CainiSanatate canina

Blana catelului – Rol si crestere

Blana catelului este alcatuita din fire individuale. Tipul de blana a unui catel depinde de textura si culoarea structurilor individuale a firelor realizate din keratina care cresc spre exterior din foliculii de par din piele.

Ce este blana?

Blana serveste ca o bariera de protectie care protejeaza pielea catelusului de diverse elemente, regleaza temperatura corpului si protejeaza puii de arsuri solare, insolatie, degeraturi si hipotermie. Parul  directioneaza substantele chimice  legate de identificare si starea sexuala trimitand miros din piele in aer.

Toti cainii sanatosi au blana insa cantitatea si tipul de blana variaza de la caine la caine si de la rasa la rasa. Chiar si cainele chinezesc fara par are par pe fata, picioare si coada.

Ce este parul?

Parul este compus din firul de par care este portiunea vizibila a parului si o radacina generata de un folicul de par din piele. Cainii au foliculi compusi ceea ce inseamna ca pana la 20 de fire de par pot creste dintr-un singur por. Spre deosebire de caini oamenii au foliculi simpli care produc un singur fir de par pentru fiecare por.

Cainii au trei tipuri de fire de par, caracterizate prin lungime si diametru:

  • Firele de par primare sunt cele mai lungi si cele mai grosiere ale firului de par
  • Firele secundare de diferite lungimi alcatuiesc substratul
  • Parul de lungime medie alcatuieste invelisul intermediar, iar stratul de dedesubt este o blana moale, scurta, asemanatoare bumbacului, care este buclata sau incretita

Toate cele trei tipuri pot rasari dintr-un singur folicul compus. Lungimea firului de par si raportul dintre firele de par primare si stratul de dedesubt variaza de la rasa la rasa. Cand foliculul de par care produce parul este usor rasucit, parul care creste este cret. Aceste diferente, precum si o varietate de culori si texturi, alcatuiesc haina de blana distinctiva a fiecarui caine.

Cum creste blana cainelui?

Fiecare fir de par creste de la radacina spre exterior intr-un ciclu de crestere rapida numit anagen; de contractie, numit catagen in care radacina se desprinde de folicul si o perioada de odihna numita telogen. Firele vechi, aflate in faza telogena, sunt impinse afara – in perioada de naparlire – de firele noi de par, pe masura ce incepe ciclul anagen. Blana naparlita este compusa din fire telogene.

blana catelului

Un singur fir de par uman poate creste pana la sase ani inainte de a cadea si a fi inlocuit cu unul nou. Ciclul de crestere a parului catelusului dvs. este mult mai scurt si mai sincronizat, ceea ce explica caderea masiva. Ciclul de crestere a blanii are in medie aproximativ 130 de zile, desi acest lucru variaza de la rasa la rasa. Exceptia fac asa-numitele rase „care nu naparlesc” precum pudelul si cativa terrieri, a caror blana creste de fapt cativa ani inainte de a fi inlocuita.

O blana sanatoasa este posibila numai cu o alimentatie adecvata deoarece parul este 95% proteine. Blana catelusului dvs. pastreaza stralucirea sanatoasa din echilibrul adecvat al grasimilor si a altor nutrienti. Nutritia proasta se reflecta mai intai in pielea si blana uscata, mata, sau prin caderea anormala a parului. Ingrijirea blanii este benefica pentru toti cainii si este deosebit de importanta pentru cainii cu blana lunga si groasa.

Mustatile cainelui

Mustatile sunt firele groase, lungi, asemanatoare sarmei, care ies din fata cainelui.

mustati caine

Mustatile sunt mult mai dezvoltate la animalele care vaneaza pe timp de noapte sau pe lumina slaba. Acestea actioneaza ca organe de simt si sunt pozitionate adanc in piele, unde declanseaza receptori nervosi la cea mai mica atingere.

Cele mai evidente mustati sunt cele de pe fiecare parte a botului cainelui, unde mustatile cresc in patru randuri; ele furnizeaza informatii atunci cand cainele isi baga nasul (adulmeca) in si in jurul obiectelor.

mustatile cainelui

Parul de patru pana la cinci mustati deasupra fiecarui ochi actioneaza ca niste gene extinse. Acestea provoaca un reflex de clipire protectoare daca sunt atinse. Un grup de mustati este situat pe fiecare obraz si unul mai mic langa fiecare colt al gurii. In cele din urma, cainele are un smoc sub barbie, care probabil serveste pentru a-si impiedica capul sa zgarie pamantul in timpul comportamentului de urmarire, sau poate chiar sa ajute puii in activitati de ingropare a alimentelor.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button