Rase de caini

Rasa Copoi Hamilton

Cainele din rasa Copoi Hamilton este un caine cu miros versatil, crescut pentru a vana iepuri si vulpi in Suedia. Cand nu vaneaza, ei pot fi gasiti in cadrul spectacolelor canine, deoarece culoarea lor frapanta ii face un caine de spectacol uimitor. Copoii Hamilton au fost folositi ca si caini de serviciu in America inca de la sfarsitul anilor 90, unde versatilitatea si legatura lor stransa cu stapanii lor a prosperat.

Singura problema majora cu aceasta rasa este accesibilitatea; exista foarte putini crescatori

Blana: tricolora (alb, negru, cafeniu)
Talia: medie, 48-61 cm, 18-34 kg
Caracter: versatil, agil, regal
Speranta de viata: 14-17 ani

Ingrijire: necesita foarte putina ingrijire

 

Istorie si context

Rasa Copoi Hamilton este o rasa nativa din Suedia, unde a fost fondata la sfarsitul anilor 1800 de catre fondatorul Swedish Kennel Club, contele Adolf Patrick Hamilton.

Acesta dorea sa creeze un caine puternic, care sa poata vana atat iepuri, cat si vulpi pe un teren dificil si cu clima aspra. De asemenea, rasa trebuia sa fie flexibila pentru a face fata terenului Suediei, care este in principal impadurit si muntos.

Pentru a crea rasa, acesta a folosit Foxhound englez, Harrier si trei rase acum disparute din Germania: Curlandish Hound, Holsteiner Hound, and Heiderbracke. Cainii care au fost creditati cu fondarea rasei Copoi Hamilton sunt cunoscuti sub numele de Pang si Stella, fiind detinuti de Hamilton.

Copoiul Hamilton a fost prezentat pentru prima data in Suedia in 1921. Pe atunci erau cunoscuti sub numele de Swedish Hound, dar de atunci numele s-a schimbat pentru a onora fondatorul rasei.

Spre deosebire de rudele sale engleze, rasa nu a fost dezvoltata pentru a vana in haita, ci folosita ca vanator solitar sau in pereche. Si in prezent, Copoiul Hamilton isi indeplineste inca scopul initial in Suedia, unde rasa se bucura de popularitate. Recent, rasa a inceput sa aiba un impact in intreaga lume in afara Suediei, desi sunt inca destul de rari in SUA si restul lumii.

Caracteristici fizice

Cainii din rasa Copoi Hamilton sunt cei mai comuni caini multifunctionali; sunt vanatori, caini de expozitie si animale de companie, toate intr-un pachet regal si versatil. In calitate de caini de vanatoare, iau urma mirosului si o urmeaza oriunde ii duce (si nu se vor intoarce pentru o perioada lunga de timp). Asa ca lesele si gardurile sunt o necesitate pentru aceasta rasa.

Spre deosebire de majoritatea cainilor care iau urma mirosului (scent hounds), Copoiul Hamilton are un instinct puternic de prada atat in privinta mirosului cat si a vazului. Sunt caini excelenti pentru sportul curselor de naluci. In casa, este un caine lenes, cu nevoi de ingrijire redusa, care rar naparleste.

Ingrijire

Necesita foarte putina ingrijire si nu trebuie sa faceti multe pentru ca acestia sa ramana curati. Naparlesc moderat sezonier primavara si toamna. Nu saliveaza si rareori prezinta acel miros specific de caine.

O baie lunara si ingrijirea corespunzatoare a unghiilor si dintilor sunt tot ceea ce este necesar pentru a-i mentine aspectuosi.

Exercitiu

Cainele din rasa Copoi Hamilton este o rasa activa, dar au un intrerupator de oprire. Pot face rapid trecerea de la a sta tolaniti pe canapea la alergare afara.

Zilnic, au nevoie de o alergare libera de cel putin 20 de minute afara si, de asemenea, de ceva care sa le stimuleze mintea. Sunt o rasa foarte inteligenta, care se bucura de a fi alaturi de stapanii lor si de a face lucruri care ii fac pe oameni fericiti. Sunt caini si isi vor urma nasul, asa ca este recomandata o curte imprejmuita.

Dresaj

Foarte motivati de mancare, pot fi usor de dresat in ciuda incapatanarii lor, dar nivelurile mai ridicate de supunere competitiva nu sunt de obicei o optiune.

Sunt caini de serviciu minunati, si caini de familie excelenti. Se inteleg cu toata lumea si cu oricine. Cu toate acestea, au un puternic instinct de prada, asa ca s-ar putea sa nu fie cel mai bun caine pentru casele cu rozatoare sau chiar unele pisici ca animale de companie. Sunt foarte motivati in alimentatie si usor de dresat pentru a face aproape orice.

Nutritie

Sunt o rasa de climat rece si nu tolereaza anumite surse de cereale, asa ca se recomanda o dieta fara cereale. De obicei, nu sufera de alergii alimentare, asa ca atata timp cat sunt hraniti cu o dieta fara cereale, vor prospera.

Colaborarea cu medicul veterinar si/sau crescator va fi cel mai bun mod de a determina frecventa meselor in stadiul de catel si cea mai buna dieta pentru adulti pentru a-i creste longevitatea. Apa curata si proaspata ar trebui sa fie disponibila in orice moment.

Sanatate

Ca rasa, sunt foarte sanatosi si rareori diagnosticati cu boli ereditare. Pot suferi de displazie de sold si epilepsie, dar se intampla rar. Nu trebuie fortati fizic prea tare inainte ca cresterea sa se fi incheiat.

De asemenea, sunt sensibili la caldura si nu pot sta afara pentru perioade lungi de timp la temperaturi de peste 26 de grade Celsius.

Sunt necesare examinari periodice ale tiroidei, raze X cot/sold.

Stiati ca…?

  • Copoiul Hamilton este una dintre cele mai populare rase de caini din Suedia.
  • Mai este cunoscut si dupa denumirile: Hamiltonstovare, Hamilton Hound si Foxhound Suedez. Toate aceste denumiri sunt tehnic corecte.
  • Acesti caini nu sunt utilizati la vanatoarea de caprioare. De-a lungul secolelor, rasa a fost dezvoltata astfel incat sa evite mirosul de caprioara.
  • In folclorul suedez, exista un astfel de copoi pe nume Karo. Impreuna cu un mic elf pe nume Tomten, acestia ajuta sotiile la treburi.

 

Sursa imagini: pixabay.com, wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button