Sanatate canina

Ce este si cum se manifesta un soc anafilactic la caini?

Un soc anafilactic este o forma severa de hipersensibilitate sau reactie alergica la un alergen. Acest tip de reactie poate pune viata in pericol daca nu este tratata imediat. A sti cum sa recunoasteti semnele unui soc anafilactic la caini ar putea salva viata patrupedului dvs.

 

Ce este un soc anafilactic la caini?

Reactiile de hipersensibilitate pot aparea atunci cand un caine este expus la un alergen. Reactiile pot fi localizate pe suprafata externa a corpului (adica pielea) sau sistemice si pot provoca consecinte care pun viata in pericol datorita implicarii mai multor organe.

Socul anafilactic este forma sistemica a unei reactii de hipersensibilitate de tip 1. Cunoscuta si sub denumirea de anafilaxie, este o reactie excesiva a sistemului imunitar al cainelui la un alergen si se crede ca are chiar o cauza ereditara sau familiala.

Ca raspuns la expunerea la un alergen, apare un raspuns imunitar exagerat care duce la eliberarea de histamine. Daca este localizata pe piele, provoaca roseata si mancarime, urticarie si/sau umflarea fetei.

In cazul unui soc anafilactic, cantitatile excesive de histamine din organism duc la scaderea tensiunii arteriale, contractia muschilor, dilatare capilara si edem. La multe animale, plamanii sunt cei mai afectati de socul anafilactic care provoaca detresa respiratorie. La caini insa, ficatul este principalul organ compromis de aceasta reactie. Datorita relatiei sale stranse cu sistemul gastrointestinal, cainii cu soc anafilactic pot dezvolta rapid diaree/diaree cu sange, varsaturi, salivare, gingii livide (albicioase), extremitati reci si colaps. Gingiile livide si extremitatile reci sunt indicatori ai unei circulatii deficitare. Circulatia deficitara la cainele dvs. poate evolua spre colaps sau coma, asa ca solicitati imediat tratament veterinar!

Simptome de soc anafilactic la caini

  • Diaree
  • Varsaturi
  • Salivare
  • Simptome legate de piele (urticarie, mancarime, umflare)
  • Gingii livide
  • Picioare reci
  • Colaps
  • Coma

Cauzele socului anafilactic la caini

Orice expunere la un alergen sau antigen poate duce la soc anafilactic daca un caine este sever alergic la acesta. Insa urmatoarele lucruri sunt cele mai frecvent intalnite tipuri de alergeni:

  1. Intepaturi de insecte – Intepaturile de viespi, furnici si albine provoaca de obicei roseata si umflare la locul intepaturii sau muscaturii. Daca un caine este alergic sever la acestea, poate aparea anafilaxia.
  2. Medicamente – Daca cainele dvs. are o alergie la un medicament, poate aparea anafilaxie.
  3. Vaccinuri – similar cu medicamentele, unii caini pot reactiona negativ la vaccinuri. Vaccinurile au ingrediente diverse, care pot provoca anafilaxie la caini.

Tratament

Tratamentul veterinar imediat al socului anafilactic este necesar pentru a preveni complicatiile grave, cum ar fi convulsiile, coma si decesul.

Tratamentul implica adesea terapie cu fluide pentru a aborda circulatia deficitara si deshidratarea din varsaturi si diaree, medicamente pentru a contracara reactia organismului la alergen, si oxigen. Sunt adesea administrate tratamente suplimentare pentru a trata greata si alte simptome care se pot dezvolta.

Prevenire

Daca stiti ca cainele dvs. sufera de alergii, atunci cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru a preveni socul anafilactic este sa va tineti cainele departe de acel alergen specific. Daca nu stiti la ce este alergic cainele dvs., monitorizati-l indeaproape cand este expus la medicamente si vaccinuri pentru a va asigura ca nu exista semne de anafilaxie. Si evitati sa va expuneti cainele la insecte intepatoare si furnici, pe cat puteti.

 

Cititi si: Simptome de alergie la caini

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button