CainiSanatate canina

Fistula oro-nazala la caini

O fistula este caracterizata ca un pasaj anormal intre doua deschideri, organe cave sau cavitati. Acestea apar ca urmare a unei rani, infectii sau boli. Un pasaj vertical comunicant intre gura si cavitatea nazala se numeste fistula oro-nazala. Fistula oro-nazala la caini este mai preponderenta la rasele de caini dolicocefalici (cu nasul alungit), cum este rasa rasa Teckel (Dachshund).

Aceste tipuri de fistule sunt cauzate de starea precara a oricarui dinte din maxilarul superior. Cea mai frecventa locatie pentru o fistula oro-nazala este locul in care radacina celui de-al patrulea premolar de pe maxilarul superior intra in palat. Aceasta afectiune va trebui corectata chirurgical pentru a preveni trecerea alimentelor si apei din gura in cavitatea nazala. Daca se intampla acest lucru, va provoca iritarea nasului, curgerea nasului, inflamarea sinusurilor, infectia si, eventual, pneumonie.

Simptome si tipuri

Simptomele unei fistule oro-nazale includ curgerea cronica a nasului, cu sau fara sangerare si stranut persistent.

Cauze

  • Trauma
  • Rani provoate de muscaturi
  • Cancer bucal
  • soc electric
  • Boala parodontala
  • Extractia dentara traumatica
  • Caninii mandibulari (dintii asemanatori coltilor) pozitionati spre limba
  • Ocluzie dentara pe maxilarul superior, ceea ce face ca dintii canini din maxilarul inferior sa strapunga palatul dur (cerul gurii)

Diagnosticare

Va trebui sa oferiti un istoric amanuntit a sanatatii cainelui dvs., a debutului simptomelor si a posibilelor incidente care ar fi putut declansa/preceda aceasta afectiune. Medicul veterinar va efectua un examen fizic si oral amanuntit folosind o sonda parodontala pentru a investiga fistula oro-nazala suspectata.

Medicul va efectua analize complete de sange, inclusiv un profil chimic, o hemoleucograma completa, o analiza a urinei si un panou de electroliti. Analiza de sange trebuie efectuata inainte de anestezierea cainelui pentru corectarea chirurgicala a fistulei.

Tratament

indepartarea chirurgicala a dintelui si inchiderea pasajului de trecere este tratamentul de electie. O grefa de piele piele va fi plasata atat in gura, cat si in cavitatea nazala in timpul inchiderii.

Recuperare si stil de viata

Deoarece o grefa de piele pentru repararea unei fistule oro-nazale sufera o tensiune constanta de fiecare data cand cainele respira, fistulele oro-nazale tind sa se redeschida. Daca se intampla acest lucru, pot fi efectuate interventii chirurgicale suplimentare cu grefe de piele avansate.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button