CainiSanatate canina

Cum curatati urechile cainelui?

Curatarea urechilor este o parte esentiala a rutinei de ingrijire de baza a cainelui dvs. Toti cainii ar trebui sa aiba urechile curatate din cand in cand, dar unii caini au nevoie de o curatare mai frecventa si mai aprofundata decat altii. Acest lucru este valabil mai ales pentru cainii predispusi la infectii ale urechii, cum ar fi cei din rasa Bluetick Coonhound. Din fericire, este usor sa curatati urechile cainelui acasa. Trebuie doar sa va asigurati ca o faceti corect, astfel incat sa nu provocati daune.

Anatomia urechii la caine

Este intotdeauna o idee buna sa va familiarizati cu anatomia cainelui dvs. pentru a-l putea ingriji adecvat. Acest lucru va poate ajuta sa preveniti orice deteriorare a urechii si sa intelegeti mai bine la ce va uitati in timpul curatarii. Urechea unui caine este o structura destul de complexa:

  • Flapsul exterior vizibil al urechii se numeste pinna. La unii caini flapsul este mai mare, la altii este ridicat. Pavilioanele mari, lungi, permit un flux mai mic de aer catre canalul urechii, facand acesti caini mai predispusi la infectii ale urechii.
  • Chiar in interiorul deschiderii vizibile a urechii se afla canalul extern. Acest canal se deplaseaza pe partea laterala a capului (canal vertical), apoi face o intoarcere spre interior (canal orizontal). Canalul este acoperit de piele si contine cartilaj care creeaza creste si cute la suprafata. Canalul extern contine, de asemenea, glande care secreta ceara si uleiuri (sebum) in ureche.
  • Canalul urechii trece prin cap si se termina intr-un tesut subtire numit membrana timpanica sau timpan. Acesta este o bucata subtire de tesut care vibreaza ca raspuns la undele sonore si ajuta la auz. Membrana timpanica protejeaza si urechea medie si interna.
  • Dincolo de timpan se afla urechea medie urmata de urechea interna. Aceste zone contin structurile delicate asociate cu auzul si echilibrul. Deteriorarea urechii interne sau medii poate provoca daune semnificative auzului si mentinerii echilibrului unui caine. In unele cazuri, daunele sunt chiar permanente.

 

Pregatirea in vederea curatarii urechilor cainelui

Cel mai bun loc pentru a curata urechile cainelui dvs. este in cada sau in exterior. Puteti face acest lucru chiar inainte de o baie. Retineti ca, atunci cand cainele isi scutura capul, acele resturi din urechi si de pe blana trebuie sa ajunga undeva si asta include peretii si dvs., asa ca aveti grija. Poate doriti sa infasurati un prosop in jurul cainelui sau poate doriti si dvs. un prosop pentru a va mentine uscat.

Inainte de a curata urechile, inspectati-le. Acest lucru va ofera o idee despre cat de murdare sunt si va permite sa verificati daca exista par in exces. Daca cainele dvs. are o multime de par care provine din canalul urechii, poate fi necesar sa il inlaturati. Puteti face acest lucru cu degetele, penseta sau o pensa hemostatica. Discutati cu medicul veterinar despre cea mai buna solutie, care sa nu va raneasca cainele.

Ce aveti nevoie

Atunci cand cumparati produse pentru curatarea urechilor cainelui, evitati produsele de curatare care contin alcool sau apa oxigenata, deoarece acestea pot provoca iritatii. Veti avea nevoie de:

  • solutie de curatare a urechilor recomandata de medicii veterinari
  • bile din bumbac/vata, dischete bumbac sau cateva pansamente din tifon
  • Pensete sau pensa hemostatica (pentru cainii cu prea mult par in canalele urechii)
  • 1-2 prosoape

 

Administrarea solutiei speciale pentru urechi

Incepeti prin a tine cu o mana pavilionul urechii in pozitie verticala. Turnati cateva picaturi de solutie pana cand acesta ajunge sa poata fi observat in interiorul urechii.

Masarea urechii

Inainte de a incepe sa isi scuture capul, incepeti sa masati baza urechii (aceasta este partea inferioara langa maxilar, unde se poate simti cartilajul). Masati aproximativ 20 secunde. Ar trebui sa auziti un clipocit. In acest timp, cu cealalta mana tineti in continuare pavilionul urechii in pozitie verticala. Rolul masajului este de a facilita separarea murdariei si antrenarea acesteia in soluție. Apoi eliberati cainele si lasati-l sa-si scuture capul.

Curatarea canalului urechii

Folositi o bucată de bumbac/tifon. Introduceti doua degete in pavilion si patrundeti in profunzime cat permite spatiul, apoi curatati usor fiecare cuta pentru a obtineun pavilion curat si sanatos.

Daca urechea pare inca murdara, repetati procesul. Opriti-va daca urechea cainelui devine rosie, sangereaza sau daca cainele da semne ca il doare ceva.

Apoi treceti la cealalta ureche si repetati toti pasii. Finalizati stergand orice resturi vizibile si uscand capul cainelui.

In final, asigurati-va ca oferiti o recompensa, multe laude si mangaieri.

Ce probleme pot aparea

Atunci cand curatati urechea cainelui, nu utilizati niciodata betisoare de urechi, deoarece puteti provoca deteriorarea timpanului.

Curatarea regulata poate ajuta la prevenirea infectiilor urechii. Nu curatati insa urechile catelului prea des. Curatand foarte bine urechea, in lipsa de secretie aceasta va incepe sa produca mai mult lichid ajungand ca in timp animalul sa dezvolte o otita seroasa. Folositi intotdeauna o solutie de curatat urechile recomandata de veterinar.

Cainii pot acumula ceara si resturi intr-un ritm mai rapid decat oamenii. Unii caini au foarte putina acumulare de murdarie in urechi si ajunge ca urechile sa fie sterse ocazional. Alti caini au nevoie de curatari aprofundate ale urechilor la fiecare 1-2 saptamani. Inspectati regulat urechile cainelui dvs. si discutati cu medicul veterinar despre nevoile cainelui dvs. Supra-curatarea poate provoca iritatii, dar curatarea precara poate face loc unei acumulari excesive.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button