Despre sanatatea cateilor

Atunci cand mergeti cu catelul dvs. la veterinar, asigurati-va ca discutati cu acesta orice nelamuriri cu privire la sanatatea catelusului dvs. Din momentul in care va aduceti catelusul acasa, responsabilitatea dvs. principala este sa il mentineti sanatos. De la o alimentatie buna la obiceiuri adecvate de somn, trebuie sa va asigurati ca acesta va avea o viata lunga si fericita. Insa pentru proprietarii de catei novice, a afla daca puiul de catel are o problema de sanatate poate fi o provocare. Este in regula ca acesta sa aiba scaune moi? Este normal ca acesta sa vomite dupa ce s-a hranit? Si cate reprize de somn ar trebui sa aiba un catel? Aflati in continuare mai multe despre sanatatea cateilor si care sunt caracteristicile unui catel sanatos.
Aspectul normal al unui catel
Faceti-va un obicei zilnic din verificarea starii fizice si psihice de sanatate a catelusului dvs. Poate face adesea diferenta intre viata si moarte. Cainii si pisicile sunt creaturi carora le place rutina. Astfel, daca observati schimbari comportamentale ale acestora si vi se pare ca animalul dvs. de companie se comporta ciudat, ar trebui sa contactati medicul veterinar.
Schimbarile comportamentale care ar trebui sa va dea de gandit includ modificari ale apetitutului catelului, varsaturi repetate sau diaree in aceeasi zi sau pe parcursul mai multor zile. Este mai bine sa mergeti din timp la veterinar inainte ca problemele sa devina semnificative.
Daca alegeti un nou catel de la un crescator, este important sa observati starea generala a catelului si sa incepeti cu un caine sanatos. Cel mai probabil, un crescator de renume nu va oferi un pui nesanatos spre vanzare, dar este util sa faceti unele cercetari pe cont propriu.
Semne ale unui catel sanatos
Sanatatea cateilor este un lucru important de urmarit, asadar iata la ce trebuie sa fiti atent:
- Conditia fizica/corporala – Toti puii dintr-un cuib ar trebui sa aiba aproximativ aceeasi dimensiune, fara sa arate prea plinuti sau prea slabuti.
- Blana – Trebuie sa fie stralucitoare si curata, fara semne de iritatii, roseata sau portiuni fara par. Acestea ar putea indica o afectiune a pielii, cum ar fi raia/scabia sau alergiile.
- Urechile – Trebuie sa fie curate si fara miros, lipsite de secretii sau inflamatii/roseata.
- Ochii – Stralucitori si limpezi, fara secretii.
- Nivel de activitate – A trage un pui de somn este normal – chiar si cateva pe parcursul zilei sunt acceptabile. Insa un catel nu ar trebui sa fie letargic odata ce este treaz. Odata ce catelusul s-a acomodat, acesta ar trebui sa fie curios sa exploreze imprejurimile si sa se joace cu oamenii sau alti caini din aceeasi curte.
- Apetit – Atunci cand concureaza cu fratii sai pentru mancare, cateii sunt niste competitori entuziasti. Dupa ce se muta intr-o casa noua, ar putea fi nevoie de cateva mese inainte ca puiul de catel sa goleasca bolul. Saritul peste una sau doua mese este acceptabil, dar mai mult de atat sau consumarea unei portii mici de hrana justifica o vizita la medicul veterinar.
- Varsaturi – O regurgitare ocazionala este probabil in regula. Episoadele repetate dupa sau in timpul unei mese semnaleaza o vizita la veterinar.
- Excremente – Cautati scaune ferme, regulate si urina limpede. Urina cu sange poate indica o infectie a tractului urinar. Un scaun moale sau apos poate sa nu indice o problema, dar scaunele repetate cu sange sau apoase care dureaza mai mult de 24 de ore ar putea insemna o problema. Bacteriile, virusurile, parazitii interni, ingestia unei substante toxice sau supraalimentarea pot fi responsabile.
Panosteita la catelusi
Panosteita este o afectiune temporara a oaselor unui catelus aflat in crestere. Apare de obicei la rasele de caini mari sau gigante intre 5-18 luni sau la cainii varstnici. Cauzele exacte ale bolii sunt necunoscute, probabil este vorba de o cauza virala sau bacteriana. Principalul simptom al bolii este schiopatatul, intrucat aceasta boala afecteaza oasele lungi ale membrelor anterioare si posterioare. Schiopatatul poate fi usor sau moderat, putandu-se agrava destul de dramatic in doar cateva zile. Din fericire insa, toti cainii se recupereaza din aceasta boala, simptomele persistand rareori dupa 18-20 luni.
Parvoviroza la catei
Parvoviroza este o alta afectiune mult mai periculoasa si potential mortala la cateii cu varste de la 6 saptamani pana la 6 luni. Foarte contagios, acest virus slabeste sistemul imunitar, ataca stomacul si intestinul subtire si creste sansa unei infectii bacteriene secundare. Simptomele acesteia includ: letargie, slabiciune, diaree cu sange, varsaturi, pierdere in greutate, deshidratare.
Recunoasterea simptomelor de parvoviroza si ducerea imediata a catelusului la medicul veterinar poate ajuta la salvarea vietii acestuia. Multi pui care supravietuiesc in primele 3-4 zile ale bolii se pot recupera complet.
Sanatatea cateilor – Ce NU este normal
- Diareea – Aceasta boala comuna poate fi cauzata de multi factori, inclusiv bacterii, virusi, paraziti interni, substante toxice, prea multa hrana sau tulburari psihologice. Daca scaunele contin sange sau sunt apoase, daca animalul este slabit sau balonat, sau daca diareea continua mai mult de 24 ore, duceti cainele la veterinar.
- Constipatia – La fel ca diareea, constipatia poate fi cauzata de multi factori, inclusiv ingerarea de substante precum par, oase sau obiecte straine, se poate datora bolii sau a aportului insuficient de apa. Medicul veterinar va poate recomanda analize de sange, radiografii sau efectua alte teste pentru a gasi cauza.
- Varsaturile – nu este neobisnuit ca un animal de companie sa verse ocazional, dar varsaturile frecvente sau persistente nu sunt normale. Apelati la medicul veterinar daca varsaturile sunt mai mult de 5 in cateva ore, daca varsaturile au un volum mare, varsaturile contine sange sau sunt insotite de diaree sau dureri abdominale.
- Urinarea anormala – Urinarea dureroasa, cu dificultate, sau prezenta sangelui in urina poate indica o infectie dureroasa a tractului urinar. Contactati imediat medicul veterinar.
Sanatatea cateilor este importanta. Aveti grija de aceasta si ajutati-va catelul sa isi formeze obiceiuri sanatoase de mic. Astfel, veti pune impreuna bazele unui viitor sanatos.
Sursa imagine: pexels.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.