Sanatate canina

3 remedii naturale pentru deranjamente stomacale la caini

Cand va doare burta, cel mai probabil aveti la indemana medicamente cu care sa va tratati. Insa ce faceti pentru deranjamente stomacale la caini? Iata cateva informatii despre cauzele si simptomele deranjamentelor stomacale la caini si sfaturi despre cum sa va faceti cainele sa se simta mai bine, utilizand remedii naturale.

Cauze comune ale deranjamentelor stomacale la caini

Exista multe motive pentru care cainele dvs. poate avea un deranjament stomacal. Totusi, exista o cauza comuna: a mancat ceva ce nu ar fi trebuit.

Cainii sunt curiosi, la fel precum copiii si baga mereu ceva in gura. Varsaturile si diareea sunt semne ca corpul unui caine incearca sa elimine ceva ce nu ar trebui sa fie in sistemul lor digestiv. La un caine sanatos, este un mecanism de protectie al corpului care este total normal.

Iata cateva din multele lucruri care pot provoca deranjamente stomacale la caini:

  • ingerarea a ceva ce nu ar fi trebuit
  • dezechilibre bacteriene in tractul digestiv
  • afectiuni cronice, cum ar fi sensibilitatea alimentara

Simptome

Cele mai frecvente simptome ale unor deranjamente stomacale la caini sunt diareea si varsaturile. Daca cainele dvs. are greturi, il puteti vedea ca mananca iarba pentru a-si calma stomacul sau incercand sa-si provoace varsaturi.

Urmariti si alte simptome de deranjamente stomacale la caini:

  • Scaderea poftei de mancare sau pierderea poftei de mancare
  • Oboseala
  • Consum redus de apa
  • Aspect deprimat
  • Pare ca se simte inconfortabil si se intinde mai des
  • Inghite pentru a combate refluxul
  • Cainele isi linge buzele, aerul sau obiectele

Cand trebuie sa apelati la veterinar

Monitorizati simptomele cainelui dvs. Daca acestea se agraveaza, sunati imediat medicul veterinar.

Atentie la aceste simptome:

  • Cresterea disconfortului
  • Varsaturi sau un episod de diaree de mai mult de doua ori
  • Continut de sange in varsaturi sau scaun
  • Prezenta unei jucarii sau a unui obiect strain in varsaturi sau scaun
  • Slabiciune sau colaps

Toate acestea pot fi semne ale unei boli mai grave, inclusiv pancreatita, balonare stomacala, o reactie alergica severa sau paraziti interni.

Daca va dati seama ca cainele dvs. a mancat ceva ce nu ar fi trebuit – o planta, hrana, jucarie sau substanta chimica – ar trebui sa solicitati imediat ingrijiri veterinare. Daca medicul veterinar principal nu este disponibil, sunati la spitalul local de urgenta. Acestia va vor putea sfatui daca animalul dvs. de companie trebuie vazut sau daca puteti continua sa-l monitorizati acasa.

 

3 Remedii naturale pentru deranjamente stomacale la caini

Este esential sa va consultati cu medicul veterinar inainte de a administra orice remediu la domiciliu pentru a calma problemele stomacale ale cainelui dvs. Daca medicul veterinar recomanda monitorizarea la domiciliu, acestea sunt cateva idei pe care le puteti incerca in timp ce sunteti acasa cu cainele dvs.:

 

1. Postul (regim alimentar)

Cand stomacul cainelui dvs. incearca sa scape de ceva, poate fi util sa incetati sa-l hraniti timp de 12-24 de ore.

Postul poate parea destul de simplu dar este important sa discutati mai intai cu medicul veterinar, deoarece unii caini (in special rasele mici sau cei cu afectiuni anterioare de sanatate) nu pot tolera postul la fel de bine ca altii.

Daca medicul veterinar recomanda postul, intrebati daca ar dori sa incepeti o dieta blanda (si ce va recomanda) dupa terminarea perioadei de post.

2. Cuburi de gheata

Cand cainele dvs. varsa sau are diaree, doriti sa ramana hidratat. Daca insa ii dati prea multa apa poate sa-i deranjeze stomacul si mai mult.

Monitorizarea aportului de apa al cainelui dvs. si descurajarea inghititului este importanta. Oferiti cainelui dvs. cuburi de gheata pentru a ajuta la hidratarea acestuia. Cresteti usor cantitatea de apa si gheata pe care o oferiti.

3. Dovleacul

Dovleacul poate fi utilizat in cazul tulburarilor digestive, reduse ca intensitate (diaree/constipatie usoara). Daca animalul sufera de constipatie, fibrele din compozitia piurelui de dovleac vor retine apa, vor mari continutul tubului digestiv, avand o actiune prebiotica si asigurand o digestie sanatoasa. In astfel de situatii, piureul de dovleac se poate administra cateva zile la rand, impreuna cu asigurarea apei la discretie, pentru o buna hidratare.

In caz de diaree usoara, fibrele solubile din dovleac vor absorbi apa, transformand-o intr-un gel protector la nivelul mucoasei intestinale. In cele din urma, intensitatea si numarul episoadelor se va reduce, iar continutul de vitamine si minerale vor compensa pierdea acestora din timpul diareii.

Daca simptomele se agraveaza sau nu se amelioreaza in decurs de cateva zile, este foarte important ca animalul dvs. sa fie consultat de un medic veterinar.

Puteti folosi si dovleac la conserva, verificati insa ca aceasta sa nu contina ingrediente precum zahar sau inlocuitori de zahar.

 

Deranjamentele stomacale la caini sunt un semn al alergiilor alimentare?

Unele deranjamente stomacale ocazionale la caini sunt normale. Daca insa se intampla des, ar putea semnala ca ceva nu este in regula in tractul gastro-intestinal. Daca tulburarile digestive sunt frecvente la cainele dvs., discutati cu veterinarul despre posibilitatea unei alergii alimentare.

Cand alergiile alimentare sunt diagnosticate la caini, este adesea o alergie la o sursa de proteine, motiv pentru care poate fi recomandata o proteina mai „noua” (una pe care cainele dvs. nu a mancat-o niciodata). Exista multe optiuni pe piata, dar exemplele pot include carne de vita, bivolita, carne de vanat sau miel.

Prevenirea tulburarilor digestive la caini

Va puteti ajuta cainele sa aiba o digestie sanatoasa oferindu-le prebiotice si probiotice speciale pentru caini. Cereti medicului veterinar recomandari si discutati cu acesta pentru a afla care este cea mai buna cale de actiune.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button