Sanatate canina

Babesioza canina – Simptome, Cauze si Tratament

Babesioza canina este cauzata de infectia cu Babesia, un parazit protozoar. Se gaseste in intreaga lume la cainii domestici si la pisici. Babesia ataca globulele rosii din organism. Infectia se raspandeste prin muscaturi de capuse si/sau expunerea la sangele de caine infectat. Cainii cu babesioza, chiar si cei fara semne clinice, pot raspandi infectia la alti caini, cel mai frecvent in cadrul unei canise.

Medicii veterinari diagnosticheaza adesea babesioza intamplator, dupa ce proprietarii isi aduc cainii pentru a fi examinati din cauza unei boli aparute brusc. Deoarece babesioza este o infectie transmisa de capuse, nu este neobisnuit ca cainii infectati sa aiba alte infectii transmise de capuse, cum ar fi ehrlichioza, febra patata a Muntilor Stancosi, boala Lyme si altele. Aceste infectii pot interactiona intre ele, agravand starea.

Cel mai frecvent mod de transmitere este prin muscatura de capusa. Capusa Dermacentor reticulatus (ornate cow tick, ornate dog tick, meadow tick sau marsh tick), capusa de caine maro si capusa de caine american, printre alte specii de capuse, sunt responsabile pentru transmiterea Babesia la caini. Capusa trebuie sa muste, sa se ataseze si sa se hraneasca cu o masa de sange de la caine timp de 2 -3 zile.

Mai multe specii de Babesia cauzatoare de boli au fost identificate ca fiind cauzatoare de infectie la caini, inclusiv:

  • Babesia canis (subspecia vogeli, canis, rossi),
  • Babesia gibsoni (cel mai raspandita in SUA),
  • Babesia vulpes si
  • Babesia conradae.

Se crede ca Babesia gibsoni transmite boala la caini direct prin sange infectat in urma luptelor si muscaturilor de caini sau a transfuziilor de sange. Se poate raspandi chiar in fluxul sanguin al unui catel de la o catea infectata (transmitere transplacentara).

Perioada de incubatie sau timpul de la muscatura de capusa pana la observarea simptomelor este in medie de aproximativ 2 saptamani, dar simptomele pot ramane usoare. Unele cazuri nu sunt diagnosticate timp de luni sau chiar ani.

Organismele Babesia sunt de obicei clasificate ca mari sau mici:

  • Babesia canis este un parazit mare de sange care infecteaza cainii si este raspandit in intreaga lume
  • Babesia gibsoni este un mic parazit de sange distinct genetic care poate infecta cainii. In general, afecteaza rasa Pit Bull Terrier si se transmite prin muscatura sau de la mama la puii nenascuti.

Rasele specifice, cum ar fi Ogarii si cainii Terrier, au un risc crescut de infectie. Babesioza este considerata o amenintare serioasa pentru Ogari si Pit Bull Terrier. Cainii tineri tind sa fie cel mai grav infectati.

Simptomele Babesiozei canine

Semnele de infectie variaza de la o boala usoara care trece rapid la o boala severa care duce rapid la moarte. Simptomele pot fi foarte variabile, in functie de zona corpului care este infectata.

Semnele clinice comune includ:

  • Lipsa de energie, letargie, depresie
  • Lipsa poftei de mancare
  • Gingii si alte membrane mucoase palide
  • Febra
  • Ganglionii limfatici sau splina marite
  • Urina de culoare anormal de inchisa, de obicei rosu inchis sau portocaliu
  • Piele galbena sau portocalie, icter
  • Abdomen marit sau umflat
  • Pierdere in greutate
  • Scaun decolorat
  • Simptome neurologice, inclusiv dezechilibru si/sau mers clatinat, convulsii, durere de gat

Capusele se gasesc de obicei langa gatul, capul si urechile cainelui si in pliurile de pe/sub picioare. Capusele sunt in general minuscule si se simt ca o umflatura tare pe pielea cainelui dvs. . Ele sunt de obicei maro inchis sau negre. In functie de stadiul de viata, capusele vor avea sase picioare (larve) sau opt picioare (nimfe si adulti). Daca au fost pe cainele dvs. de ceva vreme, s-ar putea sa fie umflate de la hranirea cu sangele cainelui si sa para a fi de culoare maro deschis sau gri.

Cainii pot fi muscati de capuse chiar daca urmeaza un tratament de prevenire a infestarii cu purici si capuse. Cel mai bine este sa verificati constant cainele de capuse de fiecare data cand petreceti timp in zone impadurite sau in parcuri cu alti caini.

Cauzele Babesiozei canine

Odata ce o capusa musca un caine, parazitii transmisi prin sange, cum ar fi Babesia, intra in fluxul sanguin. O capusa trebuie sa se hraneasca timp de 2-3 zile pentru a infecta un caine cu Babesia. Se va replica in celulele rosii din sange, ducand la anemie. Globulele rosii infectate sunt descompuse si hemoglobina este eliberata in organism. Acest lucru poate duce la icter (colorarea in galben a pielii si a albului ochilor) si la anemie atunci cand organismul nu poate produce suficiente celule rosii din sange pentru a le inlocui pe cele distruse.

Cainii care petrec mult timp in aer liber, in special in zonele impadurite, prezinta un risc crescut de muscaturi de capuse si de contractare a acestui parazit.

Exista dovezi ale transmiterii directe de la caine la caine a Babesia in anumite circumstante, inclusiv:

  • Un caine infectat cu leziuni bucale sau rani musca un alt caine. Acest lucru este valabil mai ales pentru Babesia gibsoni, care afecteaza in primul rand Pit Bull Terrier.
  • Un catelus nenascut este infectat in uterul mamei.
  • Un caine este infectat neintentionat printr-o transfuzie de sange contaminat de la un alt caine.
  • Cand cainii sunt gazduiti in canisa cu un control slab al capuselor.

Diagnosticare

Medicul veterinar va solicita o istorie completa a simptomelor, inclusiv date privind situatia cand ar fi putut aparea o muscatura de capusa sau o posibila lupta intre caini. Veterinarul va face un examen fizic complet, inclusiv:

  • Hemoleucograma completa
  • Profilul biochimic al sangelui
  • Analiza urinei
  • Panou electrolitic

Se observa adesea niveluri scazute de proteine din sange, un numar scazut de trombocite si anemie.

Babezioza poate fi confundata cu alte boli care provoaca febra, anemie, distrugerea globulelor rosii, icter sau urina rosie. Trebuie efectuate unul sau mai multe dintre urmatoarele teste de laborator pentru a confirma diagnosticul:

  • Reactia Wright – o analiza de sange care ajuta medicul veterinar sa diferentieze celulele sanguine, facand o infectie a sangelui mai evidenta, deoarece permite observarea protozoarelor pe frotiu de sange.
  • Testele de anticorpi imunofluorescenti (IFA) cauta anticorpi in serul sangelui care reactioneaza cu organismul Babesia. Aceste teste sunt limitate deoarece de obicei nu pot face distinctia intre diferitele specii si subspecii de Babesia.
  • Testul de sange ELISA (Enzyme-linked immunosorbent assay) – Un rezultat pozitiv al testului depinde de raspunsul anticorpilor din partea cainelui infectat, care poate dura pana la 10 zile pentru a se dezvolta.
  • Testele de reactie in lant a polimerazei (PCR) cauta prezenta ADN-ului Babesia intr-o proba biologica, de obicei sange integral la caini. Testul PCR are avantajul ca poate detecta toate cele patru specii de Babesia.

Tratament

Tratamentul aprobat include un medicament antiprotozoar utilizat in mod obisnuit pentru tratamentul speciilor mari de Babesia. Aceasta vine sub forma de injectie administrata de medicul veterinar. In unele cazuri, se vor recomanda si antibiotice.

Tratamentul specific depinde de specia de babesia identificata si de severitatea bolii. Cainii afectati mai grav vor necesita medicamente antiinflamatoare sau steroizi, spitalizare, fluide IV, transfuzii de sange, terapie cu oxigen, medicamente anti-greata si alte ingrijiri de sustinere. Transfuziile de sange pot salva vieti la animalele foarte anemice si sunt o practica comuna la caini.

Recuperare si stil de viata

Daca se utilizeaza o injectie, o singura doza are de obicei succes pentru eliminarea Babesia canis (organism mare). Dar sunt necesare 2 injectii la 2 saptamani distanta pentru speciile mai mici de Babesia. Injectia este adesea dureroasa si poate provoca tremuraturi musculare, salivare, frecventa cardiaca crescuta, tremur, febra, umflare a fetei, lacrimare a ochilor si neliniste.

Medicul veterinar va dori sa monitorizeze progresul cainelui si va programa controale regulate de urmarire pentru a repeta analizele de sange si de urina. Trebuie efectuate 2-3 teste PCR negative consecutive, incepand cu 2 luni dupa tratament, pentru a va asigura ca tratamentul cainelui dvs. a avut succes si ca infectia nu persista.

Majoritatea cazurilor de babesioza nu vor fi diagnosticate pana cand boala este destul de avansata. Prognosticul pentru un caine diagnosticat cu babesioza este rezervat, in functie de ce sisteme corporale sunt afectate in momentul diagnosticarii.

Cainii care au supravietuit babesiozei raman adesea infectati subclinic si pot suferi o recidiva a bolii in viitor. Acesti caini infectati persistent servesc ca sursa pentru raspandirea in continuare a bolii. Cainii care s-au vindecat de babesioza nu ar trebui sa fie niciodata utilizati ca donatori pentru transfuzii de sange, deoarece primitorii pot dezvolta boala.

Prevenire

Prevenirea expunerii la capuse prin utilizarea produselor adecvate pentru controlul capuselor si indepartarea prompta a oricaror capuse va ajuta sa reduceti expunerea cainelui la acest parazit. Prevenirea se concentreaza, de asemenea, pe controlul transmiterii de la caine la caine prin sange, cum ar fi muscaturile de caine, de la mama la catei si transfuziile de sange.

Cainii ar trebui sa benedicieze in mod permanent de un tratament pentru prevenirea infestarii cu capuse, indiferent sub ce forma – medicamente orale, topice, zgarzi anti capuse, etc. Asigurati-va ca urmati sfaturile medicului veterinar atunci cand utilizati aceste produse.

Pastrati in curte iarba si tufisurile tunse scurt. In zonele in care capusele reprezinta o problema considerabila, puteti trata acea zona a curtii pentru capuse.

 

Sursa imagine:

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button