Rase de caini

Rasa de caini Dalmatian

Dalmatianul este o rasa de caini bine-cunoscuta, renumita pentru blana sa alba, cu marcaje negre sau maro. Este un caine foarte activ, de aceea rasa Dalmatian este cel mai potrivita pentru iubitorii de caini care ii pot acorda atentie si timp pentru exercitii.

Blana: scurta si stralucitoare, alba cu pete negre
Talia: mare, 22-29 kg, 46-61 cm
Caracter: prietenos, jucaus, sensibil, activ, inteligent
Speranta de viata: 10-13 ani

Ingrijire: nu necesita multa ingrijire a blanii (periaj saptamanal)

 

Istorie si context

Desi originea modelului blanii Dalmatianului nu este cunoscuta, este una dintre cele mai interesante rase cu model. Picturi cu caini asemanatori Dalmatienilor au fost gasite de-a lungul secolelor. Un astfel de tablou, o fresca din 1360, se afla in Capela spaniola Santa Maria Novella din Florenta, Italia.

Se crede ca stramosii Dalmatianului ar fi putea fi unii caini pontatori si chiar Marele Danez cu blana patata. Si, desi nu provine din Dalmatia (o regiune sudica a Croatiei), rasa si-a luat numele de la aceasta regiune.

De-a lungul timpului, rasa a avut mai mult de un rol. A fost caine de pastorit, caine de razboi, santinela, retriever, caine de tractiune, exterminator de rozatoare sau caine de circ.

In Anglia victoriana, Dalmatianul a servit ca caine de diligenta, indeplinind atat rolurile estetice, cat si cele practice – protejand caii de cainii jefuitori. Era utilizat pentru a inlatura obstacolele din calea cailor, pentru a alerga atat in lateralul carutei, cat si sub ea, intre axe. Exista in prezent dovezi ca acest rol ar putea fi un factor ereditar.

Introducerea automobilului a estomat pozitia Dalmatianului in inalta societate, dar a continuat sa functioneze ca un caine insotitor pentru masinile de pompieri, care erau trase de cai.

Primul Dalmatian a fost inregistrat la American Kennel Club in 1988, iar Dalmatian Club of America a fost fondat in 1905.

Caracteristici fizice

Dalmatianul are o expresie inteligenta si alerta, cu o blana scurta si stralucitoare. Petele sale distinctive sunt bine stabilite de standardul rasei, acestea trebuie sa fie de mici dimensiuni. Petele solide nu sunt incurajate in standardul rasei.

rasa Dalmatian

Dalmatianul are, de asemenea, o structura atletica, cu oase puternice si un corp proportional patrat, care ii confera rezistenta si un mers fara efort si constant. Culoarea de baza a unui Dalmatian este alb pur, cu pete dense si negre. Expresia sa este inteligenta, alerta.

Personalitate si temperament

Acest companion jucaus ar trebui sa fie antrenat intr-o zona sigura, deoarece se stie ca hoinareste si este capabil sa alerge kilometri fara de a obosi.

Desi Dalmatianul este de obicei rezervat cu oamenii necunoscuti, poate fi bataios cu cainii straini. Se intelege bine cu caii si alte animale de companie. Dalmatienii pot fi, de asemenea, prea vioi si activi pentru copiii mici.

caine Dalmatian

Le place distractia, sa se joace, sa alerge, le place si apa. Au nevoie de exercitii fizice, in caz contrar pot deveni distructivi, vor incepe sa latre, sa sape, sa roada tot. Sunt buni caini de paza, fiind protectivi atat cu familia umana cat si cu teritoriul lor. Au nevoie de socializare inca de mici, pentru a nu deveni fricosi si agresivi.

Ingrijire

O scurta plimbare in lesa nu este suficienta pentru a satisface nevoia de miscare a rasei. Pentru a mentine cainele in forma, acesta are nevoie de alergare si jocuri obositoare din punct de vedere fizic. Este un partener excelent de jogging.Dalmatian

Pe langa periajul frecvent pentru indepartarea parului mort, blana cainelui din rasa Dalmatian nu are nevoie de multa ingrijire. Pentru a fi fericit, asigurati-i un asternut moale, adapost, dragoste si companie. Dalmatianul poate trai in interior sau in aer liber, dar numai intr-un climat cald si temperat.

Sanatate

Cainele din rasa Dalmatian are o durata medie de viata de 10-13 ani. Poate suferi de probleme minore de sanatate, cum ar fi hipotiroidismul, alergiile, problemele oculare, convulsiile si unele probleme majore, cum ar fi surditatea sau pietre la rinichi.

Unii Dalmatieni pot fi predispusi la displazie de sold canina (CHD) sau la formarea de calculi urinari, deoarece nu pot descompune acidul uric. Pentru a identifica unele dintre aceste probleme, medicul veterinar poate efectua examene de auz, tiroida, ochi si sold.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button