Sanatate canina

Intoxicatia cu rodenticide anticoagulante la caini

Scopul unui anticoagulant este de a preveni coagularea  sangelui. Acesti agenti sunt utilizati in mod obisnuit in otravurile de sobolani si soareci, fiind una dintre cele mai comune otravuri de uz casnic, si cauza unui numar mare de otraviri accidentale in randul cainilor. Atunci cand sunt ingerate de un animal, anticoagulantele blocheaza sinteza vitaminei K, o componenta esentiala pentru coagularea normala a sangelui, care are ca rezultat sangerare spontana si necontrolata.

In mod normal, cainii care au suferit o otravire usoara cu rodenticid anticoagulant nu vor da semne de otravire timp de cateva zile. Insa pe masura ce otrava incepe sa afecteze sistemul, cainele va deveni slab si palid datorita pierderii de sange.

Sangerarea poate fi externa. Se poate prezenta ca sangerare din nas, varsaturi cu sange sau sangerare din rect. Cainii pot suferi, de asemenea, de sangerari interne, nevazute. Sangerarea in piept sau abdomen, de exemplu, este fatala daca nu este diagnosticata la timp.

Intoxicatia cu rodenticide anticoagulante – Simptome si Tipuri

Intoxicatia cu rodenticide anticoagulante la caini se poate prezenta sub forma urmatoarelor simptome comune:

 • Slabiciune, clatinare, instabilitate
 • Sangerare din nas
 • Sange in varsaturi/scaune
 • Sangerare din rect
 • Vanatai si hematoame sub piele
 • Hemoragii (sangerari excesive) la nivelul gingiilor
 • Ascita (umflarea abdomenului) din cauza acumularii de sange in abdomen
 • Dificultate la respiratie din cauza sangelui in plamani (acest lucru va produce un zgomot sau trosnet)

Cauze

Principala cauza a intoxicatiei cu rodenticide anticoagulante la caini este ingestia de otrava pentru rozatoare. Daca banuiti ca cainele dvs. a intrat in contact cu otrava de sobolani sau soareci si observati unele dintre simptomele enumerate mai sus, trebuie sa va duceti cainele la un medic veterinar inainte ca sanatatea animalului dvs. sa devina critica.

Cainii care ies frecvent in aer liber sunt expusi riscului de otravire cu rodenticide anticoagulante. Se poate intampla in curtea unui vecin, cainele poate gasi substanta intr-un sac de gunoi sau pe o alee.

Cainii care se angajeaza in urmarirea si uciderea rozatoarelor pot fi, de asemenea, susceptibili la acest tip de otravire. Chiar daca nu locuiti intr-o zona in care sobolanii sau soarecii sunt o problema, otrava pentru rozatoare poate fi utilizata pentru alti daunatori obisnuiti din suburbii, cum ar fi ratonii, opossumii sau veveritele.

Unele dintre principalele substante chimice anticoagulante care pot fi gasite in otravurile pentru rozatoare (sau in alte produse de uz casnic) sunt:

 • Warfarina
 • Hidroxicoumadina
 • Brodifacoum
 • Bromadiolona
 • Pindone
 • Difacinona
 • Difenadiona
 • Clorohacinona

Primul tip de anticoagulante sunt otravurile cumulate. Aceste otravuri contin warfarina si hidroxicoumadina ca anticoagulante principale si necesita mai multe hraniri timp de cateva zile pentru a ucide o rozatoare.

Al doilea tip de anticoagulant este mai letal, ucigand rozatoarele intr-o singura doza. Aceste otravuri anticoagulante mai mortale contin produse din clasa indanedionei, cum ar fi pindona, difacinona, difenadiona si clorohacinona, toate fiind extrem de toxice. Rodenticidele care contin ingredientele bromadiolon si brodifacoum, de exemplu, sunt de 50 pana la 200 de ori mai otravitoare decat cele care contin warfarina si hidroxicoumadina.

O alta cauza a otravirii cu anticoagulante la caini este ingestia accidentala de medicamente. Heparina, un medicament comun pentru tratarea coagularii sangelui la oameni, poate avea un efect toxic asupra animalelor. Adesea, cainii care au acces la medicamente vor manca ceea ce au gasit, fie pentru ca medicamentele sunt la indemana, fie pentru ca dulapul cu medicamente este tinut descuiat.

Diagnosticare

Pentru inceput este necesar un examen fizic amanuntit al cainelui de catre medicul veterinar. Se va tine cont de  simptome si posibilele cauze  care ar putea generaa afectiunea. Va trebui sa oferiti un istoric complet al sanatatii cainelui dvs. si al activitatilor recente. Se va efectua o analiza de urina, un profil de sange complet, inclusiv un profil de sange chimic si o hemoleucograma completa. In plus, medicul va verifica timpul necesar coagularii sangelui cainelui pentru a determina severitatea otravirii.

Daca aveti o mostra de otrava, va trebui sa o luati cu dvs. la cabinetul medicului veterinar. Aducerea de probe de varsaturi si/sau scaune ale cainelui poate fi, de asemenea, de ajutor.

Tratament

Daca cainele sufera de sangerare spontana cauzata de anticoagulante, tratamentul va presupune administrarea de sange integral proaspat, sau plasma congelata, intr-o cantitate determinata de rata si volumul pierderii de sange a animalului.

Vitamina K, care este necesara pentru coagularea normala a sangelui, va fi utilizata in mod specific ca antidot si va fi administrata prin injectii subcutanate (sub piele), cu doze repetate dupa caz – prin injectie sau chiar pe cale orala – pana cand timpul de coagulare a sangelui revine la normal.

Nu provocati varsaturile decat daca ati fost sfatuit sa faceti acest lucru de catre medicul veterinar. Unele otravuri pot provoca mai mult rau daca revin prin esofag decat in jos.

Recuperare si stil de viata

Daca cainele consuma un rodenticid anticoagulant usor, acesta se poate recupera intr-o saptamana. Daca insa a ingerat un anticogulant letal in doza unica, poate dura pana la 1 luna.

Prevenire

Intoxicatia cu rodenticide anticoagulante la caini poate fi prevenita tinand toate otravurile intr-un loc sigur, unde cainele nu are acces. Toate celelalte substante chimice, medicamente si alte solutii periculoase ar trebui, de asemenea, tinute intr-un dulap inchis, de preferat.

 

Cititi si: Intoxicatia cu arsenic la caini

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button