Rase de caini

Rasa Staffordshire Bull Terrier (sau Staffie)

Cainele din rasa Staffordshire Bull Terrier (sau Staffie) este adesea confundat cu varul sau, Pit Bull, fiind foarte popular in Marea Britanie unde detinerea acestei rase este controlata. Este un caine foarte puternic pentru dimensiunea sa, aparent alcatuit in intregime din muschi. Totusi, este considerat o rasa iubitoare.

Blana: scurta, neteda (negru, alb, tigrat, cafeniu, cafeniu cu alb, negru cu alb, albastru, roscat, rosu cu alb, albastru cu alb)
Talia: 11-17 kg, 33-41 cm
Caracter: docil, prietenos, jucaus, curajos, tenace, puternic
Speranta de viata: 12-14 ani

Ingrijire: blana necesita ingrijire minima

 

Istorie si context

Clasele muncitoare de la inceputul secolului al XIX-lea adorau sportul popular de ucidere a sobolanilor. In orase, bull baiting-ul (un sport antic) nu era atat de popular iar cei care iubeau uciderea sobolanilor au inceput sa isi indrepte atentia asupra luptei cu caini. Acesti crescatori au incrucisat Black and Tan Terrier cu Bulldog-ul pentru a crea un concurent rapid, puternic si neinfricat pentru luptele de caini.Rasa Staffordshire Bull Terrier

Datorita imperecherii selective, a rezultat un caine mic si agil, cu falci foarte puternice. Un alt rezultat a fost ca cainele nu era agresiv fata de oameni, permitandu-i sa ramana usor de manevrat chiar si atunci cand devenea agitat in cadrul luptelor.

Chiar si dupa ce luptele cu caini au fost interzise in Anglia, acesti caini au continuat sa se bucure de dragostea si atentia crescatorilor lor. Insa competitiile au continuat doar in cadrul expozitiilor canine. In cele din urma, s-au facut eforturi pentru a crea o rasa care nu era potrivita doar pentru expozitii ci si atractiva ca animal de companie.

In 1935, rasa Staffordshire Bull Terrier a fost recunoscuta de English Kennel Club, iar mai tarziu in 1974, de American Kennel Club. Astazi rasa este populara mai mult pentru natura iubitoare decat pentru spiritul sau de lupta.

Caracteristici fizice

Cainele din rasa Staffordshire Bull Terrier este agil si puternic, iar blana sa este scurta, stransa pe corp si neteda.

Rasa Staffordshire Bull Terrier

Corpul sau este lung proportional cu inaltimea si suficient de lat pentru a-i oferi o pozitie ferma si un centru de greutate scazut. Dimensiunea redusa a cainelui si musculatura grea ii confera o mare putere. Capul sau este lat.

Personalitate si temperament

Stafford este adesea numit „cainele bona” in Marea Britanie datorita capacitatii sale de a se comporta precum o bona pentru copii. Cainele din rasa Staffordshire Bull Terrier, iubitor de distractie, iubeste  sa se joace cu prietenii si familia. Desi majoritatea sunt blanzi si se comporta bine cu copiii, unii pot deveni agitati.

Staffie

Staffordshire Bull Terrier este un tovaras docil, prietenos si jucaus, care raspunde la fiecare comanda a stapanului sau. Doreste compania umana si este amiabil cu persoanele straine.

rasa Staffie

Curajos, tenace si puternic, nu cauta de obicei cearta. Cu toate acestea, cainelui Staffordshire Bull Terrier nu-i place sa fie provocat de alti caini din aceeasi casa sau caini straini.

Ingrijire

Intr-un climat bland poate trai in aer liber insa frigul il poate afecta. Deoarece isi doreste contactul uman si compania oamenilor se descurca mai bine ca animal de companie in interior.

bull terrier

Ingrijirea minima a blanii este necesara pentru a o mentine in buna stare.

Rasa Staffordshire

Deoarece este o rasa atletica, necesita o plimbare zilnica in lesa. Ii place sa alerge intr-o zona sigura sau sa se joace in aer liber. Retineti ca majoritatea cainilor din rasa Staffordshire Bull Terrier  nu sunt inotatori buni.

Sanatate

Au o durata medie de viata intre 12-14 ani. Sunt susceptibili la probleme majore de sanatate, cum ar fi displazia canina de sold (CHD) si ocazional cataracta. Cu toate acestea, CHD cauzeaza rar alte simptome sau probleme.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button