Educatie canina

Top 10 sfaturi pentru dresarea catelului dvs.

Felicitari pentru noul dvs. catelus! Daca acesta este primul dvs. caine, bine ati venit in minunata lume a proprietarilor de caini. Trebuie sa stiti ca puii de catel sunt foarte amuzanti, dar necesita si multa munca. Si exista multe lucruri de care are nevoie catelul dvs. pentru a se dezvolta. Dresajul adecvat este unul dintre acestea. Iata in continuare cele mai bune sfaturi pentru dresarea catelului, astfel incat noul dvs. animal de companie sa devina un membru fericit si sanatos al familiei dvs.

 

1. Socializarea

Lista noastra de sfaturi pentru dresarea catelului incepe cu socializarea catelului. Socializarea este exact ceea ce spune si numele sau: este vorba despre scoaterea catelusului dvs. in diverse locuri, pentru a experimenta si cunoaste oameni, locuri si situatii noi.

Puii bine socializati devin de obicei adulti echilibrati. Multe dintre cele mai frecvente probleme de comportament la caini (frica, agresivitate, latrat excesiv) pot proveni din lipsa unei socializari timpurii adecvate.

Este important sa va obisnuiti catelusul cu o varietate de oameni, animale, locuri si sunete, astfel incat cainele sa nu reactioneze prost la acestea, ca adult. In plus, este esential ca puiul dvs. sa fie obisnuit sa fie manevrat in moduri diferite. Acest lucru va ajuta catelul sa se simta mai confortabil in locuri precum la veterinar sau in timpul toaletajului.

 

2. Invatatea cainelui de a-si face nevoile intr-un singur loc

Multi proprietari de caini pun acest lucru pe lista de prioritati. La urma urmei, este frustrant cand cainele dvs. isi face nevoile in casa. Dresarea cainelui pentru a-si face nevoile afara este unul dintre primele lucruri pe care le veti face cu catelusul dvs.

Pentru a incepe cu dreptul, faceti-i catelului un program regulat. Hraniti-l la aceleasi ore in fiecare zile. Scoateti-l afara pentru a-si face nevoile de fiecare data cand mananca, bea sau se trezeste dintr-un pui de somn.

Retineti ca pedeapsa nu are de obicei efectul dorit, in cazul cainilor. Certarea sau alte metode de pedepsire a cainelui, il vor speria si ii vor crea confuzie. Cel mai bine este sa il laudati, sa ii oferiti recompense si sa va jucati cu el de fiecare data cand isi face nevoile in locul desemnat ca toaleta. O cusca din sarma poate fi de asemenea utila pentru dresajul unui catel.

 

3. Folosirea unei custi in dresajul cainilor

Puteti utiliza o cusca atunci cand nu va puteti supraveghea catelul. Daca catelusul are suficient timp pentru a se simti confortabil in cusca sa, acesta poate deveni unul dintre locurile sale preferate. Utilizarea unei custi in dresajul cainilor poate ajuta la prevenirea dezvoltarii unor obiceiuri proaste, cum ar fi rosul distructiv.

Cusca poate fi un instrument bun pentru a invata cainele sa isi faca nevoile intr-un singur loc (desemnat). Majoritatea cainilor nu se vor usura in acelasi loc in care dorm.

 

4. Ingradirea spatiului

Un catelus nu trebuie tinut in cusca mai mult de cateva ore. Cu toate acestea, nu ar trebui lasat in toata casa, chiar si atunci cand sunteti acasa si il puteti supraveghea. Exista prea multe lucruri intr-o casa pe care catelusul le poate roade, inghiti, multe ascunzatori, sau se poate rani. Ingradirea spatiului destinat catelusului utilizand un tarc modular poate contribui mult la prevenirea dezvoltarii de obiceiuri proaste din partea catelului.

Un catelus care are ocazia sa faca ceva ce i se pare placut, cum ar fi sa va roada mobilierul, este mai probabil sa repete comportamentul. Ingradirea spatiului il impiedica sa obtina aceste oportunitati.

 

5. Prevenirea rosului distructiv

Puii de catel adora sa roada. In loc sa incercati sa impiedicati un catel sa roada, invatati-l care sunt lucrurile potrivite pentru a fi roase.

Ingradirea spatiului este unul dintre instrumentele din arsenal atunci cand vine vorba de prevenirea rosului distructiv. Ingradirea spatiului va permite sa impiedicati accesul catelusului la rosul unor obiecte precum mobilier, incaltaminte, jucarii sau orice altceva la care nu doriti sa aiba acces.

Redirectionarea acestuia catre jucarii adecvate este o alta parte a dresajului de prevenire a rosului distructiv. Nu este suficient sa-i spuneti cainelui tau „nu” atunci cand ia ceva ce dvs. nu doriti. In schimb, trebuie sa-l redirectionati catre ceva ce poate avea, cum ar fi o jucarie de ros pentru caini sau o jucarie Kong.

 

6. Inhibarea muscaturii

Lista de sfaturi pentru dresarea catelului continua cu inhibarea muscaturii, o parte importanta a dresajului catelusului. Aceasta implica invatarea catelusului dvs. sa-si foloseasca bland dintii. Puii incep sa invete inhibarea muscaturilor de la mame si prin interactiunea cu ceilalti pui din cuib. Multi pui trebuie sa continue sa invete acest lucru odata ce ajung intr-o noua casa.

Incepeti sa invatati inhibarea muscaturii catelusului, permitandu-i sa-si foloseasca gura cand va jucati cu el, incheind timpul de joaca daca isi foloseste dintii prea tare. Odata ce catelul dvs. afla ca distractia se opreste cand musca prea tare, ar trebui sa vedeti ca incepe sa-si foloseasca gura mult mai usor. De asemenea, puteti incerca sa scoateti un sunet sa-i reaminteasca sa fie atent.

Inhibarea muscaturilor este importanta, deoarece va tine in siguranta fata de acei dinti de catelus ascutiti ca niste ace. De asemenea, ajuta la prevenirea muscaturilor grave atunci cand puiul dvs. ajunge la varsta adulta. Daca este necesar vreodata sa-si foloseasca dintii pentru a se apara, invatarea inhibarii muscaturii catelusului face diferenta dintre un ciupit inofensiv si o muscatura grava.

 

7. Intarirea pozitiva

In timpul dresajului, puii raspund mai bine la intarirea pozitiva decat la pedeapsa. Pedeapsa poate opri comportamentul nedorit, dar nu spune catelusului ce doriti sa faca de fapt.

Pedepsele dure pot duce chiar la probleme de comportament, cum ar fi frica sau agresiunea. Intarirea pozitiva il face pe catelusul dvs. sa vrea sa faca mai multe lucruri pe care dvs. doriti sa le faca.

Este destul de usor sa il faceti pe catelul dvs. sa repete comportamentele care va plac recompensandu-l cu laude, recompense si jocuri. Ignorati sau redirectionati catelul atunci cand acesta se comporta gresit si recompensati un comportamentul adecvat. In curand, catelul dvs. va afisa un comportament bun in mod regulat.

 

8. Prevenirea problemelor de comportament

Atunci cand dresati un catel, aveti posibilitatea de a-l invata un comportament bun inainte sa inceapa sa dezvolte unele probleme de comportament mai frecvente. Incepeti cu dreptul, si oferiti catelului o multime de jucarii interesante, faceti cu el multe exercitii si practicati dresajul. Un catelus lasat sa-si gaseasca propria sursa de divertisment este mai probabil sa se angajeze in comportamente inadecvate.

Pentru a preveni problemele comune de comportament ale cainilor, puteti utiliza si comenzi de baza pentru obedienta. De exemplu, ii puteti cere catelusului sa „stea” mai degraba decat sa-i permiteti sa sara, atunci cand intrati pe usa.

Invatandu-l comportamente adecvate, puteti preveni multe dintre cele mai frecvente probleme de comportament ale catelusului.

 

9. Dresajul de baza pentru obedienta

Puteti incepe sa lucrati la dresajul de baza pentru obedienta imediat ce aduceti catelul acasa. Indiciile si comenzile de dresaj ofera un simt atat de necesar al structurii si stabilesc un set de reguli pentru catelus.

Utilizati intarirea pozitiva pentru a incepe sa lucrati la dresajul de baza pentru obedienta si, in curand, catelusul dvs. va putea sa se aseze, sa stea culcat si sa vina la comanda. Aceste comenzi de baza vor ajuta mult catelul sa devina un caine adult cu un comportament adecvat.

 

10. Cursuri de dresaj

Exista multe cursuri de dresaj special concepute pentru puii de caini. Aceste cursuri reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de a lucra la toate aspectele dresajului pentru catelusi. Ele ofera, de obicei, putin din tot ceea ce am discutat pana acum in lista noastra de sfaturi pentru dresarea catelului: socializare, invatarea de a-si face nevoile intr-un singur loc, dresajul de baza pentru obedienta, prevenirea comportamentului problematic, si multe altele.

Cel mai bine este sa urmati cursuri de dresaj sub supravegherea unui dresor cu experienta. Astfel, veti avea mai putine griji in privinta unor posibile experiente negative ale catelusului dvs. in timpul dresajului.

 

Speram ca aceste sfaturi pentru dresarea catelului sa va fie utile, desi exista atat de multe lucruri noi de invatat atat pentru catel, cat si pentru dvs. ca proprietar. Nu uitati ca dresajul corect este cel mai important lucru de care cainele are nevoie pentru a se dezvolta.

Pe E-vet.ro gasiti si alte informatii de educatie canina sau probleme comportamentale la catei.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button