Rase de caini

Rasa de caini Jindo coreean

Rasa de caini Jindo coreean este rasa de caini asemanatoare lupului, originara din Coreea de Sud (mai precis de pe o insula de langa coasta Coreei de Sud). Cainii Jindo rezolva in mod excelent problemele, sunt foarte loiali si au o dorinta puternica de a vana. Avand o dimensiune medie si un aspect natural, sunt apreciati ca vanatori independenti, caini de paza cu discernamant si insotitori loiali.

Blana: dubla, hidrofuga (rosu, alb, negru si cafeniu, tigrat, gri si negru solid)
Talia: medie-mare, 11-23 kg, 41-65 cm
Caracter: indraznet, curajos, alert, atent, devotat, serios, inteligent, independent
Speranta de viata: 14-15  ani

Ingrijire: necesita periere saptamanala regulata

 

Istorie si context

Cainele din rasa Jindo coreean isi are originea pe insula Jindo de langa coasta Coreei de Sud, de la care si-a luat si numele. Cainii au trait neingradit pe insula alaturi de proprietarii lor timp de mii de ani dezvoltandu-se intr-o rasa naturala cu recunoscute abilitati de vanatoare. In trecut, urmarea si recupera vanatul mic dar au vanat si caprioare si mistreti in haite mici. Acest instinct de vanatoare este inca foarte puternic la rasa si multi proprietari inca vaneaza cu acesti caini.

Exista multi Jindo care „scapa” proprietatile proprietarilor lor de sobolani, veverite si iepuri.

In 1962, a fost adoptata Legea nr. 53 privind conservarea bunurilor culturale din Republica Coreea, prin care cainelui Jindo i s-a conferit titlul de „Monument natural nr. 53”

In Statele Unite, acestia au fost inscrisi in American Kennel Club – Foundation Stock Service din 2008.

Caracteristici fizicerasa jindo coreean

La fel ca Akita, American Eskimo, Chow Chow, Siberian Husky, si alte rase de caini cu aspect de lup, cainele din rasa Jindo coreean este o rasa Spitz.

Urechile sunt doarte blanoase si au varfuri rotunjite, iar coada este puternica, curbata si purtata in sus.

Cainii Jindo au o blana dubla constand dintr-un subpar moale si un strat exterior rigid, care se prezinta in sase culori generale: rosu, alb, negru si cafeniu, tigrat, gri si negru solid. Au un mers foarte rapid pe orice teren, un aspect esential pentru succesul vanatorii.

Personalitate si temperament

Jindo are un instinct foarte puternic pentru vanatoare si este indraznet, curajos, alert si atent, nefiind tentat usor. Este extrem de credincios stapanului sau si in general  nu ii plac alte animale, in special masculii. Are si un bun simt al directiei.

Cainele unui singur stapan, accepta cu usurinta un nou stapan, dar nu uita niciodata atasamentul fata de fostul stapan care l-a crescut. Se mentine curat si mananca cumpatat.

Ingrijire

Sunt cunoscuti pentru ca sunt extrem de meticulosi si curati. Blana lor dubla este hidrofuga, respinge apa si murdaria, si  in mod normal, nu produc miros.

In cea mai mare parte a anului, blana lor necesita doar periere saptamanala si o baie ocazionala. Ca si in cazul tuturor raselor cu blana dubla, naparleste de 2 ori/an. In acest timp, intregul subpar este indepartat in decurs de o luna sau mai mult si sunt necesare atat periajul regulat al cainelui, cat si aspirarea casei.Rasa Jindo coreean

Jindo este un caine de vanatoare si de paza plin de energie, cu maniere de casa impecabile. A fost dezvoltat ca si caine de vanatoare serios, capabil sa parcurga distante mari si sa doboare vanatul mic si mare. Aceasta rasa foarte atletica necesita o cantitate rezonabila de stimulare fizica si mentala. Cainelui Jindo ii place sa aiba o treaba de facut  iar nevoile lor sunt satisfacute destul de usor intr-o gospodarie activa.

In casa, sunt politicosi si atenti. Isi vor urmari deseori proprietarul din camera in camera, nefiind sacaitori, dar fericiti sa se ghemuiasca intr-un colt in care pur si simplu pot fi aproape si veghea asupra stapanului sau familiei lor.

Daca le este satisfacuta nevoia zilnica de miscare, rareori deranjeaza ceva in casa care nu este al lor si nu sunt o rasa distructiva.

Sunt extrem de curati si invata in mod natural sa isi faca nevoile afara de la o varsta foarte frageda.

Dresaj

Cainele din rasa Jindo coreean este un caine de vanatoare foarte serios, renumit pentru loialitatea fata de proprietar si familie. Este un caine extrem de inteligent si independent, cu abilitati mari de rezolvare a problemelor si capacitatea de a gandi singur. Are o natura calma, increzatoare, grijulie, niciodata de frica sau agresivitate fara motiv. Sunt adesea rezervati cu strainii.

Este un caine de paza inteligent, care nu reactioneaza decat daca este necesar. Se va simti extrem de inconfortabil daca va fi retinut cu forta de un strain.

jindo coreean

Jindo nu are prea multa toleranta fata de comportamentul nepoliticos al altor caini si  in general nu este interesat sa interactioneze cu caini straini. Daca veti avea o pereche de masculi Jindo, acestia vor deveni agresivi. Perechile de sex opus sunt prin urmare recomandate.

Socializarea timpurie si cursurile de dresaj pentru catei sunt extrem de importante pentru a-l expune pe Jindo la unele lucruri din mediul sau si pentru a-i oferi abilitatile de baza pentru a deveni un bun tovaras canin.

Sanatate

Cainele din rasa Jindo coreean este  o rasa sanatoasa si longeviva, cu putine probleme de sanatate cunoscute. Majoritatea traiesc o viata lunga si sanatoasa.

Exista foarte putine probleme de sanatate raportate in cadrul rasei, hipotiroidismul si lupusul discoid fiind probleme de care trebuie sa fiti constient.

Testarea sistematica a sanatatii nu a fost norma pana de curand, asa ca starea ortopedica si oculara a rasei nu a fost inca explorata pe deplin.

 

Stiati ca…?

  • In tara sa natala, Jindo se numeste Jindo-kae sau Jindo-kyon. „Kae” sau „Kyon” sunt cuvinte coreene pentru „caine”.
  • Jindo a fost declarat Monument Natural nr. 53  in Coreea, in 1962.
  • Caini Jindo au marsaluit in cadrul ceremoniilor de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1988 de la Seul, Coreea.
  • Sunt maestri ai evadarilor, renumiti pentru abilitatea lor de a scapa din curti si a deschide porti.

 

Sursa imagini: pixabay.com, pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button