CainiEducatie canina

Cum dresati un catel sa „stea” si sa „astepte”

Probabil doriti sa dresati un catel sa „stea” si sa „astepte”, ca parte a unui comportament de caine politicos. Aceste comenzi sunt utile pentru a invata ascultarea pozitiva in situatii in care catelul ar putea fi prea agitat si la tinerea sub control a puilor cu multa energie.

Puiul dvs. de catel sta politicos insa doar pana ispita il face sa o zbugheasca pe usa? Puteti cupla comanda „stai” cu comanda „asteapta”, pentru a va invata patrupedul sa-si mentina pozitia pana la eliberare.

Comanda „stai”

Este utila in diverse situatii. Ii poate chiar salva viata, in situatii periculoase, va permite sa gestionati comportamentul cainelui mai bine, sau va permite sa va lasati cainele fara lesa in situatii care presupun ca acesta sa ramana nemiscat.

Comanda „asteapta”

Este un mod de a-i spune cainelui sa nu faca nicio alta actiune pana nu ii dati voie. Aceasta comanda transmite cainelui ca urmeaza ceva care ii va placea insa pentru a obtine acel „ceva” trebuie sa stea linistit. Este o comanda similara cu „stai”, dar ofera cainelui putin mai multa libertate pe durata asteptarii.

 

Cum sa dresati un catel sa „stea” si sa „astepte”

Comanda „stai-asteapta” cere cainelui sa se aseze pe loc si prelungeste timpul de sedere pe sol. In procesul de ascultare, comanda „stai-asteapta” este necesara, la fel si in competitiile adresate incepatorilor. Mentineti starea „stai-asteapta” timp de un minut, in timp ce alti caini fac acelasi lucru, iar dvs. stati vizavi de el.

Probabil ati invatat deja catelul comanda „stai”, asa ca acum cresteti pur si simplu durata, recompensand cainele pentru rabdare. Daca cainele dvs. intelege deja comanda „asteapta”, o puteti folosi pentru a trece la o comanda mai specifica „ramai” (nu te misca deloc).

Iata cum:

 1. Planificati sa va antrenati intr-un loc care are cat mai putine distrageri, cum ar fi camera de zi. Puteti adauga distrageri mai tarziu, odata ce intelege noua comanda. Asigurati-va ca nu a mancat, astfel incat sa fie dornic de recompense, dar sa nu fie totusi nici lihnit de foame.
 2. Pregatiti recompense mici, de dimensiunea varfului unui deget. Acestea ar trebui sa fie ceva ce ii place sa manance si pe care le primeste numai in timpul dresajului. Asigurati-va ca aveti la indemana si o recompensa secundara, ceva ce ii place (o jucarie), dar numai daca recompensele alimentare lipsesc. Aratati-i cainelui recompensele, dar nu i le dati. Vreti sa stie ca lucrurile bune ar putea fi ale lui, insa trebuie sa fie atent.
 3. Cereti catelului sa „stea” pe un ton autoritar.
 4. Odata ce coada lui intra in contact cu podeaua (solul), spuneti „asteapta” si oferiti-i prima recompensa.
 5. Oferiti-i mai multe recompense, una dupa cealalta, atata timp cat cainele mentine comanda „stai”. O sedere de 10 secunde este un prim scop rezonabil, astfel incat sa aiba succes. Doriti ca catelul sa castige acest joc, nu sa-l transformati intr-un esec. Dupa 10 secunde de sedere, eliberati-l cu un cuvant-semnal precum „bine” sau un „click” daca utilizati un clicker pentru dresaj.
 6. Pe masura ce rostiti cuvantul de eliberare, rasplatiti-l cu jucaria si laudati-l, astfel incat sa stie ce catel inteligent si minunat este. Asta il invata ca primeste adevaratele recompense WOW numai dupa ce „asteapta”.
 7. Puii care nu respecta comanda „stai-asteapta” inainte de a da cuvantul de eliberare nu primesc recompense. Spuneti ceva de genul: „Ups, ai dat-o-n bara!” si intoarceti-va cu spatele, taind orice speranta de recompensa timp de cel putin 10 secunde (aproximativ). Catelul va face legatura in curand cu faptul ca mentinerea starii „stai-asteapta” ii va aduce recompense mai delicioase, iar deliciul dispare daca nu ramane pe loc.
 8. Puii de catel tind sa invete regulile destul de repede, dar vor avea nevoie de practica pentru a afla ca si durata conteaza. Repetati exercitiul si spuneti „stai-asteapta” cu oferind recompense numeroase timp de 10 secunde apoi eliberati-l cu „bine” si laudati-l.
 9. Repetati acest exercitiu de mai multe ori. Apoi cresteti durata asteptarii cu 2 pana la 5 secunde, continuand sa oferiti recompense tot timpul, urmate de cuvantul de eliberare si de lauda.
 10. Odata ce poate astepta timp de 15-20 secunde, incepeti sa-i oferiti recompense mai rar. Scopul este sa faceti catelul sa respecte comanda „stai-asteapta” oferind cate o recompensa la un interval de 2-4 secunde.
 11. Tineti evidenta acestei rate de succes. Dupa ce aveti un succes de 80% in indeplinirea comenzii, mariti si mai mult intervalul recompenselor, cu inca cateva secunde. Apoi cresteti inca o data intervalul, si tot asa.
 12. In cele din urma, scopul este de a oferi recompense cat mai rar, dar cu delicatese bonus neasteptate – de ex. mai multe recompense simultan, pentru o „asteptare” desosebit de lunga. Chiar si puii tineri invata sa aprecieze conceptul bonus al recompenselor cu valoare mai mare pentru o performanta mai buna.dresati un catel sa "astepte"
 13. Puii care „inteleg” au nevoie pur si simplu de practica pentru a prelungi durata „sederii”, precum si sa reziste distragerilor. Daca se descurca in sufragerie, puteti trece la practicarea comenzii in curte, sau la casa bunicii. Puteti face comanda „stai-asteapta” parte a rutinei mesei, cu o mare recompensa bonus pentru o asteptare indelungata.
 14. Cel mai bine este sa exersati si sa extindeti durata „asteptarii” inainte de a adauga distanta intre dvs. si catelus. A fi aproape de catel in timpul acestor exercitii ofera un control mai bun, astfel incat sa va puteti opri imediat daca o da in bara (intoarceti spatele/opriti recompensele). Puiul de catel ar trebui sa mentina perioada de „asteptare” timp de cel putin 1 minut sau mai mult, cat timp sunteti in raza lui de atingere, si inainte de a incepe sa mariti distanta dintre dvs. si catel cu cate un pas.
 15.  In cele din urma, catelul ar trebui sa stea si sa astepte la comanda atunci cand ii solicitati, indiferent unde sunteti in incapere, chiar si atunci cand recompensele nu sunt vizibile. Atunci cand dresati un catel sa „astepte”, prin eliminarea treptata a recompenselor, puiul invata ca recompensele sunt intotdeauna posibile si devin mai probabile cu cat el se comporta mai mult asa cum solicitati.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button