Rase de caini

Rasa Bull Terrier Pitic (Miniature Bull Terrier)

Rasa Bull Terrier Pitic (Miniature Bull Terrier) este un caine puternic, robust, activ, asemanator din toate punctele de vedere cu varul sau mai mare: Bull Terrier-ul standard. Are o expresie hotarata si este plin de spirit, fiind receptiv la disciplina.

Blana: scurta, deasa, aspra (diverse combinatii, alb, negru, cafeniu, tigrat, rosu, tricolor, ocazional alb si negru)
Talia: medie, 25,5 – 35,5 cm, 11-15 kg
Caracter: comunicativ, vocal, alert, vioi, incapatanat, curajos, energic, prietenos
Speranta de viata: 11-14 ani

Ingrijire: minima, necesita periere saptamanala a blanii

 

Istorie si context

Descendent direct al Bull Terrier-ului standard, Bull Terrier Pitic impartaseste o mare parte din trecutul acestuia. Initial, primele exemplare de Bull Terrier aveau o gama variata de dimensiuni, rezultat direct dimensiunilor variate ale stramosilor sau: White English Terrier, Bulldog, si Black and Tan Terrier.

Cei mai mici dintre Bull Terrier-ii albi erau cunoscuti sub numele de Coverwood Terriers, numiti dupa canisa in care au fost produsi. Datele existente arata ca au existat Bull Terrieri Pitici de alte culori, cantarind aprox, 1,8 kg. Si desi acesti caini mici erau mai rari, pierzand rapid interesul populatiei, exemplarele de caini putin mai mari (pitice sau miniaturale) erau considerate ca fiind mai bune.

bull terrier pitic

English Kennel Club a recunoscut rasa Bull Terrier Pitic pana in 1939, insa  recunoasterea acestuia ca o rasa distincta a pus anumite probleme. Bull Terrier-ul Pitic nu a putut fi incrucisat cu Bull Terrier-urile standard, deoarece era o rasa separata. Cu toate acestea, existand doar cateva exemplare de Bull Terrier Pitic au existat mai multe cazuri de incrucisare.

Rasa Bull Terrier Pitica devenit populara treptat, iar American Kennel Club a reunoscut-o in cele din urma, in 1991. Chiar daca ramane o rasa neobisnuita, aceasta forma in miniatura a Bull Terrier-ului va cunoaste cu siguranta o crestere a popularitatii.

Caracteristici fizice

Avand un mers usor si liber, cainele din rasa Bull Terrier Pitic este un caine cu oase mari, cu un corp proportional patrat si bine construit.

rasa bull terrier pitic

Impartaseste multe caracteristici fizice ale varului sau standard, cum ar fi maxilarele puternice, muschii si oasele. Bull Terrier-ul Pitic are  o blana aspra, scurta si neteda, si o piele bine intinsa. Capul este oval, nasul negru, urechile sunt ridicate.

Personalitate si temperament

La fel ca varul sau, Bull Terrier-ul Pitic poate fi uneori rautacios, insa este si jucaus, comic si plin de viata.

Cu toate acestea, dimensiunile reduse nu il fac un catelus de tinut in poala – este curios, independent, incapatanat si are nevoie de un stapan ferm, dar bland. Bull Terrier-ul Pitic este dulce si devotat.

Ingrijire

Bull Terrier-ul Pitic nu este destinat traiului in aer liber dar prefera sa aiba acces la o curte sau gradina. Se adapteaza foarte bine la viata intr-un apartament la bloc.

bull terrier pitic

Nevoia sa de exercitiu poate fi satisfacuta printr-o plimbare moderata sau o zbenguiala in curte. Trebuie sa faceti acest lucru zilnic, dar nu exagerat.

Ingrijirea blanii este minimala, necesitand doar periaj oazional.

Sanatate

Cainele din rasa Bull Terrier Pitic are o durata medie de viata de 11-14 ani. Poate suferi ocazional probleme minore de sanatate, cum ar fi glaucomul si luxatia cristalinului, precum si probleme majore, cum ar fi surditatea (Bull Terrierii albi mai ales). Rasa este, de asemenea, susceptibila la boli de rinichi.

Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, medicul veterinar poate recomanda examinarea regulata a auzului si a ochilor la acest caine.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button