Rase de caini

Rasa de caini Briard

Frumos, viguros si alert, cainele din rasa Briard este puternic, fara a fi masiv. Crescut ca si caine de pastorire este curios si aventuros insa nu este un caine foarte popular. Numele sau provine de la regiunea franceza Brie.

Blana: lunga (alb, negru, gri, alb cu gri,  negru cu cafeniu)
Talia: 56-69 cm, 23-41 kg
Caracter: alert, curajos, dur, activ
Speranta de viata: 10-12 ani

Ingrijire: blana sa aspra necesita periere pentru a preveni incalcirea si formarea nodurilor

 

Istorie si context

Briard este originar din Franta. Este un caine de pastorire superb si a fost cainele oficial al armatei franceze in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dintre cele patru rase de caini ciobanesti din Franta (Pyrenean, Beauceron, Briard si Picardy), rasa Briard este cea mai veche.

Exista dovezi ale unor caini care seamana cu Briard in lucrarile de arta din secolul al VIII-lea. Exista date despre rasa Briard inca din anii 1300.

Unii cred ca rasa provine de la cainii din provincia Brie. Prin urmare, ei au fost denumiti initial Chien Berger de Brie sau Shepherd Dog of Brie. Potrivit unei legende din secolul al XIV-lea, este posibil sa fi provenit chiar de la Chien d’Aubry sau cainele lui Aubry de Montdidier care s-a razbunat pentru uciderea stapanului sau.

Abia in 1809 rasa a devenit cunoscuta sub numele de Briard. Briard a fost folosit in diverse scopuri, inclusiv pentru a pazi mosii si turmele de intrusi precum lupii. Dar, pe masura ce Revolutia Franceza s-a incheiat, a crescut nevoia de a pastra vitele mai aproape de casa. Prin urmare, Briards si-au schimbat sarcinile de la paza gospodariilor la pastorirea vitelor.

Rasa Briard

Standardul rasei, scris in 1897, a fost actualizat in 1909. Cam in aceeasi perioada, Briard a inceput sa fie folosit ca si caine de expozitie.

Caracteristici fizice

Cainele din rasa Briard arata foarte sofisticat, cu un corp care este fie patrat, fie putin mai lung decat inalt. Este fizic puternic insa cu miscari usoare si rapide. Capul si sprancenele lungi ale cainelui ii confera o impresie de incredere.

Rasa Briard

Are blana dubla, stratul exterior fiind aspru si avand o textura uscata iar stratul interior este fin si strans pe corp. Blana sa are suvite ondulate in zona umerilor, cu o lungime de 6 cm sau mai mult. In ciuda parului mare, acesti caini au o vedere foarte buna.

Personalitate si temperament

Acestui caine ii place sa petreca timpul in casa si s-a dovedit a fi o rasa iubitoare, cu o personalitate placuta. Jucausi prin natura lor, catelusii Briard necesita socializare.

Acest caine inteligent, independent si increzator este  foarte devotat stapanului sau, fiind un insotitor sau un caine de paza excelent.

Desi unii caini Briard sunt rezervati cu strainii, precum si cu alti caini, celor mai multi le place sa se joace cu copiii. Ei chiar vor musca usor calcaiul unui copil in timpul jocului.

Ingrijire

Blana unui caine din rasa Briard trebuie periata in mod regulat pentru a preveni incalcirea. Pastorirea este activitatea sa preferata insa il puteti lua cu dvs. la plimbari lungi sa alergare, pentru a-si indeplini cerintele de exercitiu. Desi este adaptabil la viata in aer liber este cel mai adesea considerat un caine de interior. Doar asigurati-va ca il duceti adesea pe un camp deschis si il lasati sa se joace frecvent.

Sanatate

Cainele din rasa Briard are o speranta medie de viata de 10-12 ani, fiind predispus la boli precum displazia de sold canina si torsiune gastrica.

Este predispus la afectiuni cardiace, atrofie retiniana progresiva si unele probleme minore de sanatate, cum ar fi orbirea nocturna. Pentru identificarea problemelor de sanatate din timp, medicul veterinar poate efectua controale regulate ale ochilor si de sold la aceasta rasa de caini.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button