CainiSanatate canina

7 simptome de alergie la caini

Alergiile sunt frecvente la caini. Aproximativ 1-2% dintre toti cainii au o alergie alimentara si pana la 25% dintre cainii cu probleme de piele au o alergie alimentara. Prin urmare, o parte considerabila a populatiei canine sufera de alergii – insa cum va puteti da seama daca cainele dvs. are alergii? Iata mai jos cateva simptome comune de alergie la caini.

Multe boli pot provoca aceleasi simptome ca alergiile la caini asa ca va ramane la latitudinea medicului veterinar sa stabileasca cu siguranta daca alergiile sunt de vina si daca este posibil, cauza acelor alergii.

Cautati urmatoarele simptome de alergie la caini  si duceti cainele la medicul veterinar pentru a confirma daca acesta are alergie.

 

Simptome de alergie la caini

 

1. Cainele nu se opreste din scarpinat

Unul dintre cele mai comune simptome ale alergiilor la caini pe care le puteti observa este mancarimea pielii.

Severitatea mancarimii poate varia de la destul de usoara (caz in care pielea si blana arata in mare parte normale), pana la scarpinat neintrerupt.

In cazurile mai severe, parul poate cadea iar pielea de dedesubt poate parea rosie si inflamata.

In mod clasic, epicentrele mancarimii includ:

  • Pieptul
  • Axilele
  • Abdomenul
  • Picioarele (in special cele din fata)
  • Urechile
  • Ochii
  • Gura
  • Zona inghinala
  • Zona din jurul anusului

Un aspect important este faptul ca mancarimea pe partea inferioara a spatelui, in apropierea bazei cozii, este un semn distinctiv al alergiilor la purici.

In timp, aceste zone pot deveni „hiperpigmentate” sau de culoare inchisa. Pielea poate deveni   mirositoare si poate capata o textura semnificativ diferita.

2. Cainele isi linge picioarele insistent

Faptul ca picioarele unui caine miros a chipsuri de porumb este un semn al prezentei unor bacterii. Daca in plus cainele dvs. isi linge picioarele nu este pentru ca si le curata – ci pentru ca il mananca.

Daca parul cainelui dvs. este de culoare deschisa este posibil sa observati „patarea blanii” pe picioare, un simptom in care blana capata o culoare rosu inchis, aramie, din cauza salivei cainelui.

Acest miros pe care multi il considera normal la caini este cauzat de infectii ale pielii, fie de la bacterii (de obicei stafilococi), fie de la ciuperci (de obicei drojdie). Deci, cum este acest simptom legat de alergii?

Inflamatia asociata cu alergiile cutanate distruge bariera normala a pielii in timp. Drept urmare, microbii oportunisti  pot trece de la suprafata pielii in adancime, unde creeaza infectii si provoaca probleme.

Abordarea acestor infectii secundare va fi unul dintre primii pasi pe care medicul veterinar va dori sa-i faca in tratarea cainelui dvs. alergic.

3. Cainele prezinta infectii cronice ale urechii

In mod similar, multi caini cu alergii vor experimenta infectii ale urechii care reapar frecvent sau nu par sa dispara complet. Ca si in cazul picioarelor, aceasta problema este adesea cauzata mai intai de alergii.

Alergiile distrug bariera pielii sanatoase apoi bacteriile oportuniste sau drojdia creeaza o infectie care contribuie si mai mult la mancarime (desi infectiile urechii care nu au legatura cu alergiile sunt  frecvente).

Cainii care au suferit ani de zile alergii care sunt fie nediagnosticate, fie subtratate vor avea adesea urechi mirositoare si ingrosate.

In cazuri severe, infectiile urechii pot deveni atat de rezistente la tratament incat poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru indepartarea canalului urechii. Pentru a evita aceasta situatie, este important sa va duceti cainele la o examinare de catre medicul veterinar de indata ce banuiti ca cainele dvs. ar putea avea alergii sau infectii ale urechii.

4. Observati leziuni de tip hot spot

Cunoscute oficial sub numele de „dermatita piotraumatica” (umeda), leziunile de tip hot sport sunt frecvente la caini, in special la rase precum Golden Retriever, Labradori si Saint Bernard.

Ca si infectiile urechii, leziunile hot spot pot aparea de la sine sau pot fi secundare alergiilor subiacente.

5. Cainele sufera de diaree cronica si simptome asociate

Ati putea crede ca pielea este zona care este cel mai frecvent afectata de alergii la caini dar tractul gastro-intestinal este la fel de probabil sa sufere atunci cand alergiile unui caine sunt slab controlate.

Simptomele alergiei legate de tractul gastro-intestinal includ:

  • Diaree
  • Tranzit intestinal mai frecvent
  • Incordare in timpul defecarii
  • Varsaturi
  • Zgomote (bolborosit) din intestine
  • Pierdere treptata in greutate
  • Salivatie crescuta
  • Gaze
  • Disconfort abdominal

6. Cainele are ochii rosii

Este mai putin frecvent ca alergiile la caini sa se manifeste in ochii lor dar este posibil.

Cand anumite parti ale ochiului devin rosii si inflamate, mai ales daca ambii ochi sunt afectati, poate fi vorba de o alergie. Termenul pentru aceasta afectiune este „conjunctivita alergica”.

Roseata poate fi insotita de mijirea ochilor si punerea labelor pe fata (bot).

7. Cainele tuseste

O tuse neproductiva care se agraveaza in timpul exercitiilor fizice poate fi un alt semn al alergiilor. Cunoscuta sub numele de „bronsita alergica”, aceasta afectiune este mai frecventa si mai grava la pisici dar poate fi intalnita si la un caine cu alergii.

 

Discutati cu medicul veterinar

Acum stiti care sunt cele mai comune simptome de alergie la caini. Ca intotdeauna, discutati cu medicul veterinar daca banuiti ca cainele dvs. poate avea alergii. Acesta poate efectua analize pentru a exclude alte boli mai frecvente sau mai grave care pot provoca simptome similare.

Pentru a decide daca alergiile sunt vinovate, medicul veterinar va tine cont si de:

  • Varsta de debut (alergiile de mediu apar de obicei in primii trei ani de viata ai unui caine, in timp ce alergiile alimentare sunt observate la cainii de 5-7 ani)
  • Rasa cainelui dvs.
  • Peridiocitatea simptomelor

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button