Rase de caini

Rasa Ciobanesc romanesc de Bucovina

Rasa Ciobanesc romanesc de Bucovina (Romanian Bucovina Sheperd) este un caine impresionant, fiind incadrat in clasa de caini mari spre gigant. In calitate de caine de paza al turmelor de animale din Muntii Carpati din Romania, acestia au fost dezvoltati de-a lungul secolelor, iar rezultatul este un caine puternic, neinfricat, care exceleaza ca un bun insotitor si care este surprinzator de bland si devotat stapanilor lor.

Este cel mai vechi dintre ciobanestii romanesti, mai vechi decat Ciobanescul romanesc Mioritic si Ciobanescul romanesc Carpatin.

Ca si clasificare F.C.I, este incadrat in grupa „Pinscher­-Schnauzer, Molossoizi, Caini de cireada si de munte”, sectiunea „Molossoizi, tip montan”.

Blana: dubla, densa, lunga, abundenta (alb cu pete de culoarea nisipiu-carbunos (lupie), tigrata sau neagra, alb sau negru uniform)
Talia: mare-gigant, 50-90 kg, 64-78 cm
Caracter: echilibrat, calm, devotat, curajos, iubitor cu copiii, impozant, mandru
Speranta de viata: 12-14 ani

Ingrijire: necesita periajul blanii la 1-2 zile

 

Istorie si context

Cainele din rasa Ciobanesc romanesc de Bucovina a fost crescut initial pentru a proteja turmele de oi si capre de diverse animale de prada, inclusiv de urs, ras, lupi, in zona Muntilor Carpati. Selectia s-a format cu preponderenta in regiunea Bucovina din nord-estul Romaniei, o regiune veche de transhumanta a ciobanilor. In prezent, este mai mult un caine de casa si este adesea folosit pentru a pazi proprietatea si membrii familiei. Acest gigant mare si bland este un animal de companie adorabil, unul care se intelege bine cu copiii mici, demonstrand natura blanda a rasei.

Chiar daca in Romania este popular, acesti caini nu au atins aceeasi popularitate in afara tarii, unde sunt destul de rari. Sunt o rasa veche, desi data exacta ramane vaga din cauza lipsei inregistrarilor disponibile. Dar dateaza de prin anii 1700, cand Imperiul Austro-Ungar a anexat regiunea muntoasa a Romaniei.

Desi cei mai multi sunt de acord ca rasa este un descendent al Mastiff-ului, unii sustin ca s-a dezvoltat din rasele Dogue si Alaunt. Mastiff-ul s-a raspandit in toata Europa in timpul Imperiului Roman, deoarece romanii aveau intotdeauna caini cu ei, mai ales pentru a proteja efectivul, dar si pentru a participa la lupte.

Prin urmare, Ciobanescul romanesc de Bucovina este o rasa straveche de caini si una care a trecut prin multe schimbari in patria lor de-a lungul secolelor. Este un caine ideal pentru terenul accidentat al tarii, cu blana groasa si densa, care il protejeaza de caldura si de pericolele din natura. Pe masura ce numarul romanilor care au migrat din mediul rural in orase a crescut (luandu-si cainii cu ei), acestia au descoperit ca acest caine este excelent pentru paza familiei si a casei.

In Romania, este un caine apreciat. In alte parti, din pacate, aproape necunoscut. Selectia a condus la existenta actualului tip de Ciobanesc romanesc de Bucovina.

Caracteristici fizice

Ciobanescul romanesc de Bucovina este mai usor decat majoritatea celorlalte rase de munte mari sau gigantice, dar au blana mai colorata decat majoritatea. Blana lor este lunga, densa si aproape aspra la atingere. Blana este cel mai mare atu al lor, care le permite sa reziste frigului extrem din Muntii Carpati.

Ciobanesc romanesc de Bucovina

Blana sa dubla este alcatuita dintr-un strat exterior drept, gros si dur, abundent, de aproximativ 6-9 cm. Are culoarea alba, cu pete de culoare neagra, maro, tigrate sau nisipii. Pot avea culoare alba sau neagra uniforma (fara pete), insa aceste exemplare nu sunt prea cautate. Subparul este mai deschis la culoare, mai scurt si dens. Pe gat parul formeaza o coama, fiind mai lung, iar pe fata posterioara a membrelor formeaza franjuri de lungime moderata. Pe membre poate avea mici pete albe sau negre.

Ciobanesc romanesc de Bucovina

Fata si capul sunt mari si puternice, dar sunt proportionale cu corpul lor puternic si robust. Corpul este mai mult lung decat inalt, musculos. Ochii lor sunt destul de mici si migdalati, adesea caprui sau de o nuanta mai deschisa (niciodata galben). Urechile sunt triunghiulare, dar se pliaza si atarna pe partile laterale ale capului, apropiate de obraji.

Nasul este lat si negru, maxilarele puternice. Au membre cu oase puternice, iar labele lor au o forma ovala. Au coada stufoasa, acoperita cu par gros si lung.

Personalitate si temperament

Cainele din rasa Ciobanesc romanesc de Bucovina are un instinct defensiv foarte puternic si, desi nu sunt agresivi, atunci cand se confrunta cu o amenintare sunt indrazneti si curajosi, ca sa nu mai vorbim de formidabili! Ei vor latra pentru a avertiza asupra oricarei amenintari, un latrat profund, puternic si pe un ton scazut, care poate fi auzit de la distante lungi.

Sunt ideali pentru paza familiei si a casei, patruland adesea pe timp de noapte prin imprejurimi.

Un gigant bland, sunt devotati si blanzi cu copiii familiei, dar pot fi precauti fata de straini. De asemenea, sunt jucausi si au energie si entuziasm nemarginit.

Ciobanesc romanesc de Bucovina
Ciobanesc romanesc Mioritic (stanga) si Ciobanesc romanesc de Bucovina (dreapta)

Este renumit pentru calmul si temperamentul lor uniform, capacitatea de a pazi si proteja fie animalele, fie casele si capacitatea lor de a fi bland si amabil cu copiii mici din familie. In Romania, acest caine este apreciat datorita loialitatii si daruirii totale.

Rareori ataca daca nu sunt provocati, dar se stie ca rasa lupta cu ursii pana la moarte si isi vor da viata pentru a-si proteja familia. In ceea ce priveste alte animale, Ciobanescul de Bucovina va considera alte animale de companie ca membri ai haitei lor daca sunt crescute impreuna cu ele, dar pot fi agresivi fata de alte animale. Ei vor ataca si ucide animale mai mici, prezentandu-le proprietarilor lor ca un „cadou”. Dresajul si socializarea vor ajuta, dar nu vor inlocui niciodata acel puternic instinct protector si dominant.

Ciobanescul romanesc de Bucovina este cel mai bine sa fie crescut ca singurul caine din familie sau cu un singur membru de sex opus. Acesti uriasi blanzi sunt foarte energici si pot merge kilometri intregi fara sa oboseasca. Au nevoie de multa miscare si stimulare pentru a-i mentine fericiti si sunt ideali ca animale de companie pentru o familie activa care iubeste iesirile in aer liber.

Ingrijire

Acest caine mare necesita un efort suplimentar in intretinerea blanii, deoarece blana lui este destul de densa, desi nu prea lunga. In plus, saliveaza destul de mult. Un caine cu personalitatea si statura Ciobanescului de Bucovina are nevoie de multa activitate, multa stimulare mentala si buna socializare. In schimb, veti avea un caine care este un insotitor excelent, o companie buna si un protetor al dvs. si al familiei dvs.

Blana sa lunga necesita un periaj la 1-2 zile. Acest caine naparleste o cantitate impresionanta de par si aceasta nu se limiteaza la nicio perioada a anului, deoarece au tendinta de a naparli continuu. Daca nu va place parul de caine pe mobila sau pe covoare, atunci acesta nu este cainele potrivit pentru dvs.

Este un caine care se adapteaza la majoritatea temperaturilor. Baia poate fi necesara la nevoie, deoarece le place sa se mentina foarte curati. Asigurati-va ca utilizati un sampon special pentru caini pentru a evita indepartarea uleiurilor naturale protectoare si impermeabile de pe blana cainelui. Dupa cum va puteti imagina, baia acestui caine mare poate fi un eveniment important, daramite sa-l uscati. Dar puteti considera ca este timp pretios petrecut impreuna cu cainele dvs.

In mod ideal, acest caine are nevoie de aproximativ 60 de minute pe zi de exercitii viguroase si, intr-o lume perfecta, mai mult timp ar fi mai bine. Se adapteaza bine la viata la tara pe o proprietate mare, dar au nevoie de o curte mare si bine ingradita. Ei cauta continuu sa verifice imprejurimile, asa ca au nevoie de un spatiu decent pentru a face acest lucru.

Este prea mare si energic pentru un apartament si nu uitati ca au un latrat zgomotos, foarte sonor, care nu va fi indragit de vecini. Sunt insotitorii ideali daca faceti jogging, bicicleta sau drumetie. Multumiti sa mearga kilometri intregi, vor fi un prieten devotat si protector.

Dresaj

Acesti caini sunt obisnuiti sa ia propriile decizii, asa ca pot fi destul de dificil de dresat, dar raspund bine la comenzi si instructiuni consecvente.

Este un caine cu o personalitate puternica intrucat o parte a meserii lor este de a fi singur si de a pazi. Prin urmare, ei iau adesea initiativa si gandesc singuri. Aceasta abilitate ii poate face foarte dominanti si extrem de protectori, ceea ce poate fi o problema cu dresajul. Datorita acestei naturi, necesita un dresor cu experienta.

Este foarte protector cu familia si din acest motiv poate fi rezervat si distant cu strainii. Dresajul adecvat ii va permite acestui caine sa discearna ce este o amenintare si ce nu. Si, desi pot fi dresati sa accepte straini care vin pe proprietate, ei vor ramane intotdeauna oarecum distanti si precauti fata de ei.

Sanatate

Problemele majore de sanatate includ afectiuni ale scheletului/articulatiilor si displazia de sold. Problemele minore de sanatate includ infectii ale ochilor si ale urechii. Balonarea poate fi o problema, la fel ca in cazul cainilor de talie mare, precum si cresterea in greutate.

 

Sursa imagini: ach.ro, nationalpurebreddogday.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button