Sanatate canina

Intoxicatia cu ciocolata la caini – Simptome si Tratament

Cainii sunt cunoscuti pentru ca mananca diverse lucruri atunci cand nu ar trebui. Acest lucru este valabil mai ales pentru catei. De asemenea, cainii au un excelent simt al mirosului, ceea ce face destul de usor sa gaseasca orice ascunzatoare secreta pentru ciocolata. Insa cainii si consumul de ciocolata poate fi o combinatie periculoasa. Intoxicatia cu ciocolata la caini este o problema serioasa, care trebuie tratata ca atare. In cazuri rare, cainii pot muri din cauza consumului de ciocolata.

Ciocolata deriva din se semintele prajite de Theobroma cacao, care contine anumite proprietati care pot fi toxice pentru animale: cofeina si teobromina. Daca sunt ingerate, aceste doua ingrediente pot duce, de asemenea, la diverse complicatii medicale si se pot dovedi chiar fatale pentru cainele dvs. Cofeina si teobromina nu sunt toxice pentru oameni, deoarece oamenii pot descompune si excreta aceste substante mult mai eficient decat cainii.

Simptome si tipuri

  • Varsaturi
  • Diaree
  • Cresterea temperaturii corpului
  • Raspunsuri crescute la reflexe
  • Rigiditate musculara
  • Respiratie rapida
  • Cresterea ritmului cardiac
  • Tensiune arteriala scazuta
  • Convulsii
  • Simptome avansate (insuficienta cardiaca, slabiciune si coma)

De asemenea, este importanta greutatea cainelui, starea sa de sanatate, cantitatea si tipul de ciocolata ingerata, deoarece acestea sunt factori determinanti pentru severitatea toxicitatii. Cele trei tipuri de ciocolata la care trebuie sa fiti atenti sunt:

  • Ciocolata cu lapte
  • Ciocolata semi-dulce
  • Ciocolata menaj, folosita pentru prajituri (Acest tip de ciocolata are cea mai mare concentratie de cofeina si teobromina.)

Cauze

In anumite cantitati, ciocolata poate deveni toxica pentru orice caine. Asa ca aveti grija sa nu va hraniti animalul de companie cu orice ar putea contine ciocolata. Si pastrati intotdeauna ciocolata intr-un loc unde cainele nu are acces.

Diagnosticare

Medicul veterinar va efectua un examen fizic complet, inclusiv un profil chimic al sangelui, panoul de electroliti si o analiza de urina. Aceste teste vor ajuta la determinarea daca exista o supradoza de ciocolata/cofeina.

De asemenea, poate fi luat sange pentru a testa concentratiile de teobromina, in timp ce un ECG este efectuat pentru a ajuta la determinarea daca inima prezinta anomalii de ritm sau al batailor inimii.

Tratament

Cainele dvs. ar trebui sa fie vazut imediat de medicul veterinar, dar va trebui sa va sunati mai intai medicul veterinar pentru a afla daca exista ingrijire imediata cu care incepeti. Este o practica comuna inducerea varsaturilor si controlul oricaror convulsii, in cazul in care acestea apar. intre timp, va trebui sa va pastrati cainele racoros, calm si intr-un spatiu linistit.

Se vor administra lichide pentru a mentine cainele hidratat pe masura ce starea sa se imbunatateste. Pentru a evita alte probleme, ar trebui sa fie hranit cu o dieta blanda timp de cateva zile.

Ce puteti face daca cainele dvs. a consumat ciocolata

Daca cainele dvs. a consumat ciocolata, este important sa apelati imediat la medicul veterinar. Acesta va poate spune daca cantitatea ingerata este toxica si care este cea mai buna cale de actiune. Pastrati-va cainele calm si in siguranta in timp ce astepti ingrijiri si sfaturi. Medicul veterinar poate da instructiuni pentru a induce varsaturile la domiciliu sau poate recomanda ingrijire imediata la clinica.

Tratamentele care pot fi administrate de un veterinar includ:

  • Carbune activ (pentru a preveni absorbtia ulterioara a toxinei din intestin)
  • Introducerea unui tub gastric (pentru a elimina toxina direct din stomac)
  • Fluide intravenoase (pentru a ajuta la hidratare si suport cardiovascular)
  • Alte terapii ce vizeaza controlul simptomelor clinice specifice

Prognoza generala pentru un caine care a mancat ciocolata este in general buna, daca are parte de ingrijire rapida si eficienta.

Prevenire

Este esential pentru sanatatea animalului dvs. sa pastrati produsele din ciocolata intr-un loc unde cainele nu poate ajunge, deoarece nu exista un antidot pentru intoxicatia cu ciocolata.

Depozitati ciocolata intr-un loc sigur (de ex. in frigider) si educati toti membrii familiei sa nu hraneasca cainii cu ciocolata.

 

Cititi si: Cofeina la caini si pisici. Sfaturi pentru siguranta animalului dvs. de companie

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button