilor si capuselor apare atunci cand animalele de companie primesc doze mari de medicamente preventive. Semnele clinice pot varia de la probleme topice (mancarime, roadere a locului aplicarii) pana la probleme gastrointestinale si agitatie. Unele tipuri de medicamente pot provoca tremor, convulsii si chiar deces. Este important sa cantariti cu precizie cainele pentru a va asigura ca primeste doza corecta, in functie de marime.

Principii generale de tratament al otravirii la caini

Fiecare otravire are un protocol de tratament recomandat diferit, dar au si similaritati. Pentru majoritatea substantelor ingerate, varsaturile sunt primul tratament preferat. Ideea este ca animalul dvs. sa verse orice materiale periculoase din stomac inainte de a fi absorbite. Din pacate, este o cursa contra cronometru. Unele substante se vor absorbi mai repede decat altele.

Varsaturile pot fi o terapie potentiala pentru cainii care au ingerat substanta otravitoare de mai putin de 2 ore. Daca ingerarea a avut loc dupa acest interval de timp, este mai putin eficienta, dar poate fi incercata timp de 4-6 ore dupa ingestie.

In general, exista doua metode de a induce varsaturile:

  • Administrarea de peroxid de hidrogen poate provoca varsaturile cainilor, dar poate provoca, de asemenea, iritatii severe si ulceratii ale tractului gastrointestinal. Nu dati niciodata cainelui peroxid de hidrogen fara indrumarea unui medic veterinar.
  • Medicii veterinari prefera sa utilizeze medicamente mai sigure pe baza de reteta, sub supraveghere veterinara, pentru a induce varsaturile, acestea putand fi administrate intravenos sau absorbite prin conjunctiva. Aceste optiuni sunt mai sigure pentru animalul dvs. de companie si permit unui medic veterinar sa examineze si sa trateze orice alte anomalii.

Dupa varsaturi, carbunele activat este un lichid care este oferit cainilor cu multe tipuri de otraviri pentru a atrage substantele toxice si a curata tractul gastrointestinal, prevenind absorbtia suplimentara.

Cainii care au suferit otravire ar trebui sa primeasca terapie de sustinere, bazata pe nevoile specifice si severitatea semnelor clinice.

Ingrijirea de sustinere include lichide intravenoase, suplimente de oxigen, medicamente pentru durere, inima sau convulsii, dupa cum este indicat, si poate chiar necesita cateterism urinar pentru acele animale care nu isi pot controla vezica urinara.

Ce sa faceti daca credeti ca cainele dvs. a fost otravit

  • Identificarea otravii este primul pas pentru ca cainele sa fie din nou sanatos
  • Contactati medicul veterinar, sau un medic veterinar de urgenta

Multe animale de companie vor ingera accidental substante nealimentare potential periculoase de-a lungul vietii. Interventia veterinara timpurie este cruciala in toate cazurile de potentiale otraviri. Cu cat cainele dvs. primeste ingrijire imediata mai devreme, cu atat rezultatul este mai favorabil pentru toti.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button