Sanatate canina

Intoxicatia cu fier la caini

In cazul in care exista un volum mare de fier prezent in sange, pot aparea leziuni in interiorul celulelor. In timp ce fierul este un nutrient esential pentru functionarea regulata a corpului unui caine, atunci cand este prezent in cantitati mari in fluxul sanguin, acesta este poate deveni letal. Cainii pot ingera cantitati nesanatoase de fier atunci cand li se administreaza multivitamine care nu sunt adecvate pentru varsta, dimensiunea sau starea lor de sanatate sau cand ingera suplimente alimentare care au fost lasate la indemana lor, dar care nu sunt destinate acestora. Sa vedem in continuare cum se manifesta intoxicatia cu fier la caini, ce simptome prezinta si in ce consta tratamentul.

Simptome si tipuri

Intoxicatia cu fier la caini apare la caini in patru etape separate.

Etapa I (0-6 ore)

 • Varsaturi
 • Diaree
 • Depresie
 • Hemoragie gastrointestinala
 • Durere abdominala

Etapa II (6-24 ore)

 • Recuperare aparenta

Etapa III (12-96 ore)

 • Varsaturi
 • Diaree
 • Depresie
 • Hemoragie gastrointestinala
 • Soc
 • Tremuraturi
 • Durere abdominala

Etapa IV (2-6 saptamani)

 • Obstructie gastrointestinala de la formarea stricturii

Cauze

Intoxicatia cu fier la caini are drept cea mai frecventa cauza ingestia de pastile in mediul casnic. O doza toxica este considerata a fi mai mare de 20 mg/kg.

Diagnosticare

Medicul veterinar va avea nevoie de un istoric amanuntit al sanatatii cainelui dvs., a debutului simptomelor si a posibilelor incidente care ar fi putut precipita/precedat aceasta afectiune.

Va fi efectuat un profil sanguin complet, inclusiv un profil de sange chimic, o hemoleucograma completa si o analiza de urina. Daca exista un nivel anormal de ridicat de fier in fluxul sanguin, acest lucru va aparea in rezultatele analizelor de sange. Acestea pot fi indepartate din sistemul digestiv al cainelui inainte de a putea fi absorbite complet in organism.

Tratament

Cainelui i se vor administra lichide in doze mari pentru a ajuta la corectarea socului si pentru a corecta acidoza care apare in fluxul sanguin al cainelui.

Daca este posibil, pastilele suplimentare de fier neabsorbite vor fi indepartate din stomacul cainelui, fie prin utilizarea de medicamente antiemetice pentru a induce varsaturile, sau prin efectuarea unui lavaj gastric. Aceasta din urma metoda se face cu o solutie salina care este pompata lent in cavitatea stomacului pentru a spala continutul stomacului.

Recuperare si stil de viata

Este important sa monitorizati enzimele din sange si enzimele hepatice ale cainelui dupa tratament. Veterinarul dvs. va programa un control de urmarire pentru noi analize de sange care sa indice ca nivelul de fier a fost controlat.

De asemenea, este important sa va observati cainele pentru orice semne de obstructie gastrointestinala in urma toxicitatii cu fier. Aceasta deoarece sistemul digestiv poate reactiona la toxicitate sau la procedurile medicale care au fost utilizate pentru a rezolva toxicitatea.

 

Cititi si: Intoxicatia cu arsenic la caini

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button