Rase de caini

Rasa Copoi slovac

Cainele din rasa Copoi slovac este un caine de vanatoare plin de viata si persistent, care va urma un miros ore in sir. Este o rasa rezistenta, muncitoare, cunoscuta si pentru curajul si rezistenta sa mare, fiind dezvoltata initial pentru vanatoarea de mistreti. Este cunoscut ca Slovakian Hound, Slovak Hound sau Slovensky Kopov.

Blana: scurta, negru cu cafeniut5

DesigurTalia: medie, 40-50 cm, 14-20 kg
Caracter: alert, curajos, hotarat, inteligent
Speranta de viata: 12-13 ani

Ingrijire: blana sa necesita ingrijire minima

 

Istorie si context

Un tip binecunoscut de caine de vanatoare inca din antichitate, rasa de astazi a fost recunoscuta pentru prima data in anii 1870. Primele referinte scrise despre Slovensky Kopov dateaza din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, cand era interzisa incrucisarea acestei rase cu altele.

Acest lucru sugereaza ca Kopov si-a castigat deja recunoasterea in randul cercurilor de vanatoare. Numele „Kopov” este derivat din cuvantul maghiar „kopo” care inseamna „scent hound”. Se crede ca rasele Brandlbracke (Austrian Black and Tan Hound), Chart Polski si Magyar Agar (Ogarul maghiar) au fost folosite la crearea acestei rase.

O abordare mai unificata a cresterii cainilor din rasa Kopov a inceput in 1915, cand o serie de reglementari privind cainii interziceau folosirea raselor inalte de caini pentru alungarea caprioarelor. Acesta a fost si o perioada in care modelul de culoare al Kopov a inceput sa fie standardizat.

Era moderna a reproducerii Kopov a inceput in 1936. Un numar selectat de caini au fost alesi pentru un program de reproducere controlata cu scopul de a elimina orice variatie nedorita de culoare si inaltime. In cele din urma, pe parcursul mai multor generatii, populatia Kopov a fost stabilizata si genotipul a fost standardizat.

In 1963, FCI a recunoscut Slovensky Kopov ca sy caine de vanatoare de tip scenthound. Slovak Hound Breeders Club a fost infiintat in Bratislava, Solvacia, in 1988.

Desi extrem de comun in zona sa de origine, rasa este de abia acum descoperita de pasionatii de caini din alte tari.

Caracteristici fizice

Cainele din rasa Copoi slovac este un scenthound de marime medie, cu o constructie relativ usoara, dar solida. lana lui este de o grosimea medie, stransa pe corp, densa, si intotdeauna de culoare negru solid cu pete cafenii.

copoi slovac

Personalitate si temperament

Este o rasa extrem de inteligenta, cu un simt al mirosului si al directiei excelente. Acolo unde este cunoscut si utilizat, el domina lumea vanatorii prin rezistenta, caracterul si marele sau curaj.

copoi slovac

Ingrijire

Copoiul slovac are o blana scurta, stransa pe corp, care va necesita doar periaj ocazional. Deoarece are un subpar dens, naparleste sezonier, perioada cand va necesita un periaj mai regulat.

Pe langa ingrijirea saptamanala obisnuita, o baie ocazionala va mentine cainele curat si aspectuos. Unghiile puternice, cu crestere rapida, trebuie taiate in mod regulat cu un instrument special de taiat unghii pentru a evita cresterea excesiva, despicarea si craparea. Urechile lor trebuie verificate in mod regulat pentru a evita acumularea de ceara si resturi, care pot duce la infectie. Dintii trebuie periati atunci cand este necesar.

copoi slovac

Exercitiu

Optiunile pentru exercitii includ timp de joaca intr-o curte de preferinta imprejmuita sau plimbari, de mai multe ori pe zi. Exercitiile pot veni si sub forma de activitati in interior, cum ar fi ascunselea, urmarirea unei mingi de-a lungul podelei sau invatarea de noi trucuri. Anumite activitati in aer liber, cum ar fi inotul, drumetiile sau recuperarea mingilor, pot fi solutii pentru consumarea energiei. Daca locuiti intr-un apartament, chiar si plimbarile scurte pe holuri va pot ajuta cainele sa faca miscare, mai ales pe vreme nefavorabila. Antrenamentul pentru sporturi canine de agilitate, obedienta, raliu, sunt de asemenea, moduri excelente de a face miscare.

Nutritie

Cainele din rasa Copoi slovac ar trebui sa fie hranit cu o hrana pentru caini de inalta calitate, indiferent daca este fabricata comercial sau preparata acasa, cu supravegherea si aprobarea medicului veterinar. Orice dieta ar trebui sa fie adecvata varstei cainelui (catel, adult sau senior).

Unii caini sunt predispusi sa devina supraponderali, asa ca aveti grija la consumul de calorii si la nivelul greutatii cainelui. Recompensele pot fi un ajutor important in cadrul dresajului, dar a oferi prea multe poate provoca obezitate. Aflati ce alimente destinate consumului uman sunt sigure pentru caini si care nu. Consultati-va cu medicul veterinar daca aveti ingrijorari cu privire la greutatea cainelui sau dieta. Apa curata si proaspata ar trebui sa fie disponibila in orice moment.

Sanatate

Unii caini se pot confrunta cu probleme de sanatate de-a lungul vietii lor, dar majoritatea cainilor din rasa Copoi slovac sunt sanatosi. Lucrand cu un crescator responsabil, potentialii proprietari pot obtine educatia de care au nevoie pentru a afla despre preocuparile specifice de sanatate din cadrul rasei.

 

Cititi si despre: Copoiul italian

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button