CainiSanatate canina

Boala Addison la caini

Ce este boala Addison la caini? Boala Addison, numita si hipoadrenocorticism, apare atunci cand glandele suprarenale ale cainelui dvs. nu produc niveluri adecvate de hormoni corticosteroizi. Daca sunt diagnosticati si tratati corespunzator, acesti caini pot trai o viata lunga si fericita.

Glandele suprarenale sunt doua glande mici de langa rinichi. Glandele sunt responsabile pentru producerea de hormoni corticosteroizi, inclusiv asa-numitii hormoni de „stres”. Diferitele tipuri de corticosteroizi sunt:

  • Glucocorticoizi (cum ar fi cortizolul): afecteaza metabolismul proteinelor, zaharului si grasimilor. Acesti metaboliti sunt stocati si vor fi utilizati in situatii de „lupta sau fugi”
  • Mineralocorticoizi (cum ar fi aldosteronul): ajuta la reglarea sodiului si potasiului

Cand animalele (si oamenii) sunt stresate, glandele suprarenale sunt stimulate sa produca hormoni de stres care pot provoca o serie de efecte interne si comportamentale. La caini, un raspuns la stres poate arata astfel:

  • Urcarea scarilor in mod compulsiv
  • Plimbare in mod vizibil anxios
  • Interactiuni cu alti caini
  • Emotie cand va intoarceti de la serviciu

La un caine cu boala Addison, glandele suprarenale nu produc suficienti hormoni pentru a mentine nivelurile normale de stres. Fara hormonii nostri corticosteroizi care sa ne ajute sa ne adaptam la situatiile stresante, chiar si cei mai mici factori de stres pot provoca probleme grave si, in cazuri severe, deces.

Simptome ale bolii Addison la caini

Boala Addison poate fi greu de detectat doar prin simptome.

Cel mai frecvent, boala Addison este diagnosticata ca o descoperire accidentala atunci cand se efectueaza analize anuale de sange si medicul veterinar gaseste un dezechilibru electrolitic. Medicul veterinar poate deveni suspicios daca cainele dvs. prezinta simptome de letargie, scaderea apetitului, varsaturi si diaree.

Aproximativ 30% dintre cainii cu boala Addison sunt diagnosticati dupa ce au trecut printr-o criza Addisoniana. O criza Addisoniana apare atunci cand un caine se prabuseste in stare de soc din cauza incapacitatii de a se adapta la factorii de stres externi sau interni. Acest lucru poate duce la niveluri sever crescute de potasiu, ceea ce poate provoca ritmuri cardiace anormale si o frecventa cardiaca foarte lenta. Boala Addison poate provoca, de asemenea, hipoglicemie severa (nivel periculos de scazut de zahar din sange).

O criza Addisoniana poate aparea numai atunci cand aproximativ 90% din cortexul suprarenal (stratul exterior al glandei suprarenale) nu functioneaza. Aceasta criza poate fi fatala daca socul nu este tratat rapid, agresiv si in mod adecvat.

Cauze

Exista doua tipuri de hipoadrenocorticism:

  • Hipoadrenocorticismul primar – Apare atunci cand sistemul imunitar al cainelui ataca glandele suprarenale. Necroza (sau moartea) indusa de medicamente a glandei suprarenale este posibila si cu medicamente precum ketoconazolul, trilostanul si lisodrenul.
  • Hipoadrenocorticismul secundar – Apare atunci cand hormonii de eliberare produsi in creier sunt scazuti. Acest lucru poate fi cauzat de inflamatie, cancer, traumatisme cerebrale sau anomalii congenitale.

Boala Addison la caini are o incidenta mai mare la cainii tineri (in jur de 3-6 ani), desi pot fi afectati cainii de orice varsta. De obicei, femelele sunt afectate mai des decat masculii.

Cele mai comune rase de caini cu boala Addison includ:

Retineti ca orice caine, de orice rasa sau varsta, poate fi afectat.

Diagnosticare

Exista cateva moduri diferite prin care veterinarii diagnosticheaza boala Addison, inclusiv obtinerea unui istoric medical amanuntit, examinare fizica amanuntita, analize complete de sange si un examen pentru determinarea ACTH in sange (un test care investigheaza nivelul scazut de cortizol).

Analiza completa a sangelui poate dezvalui niveluri crescute de potasiu si niveluri scazute de sodiu. In mod atipic sau neobisnuit, boala Addison poate sa nu dezvaluie aceste modificari ale electrolitilor in analiza sangelui si este considerata un tip diferit de boala Addison (atipica).

Uneori, azotemia (enzimele renale crescute) poate imita boala renala, in timp ce in cazuri mai putin frecvente, zaharul din sange poate fi scazut, ceea ce poate imita o tumoare pancreatica (numita insulinom).

ACTH in sange

Analiza principala pentru diagnosticarea bolii Addison este examenul pentru determinarea ACTH (hormonul adrenocorticotrop) in sange. Testul incepe cu extragerea unei probe de sange pentru a masura nivelul initial de cortizol (hormon de stres), urmata de administrarea intravenoasa a unei doze de ACTH, hormonul cerebral care este responsabil pentru eliberarea corticosteroizilor in perioadele de stres.

O ora mai tarziu, se preleveaza o alta proba de sange pentru a masura modul in care cainele dvs. a raspuns la ACTH. Daca nivelul initial de cortizol al cainelui este scazut si exista un raspuns minim la hormonul stresului, boala Addison poate fi diagnosticata.

Nivelurile initiale de cortizol sunt uneori verificate in situatii de urgenta. Daca acestea sunt scazute, se poate face un test de sange complet de stimulare cu ACTH atunci cand cainele este mai stabil. Uneori, se efectueaza o ecografie abdominala pentru a identifica glandele suprarenale mici.

Alte teste de sange pot include raportul creatinina/cortizol din urina, nivelul plasmatic endogen de ACTH si nivelurile de renina plasmatica (testele care se concentreaza pe nivelurile plasmatice ale cainelui). De obicei, pacientii care nu sufera de boala Addison vor avea un test normal de stimulare cu ACTH.

Unele rase de caini, cum ar fi Shiba Inu si Akita au de obicei niveluri ridicate de potasiu in analiza sangelui. Retineti ca infectia cu whipworm (vierme nematod, parazit intestinal care provoaca boala numita tricocefaloza) poate creste in mod fals potasiul si poate scadea nivelul de sodiu. Lucru care poate provoca confuzie la diagnosticarea bolii Addison.

Cum se trateaza boala Addison la caini?

Intr-o criza Addisoniana, tratamentul se concentreaza pe fluidoterapia intravenoasa agresiva si pe steroizi injectabili. De asemenea, ar putea fi necesar tratamentul hipoglicemiei (scaderea zaharului din sange) si/sau al ritmului cardiac anormal. Majoritatea cainilor raspund rapid la tratament si tind sa se recupereze complet.

Cea mai importanta parte a tratamentului bolii Addison este inlocuirea mineralocorticoizilor (cum ar fi aldosteronul, care este hormonul steroid). Acest lucru se poate face prin administrarea de medicamente orale (fludrocortizon) de doua ori pe zi sau cu o injectie de DOCP (pivalat de dezoxicorticosteron) aproximativ la fiecare 25-30 de zile. In functie de diagnosticul animalului dvs. de companie, veti putea stabili un plan de tratament cu medicul veterinar.

Daca cainelui i se prescrie fludrocortizon, acesta are activitate atat glucocorticoid, cat si mineralocorticoid. In schimb, cainii carora li se administreaza DOCP injectabil necesita suplimentare de glucocorticoizi (cum ar fi prednisonul oral), deoarece are doar activitate mineralocorticoida.

Unii experti cred ca DOCP regleaza mai bine electrolitii decat fludrocortizonul oral. Insa de obicei depinde de preferinta fiecarui medic veterinar si de ce formulare este cea mai buna pentru caine. De exemplu, unii caini nu tolereaza bine injectiile, in timp ce altii sunt mai greu de tratat pe cale orala. Veterinarul dvs. va putea determina ce functioneaza cel mai bine pentru cainele dvs. pe baza diagnosticului acestuia.

Testele de sange cu electroliti si testele de stimulare cu ACTH sunt de obicei efectuate la diferite intervale dupa inceperea terapiei, de obicei in ziua 10, ziua 30 si ziua 90. Medicamentul cu mineralocorticoizi este de obicei ajustat dupa ce nivelurile de electroliti sunt stabile. Nivelurile vor fi monitorizate de cateva ori pe an pentru a se asigura ca este nivelul corect pentru caine.

Daca cainele dvs. este supus unui stres suplimentar, doza de glucocorticoizi poate fi crescuta. De exemplu, vizitele la medicul veterinar, plimbarile cu masina, proprietarii de animale plecati des din oras sau alte activitati, pot cauza stres cainilor care sufera de boala Addison. Cresterea dozei de steroizi pentru o perioada scurta de timp poate ajuta la prevenirea letargiei, varsaturilor, diareei si mai ales a unei crize Addisoniene.

Recuperare si stil de viata

Cainii care trec printr-o criza Addisoniana sunt de obicei tratati cu fluidoterapie intravenoasa pentru a corecta tulburarile electrolitice, steroizii. Le sunt administrate medicamente pentru a corecta ritmurile cardiace anormale. Acest tratament duce de obicei la o sansa buna de recuperare, iar cainii tind sa raspunda rapid.

Gestionarea bolii Addison se face pe tot parcursul vietii. Monitorizarea analizelor de sange poate fi frecventa la inceputul tratamentului si in primele 3-6 luni, pana ce medicul veterinar stabileste cele mai bune intervale de dozare a medicamentelor. Majoritatea cainilor cu boala Addison se descurca bine dupa ce sunt diagnosticati si duc o viata lunga si fericita.

 

Boala Addison la caini – Intrebari frecvente

Poate sa dispara boala Addison la caini?

Nu, boala Addison nu trece de la sine. Sunt necesare medicamente pentru a stabiliza cainii diagnosticati cu aceasta afectiune.

Boala Addison este comuna la caini?

Boala Addison este destul de comuna la caini, dar nu este la fel de comuna ca boala Cushing, care este practic opusul bolii Addison, in care organismul produce in exces steroizi si cortizol.

Cat timp pot trai cainii cu boala Addison?

Daca este diagnosticat si tratat cu medicamente adecvate, un caine poate trai o viata intreaga cu boala Addison. Daca apare o criza Addisoniana si este lasata netratata, aceasta poate fi fatala.

Ce declanseaza boala Addison la caini?

In cele mai multe cazuri, nu se cunoaste cauza bolii Addison la caini. Este considerata o afectiune primara mediata imun, dar poate aparea si secundar anumitor medicamente, infectii, traume sau cancere ale glandelor suprarenale.

Ce cauzeaza boala Addison atipica la caini?

Din pacate, nu se cunoaste cauza bolii Addison atipice la caini. Aceasta este o conditie in care un caine isi poate controla dezechilibrele electrolitice prin alti hormoni. In aceste cazuri, doar glucocorticoizii trebuie suplimentati. Acesti caini pot avea aceleasi simptome ca un caine tipic Addisonian, dar nu au criza de soc.

Recomandarea pentru un pacient Addisonian atipic este de a monitoriza electrolitii la fiecare 3-6 luni, deoarece majoritatea acestor caini progreseaza in cele din urma la forma tipica a bolii.

Exista un test pentru detectarea bolii Addison la caini?

Testul de stimulare cu ACTH (hormonul adrenocorticotrop) este de obicei testul de alegere pentru a exclude boala Addison. Probele de sange sunt trimise la un laborator iar rezultatele sunt returnate la cabinetul veterinar.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button