Sanatate canina

Intoxicatia cu ibuprofen la caini

Daca sunteti ingrijorat ca cainele dvs. a mancat ibuprofen, ar trebui sa-l duceti imediat la un medic veterinar. Toxicitatea ibuprofenului la caini poate provoca leziuni grave ale rinichilor, asa ca timpul este esential daca credeti ca cainele dvs. a ingerat acest medicament. Vom detalia in cele ce urmeaza intoxicatia cu ibuprofen la caini.

Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat in mod obisnuit la om pentru a calma durerea si pentru a reduce febra. Este disponibil in multe formulari fara prescriptie medicala (Advil, Brufen, etc.), precum si pe baza de reteta. Desi relativ sigur pentru oameni, ibuprofenul poate fi toxic pentru caini.

Simptomele intoxicatiei cu ibuprofen la caini

Intoxicatia cu ibuprofen la caini poate prezenta urmatoarele simptome:

  • Varsaturi
  • Diaree
  • Fecale cu sange (rosu sau negru)
  • Sange in varsaturi
  • Greaţa
  • Lipsa poftei de mancare
  • Pierdere in greutate
  • Ulcere gastrice si perforatii
  • Sete crescuta
  • Urinare crescuta
  • Scaderea sau lipsa urinei
  • Convulsii
  • Lipsa de coordonare
  • Coma
  • Moarte

Cauze

Intoxicatia cu ibuprofen are drept cauza ingerarea de pastile care contin ibuprofen. Administrarea de ibuprofen cainilor poate fi extrem de periculoasa pentru sanatatea unui animal de companie. Ar trebui sa consultati intotdeauna un medic veterinar inainte de a administra orice medicamente, cu sau fara prescriptie medicala.

Ibuprofenul inhiba enzimele COX, care in mod normal au un efect protector asupra barierei mucoase a tractului gastrointestinal, mentin fluxul normal al sangelui catre rinichi si ajuta la reglarea functiei trombocitelor.

Cand enzimele COX sunt inhibate, mucoasa tractului gastrointestinal este deteriorata. Acest lucru provoaca simptome precum varsaturi, greata, diaree si tulburari intestinale si provoaca formarea de ulcer gastric. Reducerea fluxului de sange catre rinichi duce la afectarea rinichilor. Agregarea trombocitara redusa duce la o tendinta crescuta de sangerare anormala.

Diagnosticare

Medicul veterinar va pune initial intrebari cu privire la istoricul medical al cainelui. Apoi va efectua analize de sange si urina pentru a evalua posibila afectare a rinichilor. Aceste analize vor verifica si aparitia semnelor gastrointestinale, renale si neurologice asociate cu toxicitatea ibuprofenului la caini.

Spuneti medicului veterinar daca credeti sau stiti ca cainele dvs. a mancat ibuprofen (sau orice alt medicament). Doar astfel, veterinarul va putea sa va trateze animalul de companie rapid si eficient.

Tratament

Daca ingestia tocmai a avut loc, iar simptomele inca nu sunt prezente, varsaturile pot fi induse acasa cu peroxid de hidrogen. Sau va puteti duce cainele la veterinar, unde va folosi apomorfina pentru a induce varsaturile. Consultati-va medicul veterinar pentru instructiuni inainte de a provoca varsaturile acasa.

Carbunele activ poate fi folosit pentru a absorbi orice exces de ibuprofen din stomac care nu a fost vomitat. in unele cazuri, poate fi necesara si lavajul gastric.

In situatiile in care rinichii au fost afectati din cauza intoxicatiei cu ibuprofen, va fi necesara terapie cu fluide si transfuzii de sange sau plasma. Controlul varsaturilor la caini cu medicamente antiemetice pentru animale de companie poate fi recomandata. La fel, pot fi recomandate si utilizarea de protectoare gastrointestinale. Perforatia gastrica va necesita interventie chirurgicala. Medicamentele anticonvulsivante (medicamente pentru convulsii pentru caini) pot fi necesare daca apar convulsii.

Prevenire

Ibuprofenul si cainii nu trebuie asciate. Evitati ca animalele de companie sa ingereze accidental medicamente care contin ibuprofen, pastrand toate medicamentele intr-un loc inaccesibil cainelui dvs.

 

Cititi si: Intoxicatia cu fier la caini

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button