Va puteti imbolnavi de la soarecii tinuti ca animale de companie?
In cazuri rare, soarecii pot fi purtatori de virusi si bacterii care v-ar putea imbolnavi. Pentru a fi in siguranta si pentru a preintamina transmiterea unor boli de la soareci, spalati-va intotdeauna mainile riguros dupa ce manipulati animalul de companie.
Boli transmise de soareci tinuti ca animale de companie
Salmonella si hantavirusul
Probabil stiati ca puiul crud sau ouale pot fi purtatoare de salmonella. La fel poate si soarecele dvs. animal de companie. Salmonellae sunt bacterii care provoaca tulburari intestinale si diaree la om. Daca soarecele dvs. este infectat, germenul se va raspandi prin fecalele acestuia chiar daca soarecele sa nu prezinte niciun simptom.
Evitati adoptarea de soareci care au diaree sau care traiesc in custi cu alti soareci bolnavi. Pentru a evita contractarea de salmonella, spalati-va intotdeauna mainile dupa ce ati manipulat soarecele, mai ales daca ii curatati cusca. Nu atingeti animalul de buzele sau fata dvs.
Sindromul pulmonar hantavirus (HPS) si salmonella se raspandesc prin contactul cu excrementele de soarece, mai ales atunci cand alimentele sau apa sunt contaminate cu fecale. Hantavirusul poate fi contractat prin inhalarea prafului contaminat cu fecale de soareci si prin rani cauzate de muscatura. Simptomele Hantavirusului includ dureri asemanatoare gripei, insuficienta renala si insuficienta respiratorie severa.
LCMV
LCMV inseamna virusul coriomeningitei limfocitare (Lymphocytic choriomeningitis virus) care se poate raspandi de la soarece la dvs. Simptomele sunt asemanatoare gripei, incluzand febra, rigiditate a gatului, scaderea poftei de mancare, dureri musculare, dureri de cap si varsaturi. Desi nu toti cei expusi se imbolnavesc, simptomele apar la aproximativ 1-2 saptamani dupa expunere.
Va puteti imbolnavi de la manipularea asternutului murdar al custii soarecelui sau de la o muscatura daca soarecele dvs. este infectat. Mentinerea curateniei in cusca si spalarea mainilor dupa manipulare va reduce sansele de a va imbolnavi. Femeile insarcinate ar trebui sa evite curatarea custii soricelului.
Leptospiroza
O bacterie din urina unui soarece infectat provoaca o boala numita leptospiroza. Daca aceasta ajunge in apa din mediul inconjurator poate supravietui luni de zile. La oameni, poate provoca febra, dureri de cap, dureri musculare, piele si ochi ingalbeniti, ochi rosii, eruptii cutanate, dureri de stomac si diaree.
Aceasta boala poate fi asimptomatica sau poate prezenta doua etape: in prima etapa aveti simptomele unei raceli dar care par sa treaca. A doua etapa care nu apare intotdeauna se numeste „boala Weil” si este mult mai periculoasa – poate duce la insuficienta renala si hepatica sau meningita. Leptospiroza poate dura cateva zile sau cateva luni daca este lasata netratata.
Febra muscaturii de sobolan
Prietenul dvs. soarece ar putea fi purtator de boala numita febra muscaturii de sobolan. De obicei, este nevoie de o muscatura de la un soarece infectat pentru a va infecta dar puteti contracta febra muscaturii de sobolan pur si simplu prin manipularea acestuia. Poate dura pana la 3 saptamani dupa ce ati fost muscat ca simptomele sa devina evidente. Simptomele includ febra, apoi eruptie cutanata pe maini si picioare dupa cateva zile.
Boala poate fi tratata cu antibiotice dar poate deveni foarte grava daca este lasata netratata. Daca infectia se raspandeste la inima, creier sau plamani ar putea fi mortala. Din fericire, aceste complicatii grave sunt rare.
Ciuma
Ciuma este cauzata de o bacterie si este transmisa prin muscaturi de la purici care s-au hranit pe rozatoare infectate. Infectia se poate raspandi si prin manipularea unui animal infectat.
Exista trei tipuri diferite de ciuma: bubonica, septicemica si pneumonica. Simptomele pentru toate trei incep cu febra mare si slabiciune extrema. Simptomele ciumei bubonice includ ganglioni limfatici umflati si durerosi. Simptomele ciumei septicemice includ dureri abdominale, soc si hemoragii in piele si alte organe. Ciuma pneumonica se caracterizeaza prin insuficienta respiratorie si soc. Este singurul tip de ciuma care se poate raspandi de la o persoana la alta.
Cum se transmit boli de la soareci la oameni?
Un soarece poate transmite boli oamenilor atat direct, cat si indirect.
Transmiterea directa poate aparea atunci cand:
- oamenii manipuleaza sau consuma alimente contaminate cu fecale de soareci sau beau dintr-o sursa de apa care contine un soarece mort
- atunci cand o rana a pielii intra in contact cu urina de soareci
Transmiterea indirecta are loc prin acarieni, purici, tantari si alti paraziti dupa ce s-au hranit pe soareci infectati.
Majoritatea bolilor raspandite de soareci pot fi tratate cu ingrijire medicala prompta si adecvata.
Un soarece poate parea inofensiv cu ochii sai mari si urechile dragute dar poate fi si vehiculul ideal pentru raspandirea bolilor. Soarecii pot transmite boli oamenilor si altor animale prin muscaturi, excremente, purici, paduchi, acarieni si capuse. Unele dintre bolile comune purtate de soareci sunt salmonella, hantavirusul, leptospiroza, febra muscaturii de sobolan si ciuma.
Cititi si despre: Ingrijirea soarecilor si sobolanilor domesticiti
Sursa imagini: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.