Rase de caini

Rasa Kishu Ken

Cainele din rasa Kishu Ken este de o rezistenta remarcabila, dand dovada de noblete, demnitate si sentiment naiv. Temperamentul lui este fidel, docil si foarte alert.

Kishu Ken este un caine de vanat mare folosit in muntii dens impaduriti din Japonia. Sunt caini vioi, alerti si rustici, cu muschi compacti si bine dezvoltati. Kishu au adesea blana alba, sunt de dimensiuni medii, cu urechi erecte, o coada tinuta peste spate si o expresie patrunzatoare.

Blana: alb, roscat, sesam
Talia: medie, 43-55 cm, 14-27 kg
Caracter: alert, de incredere, bland
Speranta de viata: 12-15 ani

Ingrijire: ingrijire (periere) ocazionala a blanii

 

Istorie si context

Rasele de caini japonezi sunt stravechi si dezvoltate dintr-o sursa comuna. In Japonia, cainii de vanatoare de tip spitz (canis familiaris palustris) au trait in urma cu peste 3000 de ani. Kishu Ken (ken care inseamna „caine” in japoneza) s-a dezvoltat din caini duri, de talie medie, care cutreierau muntii Japoniei cu multe secole in urma.

rasa KishuErau cainii matagilor, obisnuiti sa vaneze mistreti si caprioare. Regiunea din Japonia numita Wakayama este cel mai bine cunoscuta pentru reproducerea si dezvoltarea Kishu. Vanatorii au preferat culoarea alba din cauza vizibilitatii usoare. Cainii de lucru au fost crescuti pentru eficienta si utilitate.

Inainte de 1934, exista Kishu alb, rosu, tigrat si unii cu pete. Dar culorile solide au devenit singurele culori acceptate, iar blana cu pete Kishu a disparut pana in 1945. In 1934, Kishu a fost desemnat “Memorial of Nature” in tara sa natala.

Japonezii sunt mandri de cainii lor si le acorda onoruri si laude. Caine din rasa Kishu Ken reflecta aceasta mandrie si angajament fata de comorile lor nationale. Este motivul pentru care cainii Kishu sunt rareori exportati.

Ingrijire

Cainele din rasa Kishu Ken naparleste de 1-2 ori pe an, in cadrul naparlirilor sezoniere. Imbaierea si uscarea cu ajutorul unui uscator de mare viteza va pot ajuta sa scapati de parul mort nedorit. Este posibil sa aiba nevoie de ingrijire ocazionala a blanii cu o perie de cauciuc, iar taierea unghiilor poate fi necesara ocazional.

kishu ken

Exercitiu

Kishu Ken necesita exercitii zilnice si stimulare mentala. Agreaza plimbarile zilnice, drumetiile sau alte activitati distractive.rasa kishu

Dresaj

Kishu Ken sunt usor motivati cu mancarea si de legatura pe care o impartasesc cu proprietarul lor, dar au nevoie de sesiuni de antrenament rapide si active. Desi au nevoie de un proprietar/instructor consecvent, dresajul nu ar trebui sa fie niciodata dur sau sa foloseasca metode punitive.

Un Kishu dresat cu aceste metode poate deveni incapatanat sau poate da de furca dresorului. Se descurca foarte bine in cadrul sporturilor canine de agilitate, obedienta, raliu, adulmecare, vanatoare si multe altele.

Nutritie

Kishu Ken se descurca bine cu un tip de hrana inalta calitate sau cu o dieta cruda echilibrata din punct de vedere nutritional. Unii Kishu Ken au reactii alergice sau probleme ale pielii atunci cand sunt hraniti cu diete bogate in amidon sau cu diete grele din carne de vita si pui.

Sanatate

Kishu Ken este o rasa in general sanatoasa, cu putine observatii ale afectiunilor degenerative ale articulatiilor, fara afectiuni oculare degenerative cunoscute si nicio afectiune genetica testabila.

Ei pot, totusi, sa sufere de o mana de afectiuni autoimune minore pana la grave. Acestea includ: alergii de mediu si alimentare, tiroidita autoimuna, boala Addison, lupus eritematos sistemic, lupus cutanat si discoid.

Se recomanda evaluari ale rotulei, soldului, tiroidei, cotului.

 

Stiati ca…?

  • Este inclus in grupa cainilor de lucru
  • In 1934 a fost declarat comoara nationala in tara sa natala Japonia
  • Mascota politiei din Wakayama este un Kishu Ken numit Kishu Kun
  • Provenine si din rasa acum disparura Honshu Wolf
  • In ciuda aparentelor, Kishu Ken este o rasa utilizata la urmarirea si retinerea mistretilor
  • ken inseamna „caine” in japoneza

 

Sursa imagini: pixabay.com, wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button