Rase de caini

Rasa Ciobanesc de Boemia (Chodský pes)

Rasa de caini Bohemian Shepherd (Chodský pes) sau Ciobanesc de Boemia, este o rasa inteligenta, vioaie, rapida, atletica, care se bucura cu entuziasm majoritatea activitatilor care i se propun, facand acest caine destul de versatil.

Sunt caini  succes la multe probe canine, precum agilitate, cautare si salvare, adulmecare, luarea urmei, pastorit, obedienta, caini de terapie, caini de serviciu, scufundare si anduranta. Este un excelent caine de familie datorita devotamentului fata de membrii familiei adorarii copiilor.

Aceasta este o rasa careia ii place sa fie cu familia sa umana. De asemenea, se intelege bine si cu alti membri non-umani ai familiei atunci cand sunt crescuti impreuna.

Blana: medie-lunga
Talia: mare, 49-55 cm, 16 – 27 kg
Caracter: prietenos, devotat, alert, inteligent
Speranta de viata: 12-15 ani

Ingrijire: Naparlesc sezonier si necesita o periere saptamanala

 

Istorie si context

Monarhia Regatului Boemiei a ales poporul Chodové pentru a servi ca aparatori impotriva posibilei expansiuni germanice in Boemia de-a lungul granitelor dintre Boemia si Bavaria. (Boemia este o regiune in centrul Europei, in Republica Ceha).

In 1325, regele Boemiei a recunoscut dreptul poporului Chodové de a creste caini speciali care sa-i ajute la patrularea granitelor.

Aceasta rasa era cunoscuta sub numele de Chodský Pes (Ciobanesc de Boemia). Pe langa paza, oamenii foloseau acesti caini pentru munca pastorala. Ca si in cazul multor rase, epoca de dupa razboi a lasat Chodský Pes aproape pierdut si uitat.

In 1984, Dr. Vilem Kurz si Jan Findejs au inceput actiunea de reinnoire a acestei rase iubite. Au cautat caini Chodský Pes ramasi pentru a restabili rasa ceha. Standardul rasei a fost aprobat si din acesta a rezultat primul pui nascut in 1985.

Ingrijire

Ingrijirea cainilor din rasa Bohemian Shepherd (Chodský pes) este usoara. Naparlesc sezonier si necesita o periere saptamanala precum si o baie ocazionala.

Rasa Ciobanesc de Boemia (Chodský pes)

Acestui caine ii place sa fie angajat in activitati, insa ii place si sa se intinda pe canapea si sa stea alaturi de familia sa umana. Sunt o rasa cu energie medie, fara nerv, si au nevoie zilnic de miscare, exercitii de dresaj sau joaca.

Este un caine usor de ingrijit. Rasa este puternica si rezistenta la vremea rece. Totusi, vara pot suferi de caldura.

Rasa Bohemian Shepherd (Chodský pes)

Rasa ar trebui sa fie tinuta in casa datorita devotamentului si dragostei sale fata de familie si nevoii sale de un loc racoros unde sa se intinda (daca locuiti intr-un climat cald).

Rasa Ciobanesc de Boemia (Chodský pes)

Pentru o buna sanatate fizica si psihica, acest caine are nevoie de dresaj, joaca si sarcini pe care sa le indeplineasca.

Dresaj

In general, sunt prietenosi cu strainii si se inteleg bine cu alte animale de companie. Cu toate acestea, ei vor pazi cu atentie familia si curtea.

Rasa Ciobanesc de Boemia (Chodský pes)

Sunt o rasa atletica careia ii place sa munceasca, dar si sa stea tolanit pe canapea alaturi de stapanii sai.

Bohemian Shepherd este o rasa inteligenta, care invata rapid si saluta cu entuziasm majoritatea activitatilor propuse. Acestui caine ii place sa lucreze, dar poate trece de la activitate la odihna destul de usor.

Rasa Ciobanesc de Boemia (Chodský pes)

Este foarte usor de dresat. Totusi, necesita o abordare calma a dresajului deoarece este o rasa mai sensibila. Baza dresajului ar trebui sa fie jocul, recompensele si lauda consecventa. Rasa nu se descurca bine cu un dresaj dur, insa nici cu unul monoton.

Hrana

Ciobanescul de Boemia se descurca bine cu o dieta de inalta calitate, fiind o rasa atletica. In plus, aceasta dieta il va ajuta sa aiba o blana stralucitoare.

Sanatate

Exista un numar mic de boli care afecteaza rasa Bohemian Shepherd (Chodský pes), dar pana in prezent nimic nu a sugerat ca rasa sufera intr-un grad mare de o anumita boala. Rasa are in general o stare buna de sanatate.

Programul de reproducere are ca scop reducerea displaziei de sold si cot, mielopatiei degenerative si epilepsiei.

Se recomanda examinari de sold si cot, test ADN al mielopatiei degenerative.

Stiati ca…?

  • Ciobanescul de Boemia este cunoscut ca Bohemian Sheperd sau Chodský pes
  • Este prima rasa pentru care un rege si-a dat consimtamantul sa fie crescuta cu un scop anume (ajutor la patrularea granitelor)
  • A fost acceptat in Foundation Stock Service in aprilie 2019

 

Daca si dvs. ati observat asemanarea cu Ciobanescul german, cititi mai multe despre aceasta rasa:

Sursa imagini: wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button