Intoxicatia cu arsenic la caini

Arsenicul este un mineral de metal greu care este de obicei inclus in compusii chimici pentru produsele de consum, cum ar fi erbicidele (produse chimice pentru a ucide plantele nedorite), insecticidele (substante chimice pentru a ucide insectele), solutiile de protectie pentru lemn si in unele medicamente pentru tratarea parazitilor din sange, cum ar fi viermele inimii (heartworm). In medicamentele utilizate in tratamentul parazitar nivelul de arsenic este in intervale subletale si nu va dauna cainelui, dar supradozajul poate duce la toxicitate. In cele mai multe cazuri, cainii ingereaza accidental produse care contin arsenic atunci cand au acces la astfel de compusi. Sa vedem ce simptome are intoxicatia cu arsenic la caini si daca se poate trata.
Simptome si tipuri
In cazul expunerii acute la arsenic, la un caine afectat pot fi prezente urmatoarele simptome:
- Varsaturi
- Diaree
- Durere abdominala
- Letargie
- Ameteala
- Sange rosu aprins proaspat in fecale
- Cainele sta intins, fiind epuizat la extrem
- Corpul se poate simti neobisnuit de rece, in special la extremitati, inclusiv la urechi si la extremitatile membrelor
- Pierderea constientei
Moartea la cainii netratati sau in cazuri de intoxicatie puternica - In cazul expunerii cronice (pe termen lung), simptomele pot fi subtile, cum ar fi apetitul scazut si pierderea in greutate
Cauze
- Ingestia de compusi care contin arsenic
- Supradozaj de medicamente care contin arsenic pentru a trata parazitii dirofilariei la caini
Diagnosticare
Istoricul antecedentelor este foarte important in diagnosticarea intoxicatiei cu arsenic si medicul veterinar va trebui sa stie despre orice compusi care contin arsenic pe care ii aveti acasa. Va trebui sa oferiti un istoric amanuntit al sanatatii cainelui dvs., a debutului simptomelor si a posibilelor incidente care ar fi putut precipita aceasta afectiune. Un istoric al oricaror medicamente administrate cainelui dvs. in ultima vreme va ajuta, de asemenea, la diagnosticare.
Adesea, proprietarii isi vor aduce cainii la medicul veterinar acuzand un episod brusc de varsaturi inexplicabile. Cu toate acestea, putini proprietari raporteaza ca si-au vazut cainii ingerand compusi care contin arsenic, asa ca aceasta poate sa nu fie prima cauza atat de evidenta.
Medicul veterinar va efectua un profil sanguin complet, inclusiv un profil de sange chimic, o hemoleucograma completa si o analiza de urina. De asemenea, poate fi necesara o proba din continutul stomacului. Arsenicul din fluxul sanguin sau din continutul stomacului va confirma diagnosticul. In cazurile de otravire cronica cu arsenic, nivelul de arsenic din organism poate fi evaluat dintr-o proba de par, deoarece arsenicul se depune in par de-a lungul timpului.
Daca este posibil, ar trebui sa colectati o proba de varsatura sau diaree pentru a o duce medicului veterinar. Acest lucru va ajuta la accelerarea procesului de diagnosticare, astfel incat cainele dvs. sa poata fi tratat inainte de a se produce daune suplimentare.
Tratament
Intoxicatia acuta (bruta) cu arsenic este o urgenta, iar timpul ramane factorul crucial pentru un rezultat de succes. Varsaturile joaca un rol protector in intoxicatia cu arsenic, deoarece expulzeaza o mare parte din materialul otravitor ingerat. Cu toate acestea, daca varsaturile nu sunt initiate imediat, medicul veterinar va trebui sa efectueze un lavaj gastric (irigarea stomacului) pentru a spala continutul stomacului. Deoarece arsenicul dauneaza grav ficatului si rinichilor, dializa este efectuata pentru cainii care se afla intr-o stare de insuficienta renala din cauza intoxicatiei cu arsenic. Obiectivul principal al tratamentului este de a elimina otrava din organism; prin urmare, terapia cu fluide si medicamentele care promoveaza excretia sunt utilizate in mod obisnuit.
De asemenea, unii compusi sunt cunoscuti pentru a chela (leaga) metalele grele, cum ar fi arsenicul, si sunt utilizati in mod obisnuit pentru a lega arsenul care este inca prezent in organism. Chelatorii functioneaza atat prin incetinirea arsenicului inainte ca acesta sa traverseze bariera hemato-encefalica, cat si facandu-l mai solubil in apa, astfel incat sa poata fi indeapartat din organism mai eficient. Medicul veterinar poate folosi astfel de antidoturi pentru a imbunatati recuperarea cainelui dvs. Cainele dvs. poate avea nevoie sa fie internat in spitalul veterinar timp de cateva zile, pana cand acesta se stabileste si este complet in afara pericolului.
Dimpotriva, daca ati vazut efectiv cainele tau consumand otrava, puteti actiona rapid prin inducerea varsaturilor, dar acest lucru trebuie facut imediat dupa eveniment. Adresati-va medicului pentru instructiuni despre cum sa induceti varsaturile in siguranta. Daca trece un timp considerabil de la momentul ingestiei, doar un medic veterinar va poate trata cainele.
Deoarece varsaturile induse pot fi periculoase cu unele toxine, unele otravuri facand mai mult rau daca revin prin esofag decat in jos, nu induceti varsaturile decat daca sunteti absolut sigur de ceea ce a ingerat cainele dvs. Daca cainele dvs. a varsat deja, nu incercati sa fortati mai multe varsaturi.
Nu provocati varsaturile daca cainele dvs. este inconstient, are dificultati de respiratie sau prezinta semne de suferinta grava sau soc. Indiferent daca cainele dvs. varsa sau nu, dupa ingrijirea initiala, trebuie sa il duceti imediat la o unitate veterinara.
Recuperare si stil de viata
Dupa intoarcerea de la spital, lasati-va cainelui sa se odihneasca corespunzator si feriti-l de orice sursa de stres. Urmati instructiunile medicului veterinar pentru tratamentul la domiciliu, cum ar fi medicamentele si nutritia. Hrana usor digerabila este adesea recomandata cainilor care se recupereaza dupa o otravire.
Asigurati-va ca toate sursele de compusi de arsenic sunt tinute intr-un loc sigur sau indepartate. Daca trebuie tinute in casa, asigurati-va ca nu sunt la indemana copiilor si a animalelor de companie. Cele mai multe probleme sunt usor de evitat daca sunt respectate instructiunile pentru manipularea si pastrarea unor astfel de compusi cu potential de otravire.
Fiti cu ochii pe cainele dvs. si daca observati ceva neobisnuit in comportamentul sau, consultati imediat medicul veterinar. Din pacate, in multe cazuri de intoxicatie puternica, foarte putini caini supravietuiesc daca tratamentul nu este inceput foarte devreme.
Cititi si despre: Intoxicatia cu ciocolata la caini
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.