Cum stiti daca cainele dvs. sufera de o infectie urinara

Majoritatea oamenilor au experimentat probabil pe durata vietii lor o infectie a tractului urinar, cunoscuta si sub numele de cistita bacteriana. De obicei, este usor sa obtineti tratament si ameliorarea durerii de la un medic sau farmacie. La fel ca oamenii, si cainii sufera de infectii urinare si experimenteaza simptome similare. Sa vedem cum puteti sti daca cainele dvs. sufera de o infectie urinara si ce puteti face.
Infectiile tractului urinar sunt frecvente la caini si adesea mai intalnite la cainii de peste 7 ani, sau mai in varsta. Orice rasa de caini poate face o infectie a tractului urinar, dar rase precum Shih Tzu, Bichon Frise si Yorkshire Terrier sunt predispuse la pietre la tractul urinar, o afectiune similara. Femelele in special sunt predispuse la aceste infectii. Cainii masculi au o uretra mai lunga, ceea ce inseamna ca bacteriilor le ia mai mult timp sa se deplaseze in sus. In orice caz, aceasta afectiune ar trebui tratata odata ce simptomele sunt observate pentru o recuperare cat mai rapida.
Cauzele infectiei urinare la caini
Cea mai frecventa cauza a infectiilor urinare la caini sunt bacteriile, care patrund in sus, prin orificiul uretral. Bacteriile se pot dezvolta atunci cand fecalele sau alte resturi ajung in aceasta zona, sau daca sistemul imunitar al cainelui dvs. este slabit din cauza lipsei de nutrienti.
In cele mai multe cazuri, E. coli este bacteria care provoaca astfel de infectii. In cazuri mai severe, dar mai putin frecvente, cauzele includ cancerul, boala vezicii urinare, bolile de rinichi si pietrele la rinichi, diabetul, inflamatia sau infectia vezicii urinare, anomalii ale maduvei spinarii si boala de prostata.
Ce simptome are o infectie urinara la caini?
- Urina cu sange si/sau tulbure
- incordarea sau scancetul in timpul urinarii
- „Accidente” in casa
- Dorinta cainelui de a fi lasat afara mai des
- Urina poate picura constant
- Cainele isi poate linge zona din jurul deschiderii uretrei
- Febra
Diagnosticare si tratament infectie urinara caini
Medicul veterinar va examina istoricul de sanatate si simptomele cainelui dvs. Probabil va efectua o analiza de urina pentru bacterii, cristale si proteine.
Dupa ce medicul veterinar stabileste cauza, de obicei ii va da cainelui o runda de antibiotice timp de 7-10 zile pentru a elimina infectia. Asigurati-va ca urmati tratamentul complet si corect pentru a preveni reaparitia infectiei, cu exceptia cazului in care medicul veterinar va solicita altfel. Este recomandat sa cresteti aportul de apa al cainelui, de asemenea, pentru a elimina bacteriile in timpul urinarii.
Este posibil sa fie nevoie sa planificati o a doua vizita la veterinar, astfel incat acesta sa poata efectua o a doua analiza de urina pentru a determina daca infectia a disparut.
Pot fi prevenite infectiile urinare?
Desi nu este un remediu pentru infectii urinare, consumul unui aport sporit de apa poate reduce sansele de aparitie a acestei infectii. Asigurati-va ca cainele dvs. are intotdeauna multa apa proaspata si curata. Schimbati bolul cand vedeti saliva sau mancare plutind in jur. Scoateti cainele afara mai des daca este posibil, nu-l lasati sa se tina ore si ore in sir. Acest lucru poate preveni si un „accident” la dvs. in casa!
De asemenea, puteti oferi cainelui dvs. suplimente probiotice pentru a incuraja cresterea bacteriilor sanatoase. In sfarsit, asigurati-va ca zona din jurul orificiului urinar al cainelui este curata de orice resturi, zgarieturi etc. Majoritatea magazinelor de animale vand servetele antibacteriene, care pot fi folosite pentru a curata aceasta zona.
Simptomele infectiei urinare revin. Ar putea fi vorba de altceva?
Prezentarea repetata a simptomelor tipice ale infectiei urinare ar putea fi semnul unei afectiuni mai grave – cancerul vezicii urinare canine. Adesea, un diagnostic pozitiv de cancer al vezicii urinare va fi pus dupa ce ciclurile de antibiotice pentru a trata simptomele nu se rezolva pe deplin.
Cainele poate fi apoi evaluat pentru prezenta unei tumori, de obicei prin citologie de urina, ecografie abdominala si/sau cistoscopie. Aceste proceduri sunt costisitoare, invazive si necesita timp suplimentar, ceea ce permite ca masa sa continue sa creasca si sa se raspandeasca in vezica urinara si, potential, mai departe.
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.