Rase de caini

Rasa Terrier Tibetan

Cainele din rasa Terrier Tibetan a evoluat in climatul extrem al Tibetului si pe un teren dificil. Are o blana de protectie cu strat dublu, dimensiuni compacte, o constructie unica a picioarelor si o mare agilitate.

Blana: lunga, dreapta sau ondulata, de diverse culori
Talia: mica-medie, 36-41 cm, 8-14 kg
Caracter: sociabil, bland, afectuos, excelent caine de familie, sensibil, energic
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: necesita ingrijirea zilnica a blanii sau a 1-2 zile, pentru a preveni formarea caltilor

 

Istorie si context

Inregistrata de American Kennel Club in 1973, istoria rasei Tibetan Terrier este la fel de misterioasa ca vaile si muntii de unde provine. A fost dezvoltat acum aproape doua secole in manastirile Lamaiste.

Cainii erau tratati ca insotitori ai familiei si nu ca muncitori, dar ocazional au ajutat la pastorire si la alte sarcini agricole. Cunoscut a fi caini sfinti sau „aducatori de noroc”, istoria rasei este considerata un mit.

rasa Terrier Tibetan

O poveste relateaza blocarea caii principale de acces catre o anumita vale, datorita unui cutremur in anii 1300. Celor care au calatorit in „Valea Pierduta” si li s-a dat un caine aducator de noroc care sa-i ghideze la intoarcere. Acesti caini nu au fost vanduti, deoarece aduceau noroc, fiind priviti ca un simbol al recunostintei.

Terrier TibetanIn 1920, un medic indian pe nume Dr. A. Grieg a primit un astfel de caine drept cadou pentru asigurarea tratamentului medical. A devenit atat de interesat de rasa incat a obtinut mai multi caini si a inceput sa-i reproduca si sa-i promoveze.

In 1937, rasa Terrier Tibetan a fost recunoscuta pentru prima data in India. Mai tarziu a devenit un participant obisnuit la expozitiile canine engleze, iar in anii 1950 a ajuns in SUA.

Terrier Tibetan nu este de fapt un terrier, dar este numit astfel pentru dimensiunea sa de terrier.

Caracteristici fizice

Cainele din rasa Terrier Tibetan are o blana dubla, alcatuita dintr-un strat exterior dens, fin, usor ondulat sau drept si lung, precum si un strat subtire, lanos si moale, care ii ofera protectie la climatul tibetan dificil. Fata si ochii ii sunt acoperiti cu par lung.

rasa Terrier Tibetan

Dupa ce a evoluat ca un caine versatil, cainele Terrier Tibetan isi poate urma proprietarul si poate indeplini orice sarcina. Are o structura puternica, compacta si proportional patrata. Picioarele mari, rotunde si plate ale cainelui au o aderenta excelenta pe zapada sau teren dificil. Mersul sau este fara efort si liber.

Personalitate si temperament

Cainele din rasa Terrier Tibetan adora sa petreaca timp in interiorul casei, dar are nevoie de escapade aventuroase in exterior sau de jocuri energice in curte.

rasa caini tibetani

Este prietenos si bland, fiind nu doar un partener de incredere cat si un companion fermecator atat in aer liber, cat si in interior. Ii place compania umana, este sensibil si intotdeauna dispus sa multumeasca.

Este un bun caine de paza, latra si alerteaza. Totusi, este necesar dresaj pentru a trai cu alte animale.

Ingrijire

Desi poate trai in aer liber intr-o clima rece sau temperata, este cel mai potrivit ca si caine de interior cu acces la curte. Blana sa lunga necesita pieptanare sau periaj adecvat de 1-2 ori pe saptamana.

Cainele din rasa Terrier Tibetan iubeste sa exploreze si sa alerge si necesita exercitii zilnice intr-o zona sigura si inchisa. Nevoile sale de exercitiu sunt satisfacute cu usurinta de o plimbare lunga in lesa sau de un joc plin de viata in curte.

Sanatate

Are o durata medie de viata de 12-15 ani. Este predispus la probleme majore de sanatate, cum ar fi atrofia retiniana progresiva (PRA) si luxatia cristalinului. Problemele minore de sanatat includ luxatia de rotula, lipofuscinoza ceroida, cataracta, displazia de sold canina (CHD) si hipotiroidismul. De multe ori distichiaza este observata la aceasta rasa. Medicul veterinar poate efectua examinari periodice la ochi, sold si tiroida la cainii din aceasta rasa.

 

Sursa imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button