Rase de caini

Ogarul de Ibiza

Un vanator de iepuri de profesie, aceasta rasa este flexibila si rapida. Ogarul de Ibiza (Ibizan Hound), care probabil impartaseste radacini ancestrale cu Cainele faraon (Pharaoh Hound), are, de asemenea, o eleganta asemanatoare caprioarelor si abilitati excelente de sarituri. Sprinteri si saritori, au nevoie de spatiu amplu de miscare.

Blana: scurta, neteda (moale) sau sarmoasa (alb, cafeniu, rosu si alb, roscat)
Talia: medie, 20-30 kg, 60-72 cm
Caracter: inteligent, energic, activ, independent, incapatanat
Speranta de viata: 10-12 ani

Ingrijire: varianta cu blana neteda (moale) – periere ocazionala, cu blana sarmoasa – periere saptamanala

 

Istorie si context

Se presupune ca Ogarul de Ibiza si Cainele faraon (Pharaoh Hound) au aceleasi radacini ancestrale; primul are o asemanare incredibila cu cainii dedicati zeului sacal Anubis, infatisati in mormintele egiptene. Este posibil ca vechii comercianti fenicieni sa fi adus acesti caini in Insulele Baleare, unde au trait in izolare.

Ogarul de IbizaNumeroase natiuni, precum egiptenii, cartaginezii, caldeenii, arabii, romanii, vandalii si spaniolii, au detinut sceptrul regal in Ibiza de-a lungul anilor. Dar cand fermierii spanioli din Ibiza au folosit cainii pentru vanatoare, rasa a fost pastrata in cea mai pura forma, iar incrucisarea a fost descurajata.

Conditiile dure ale insulei i-au obligat pe locuitori sa aleaga doar cei mai buni vanatori de iepuri sau caini pentru supravietuire si reproducere. Acest lucru a condus la producerea unui caine de rasa adevarata care a fost foarte putin modificata fata de stocul original.

Ogarul de Ibiza a fost introdus in Statele Unite pentru prima data in anii 1950. Aspectul fizic impresionant al cainelui a atras oamenii la inceput, dar rasa nu a devenit niciodata un animal de companie foarte popular. Cu toate acestea, American Kennel Club, va recunoaste oficial rasa in 1979; in prezent, continua sa fie o rasa rara.

Caracteristici fiziceogarul de Ibiza

Ogarul de Ibiza este zvelt, cu picioare lungi. Capul sau este alungit, cu urechi mari erecte, ducandu-ne cu gandul la un motiv familiar al Egiptului antic. Corpul elegant este inalt, cu o blana cafenie, rosie sau alba, sau cu diverse modele rosu si alb.

Nasul, conturul ochilor si buzelor sunt trandafirii, iar acestea, impreuna cu ochii de culoarea chihlimbar sau caramel, completeaza perfect blana. Gratia acestei rase este adesea descrisa ca fiind asemanatoare cu cea a caprioarei.

Cainele este un saritor foarte bun, putand atinge inaltimi mari.

Personalitate si temperament

Avand instincte de vanatoare, elegantul Ogar de Ibiza isi foloseste simturile ascutite ale mirosului si auzului pentru a cauta animale mici.

De asemenea, ii place sa latre in timp ce urmareste orice creatura (sau orice se misca), deosebindu-se astfel de majoritatea ogarilor.

Majoritatea Ogarilor de Ibiza sunt timizi cu strainii, in timp ce altii sunt pur si simplu timizi. Prin natura, aceasta rasa este fidela, temperata, blanda, si este perfecta ca animal de companie calm.

Versatili si destul de usor de dresat, Ogarii de Ibiza animale de companie excelente. Rasa este temperata, afectuoasa si loiala. Ogarul de Ibiza este putin distant, insa are un caracter dulce si este orientat spre familie. Alerti si vigilenti cu strainii, sunt totusi caini prietenosi si sociabili.

Ingrijire

Ogarul de Ibiza poate fi adapostit in aer liber in climate reci, atata timp cat i se ofera un asternut moale si un adapost cald. Insa de obicei nu este tinut afara, in aer liber. Intrucat cainele este un saritor priceput, trebuie avut grija cand ii construiti o incinta.

Blana neteda (moale) a cainelui are nevoie de periere ocazionala, insa soiul cu blana sarmoasa trebuie periat saptamanal.

Ogarul de Ibiza

Atletic si independent, Ogarul de Ibiza ar trebui sa faca miscare regulata intr-o zona sigura si ingradita. Exercitiile bune ii permit cainelui sa-si intinda corpul, dar cerintele sale sunt, de asemenea, satisfacute prin jogging in lesa, plimbari lungi si alergare.

Are un impuls foarte puternic de urmarire a pradei si nu ar trebui lasat fara lesa intr-un cadru necontrolat.

Sanatate

Nu exista nicio problema majora de sanatate care sa afecteze Ogarul de Ibiza. Unele dintre afectiunile minore sunt convulsiile si alergiile.

Cainele este uneori predispus la probleme precum displazia retiniana, surditatea, cataracta si distrofia axonala si nu poate tolera anestezia cu barbiturice. Testarile oftalmologice sunt recomandate pentru Ogarul de Ibiza.

 

Stiati ca…?

  • Istoria Ogarului de Ibiza poate fi urmarita pana in anul aprox. 3400 i.Hr
  • Se spune ca marinarii fenicieni au dus Ogarii de Ibiza pe insula Ibiza in secolul al VIII-lea
  • Mormantul lui Tutankamon s-a dovedit un tezaur cand a fost descoperit in 1922. Statuia in marime naturala a zeului egiptean Anubis, „Cainele de paza al mortilor”, este identic cu Ogarul de Ibiza de astazi

 

Surse imagini: pexels.com, pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button