Animale miciIepuri

Salivarea excesiva la iepuri (Ptialismul)

Salivarea excesiva la iepuri (Ptialismul) este o afectiune care determina un iepure sa produca o cantitate excesiva de saliva. Acest lucru poate duce adesea la probleme dentare si poate fi recunoscuta datorita umiditatii blanitei iepurelui de pe bot si gat.

Simptome

Iepurii cu Ptialism sufera o durere constanta care poate fi prezenta sub forma de letargie, o postura nefireasca sau incapacitatea de ingrijire a blanitei. Iepurilor le poate cadea parul, in special in jurul gurii si de pe gat (sub maxilarul interior) sau pot forma pliuri ingrosate ale pielii.

Alte simptome includ:

  • Pierdere in greutate
  • Incapacitatea de a manca (anorexie)
  • Simetrie faciala neuniforma
  • Scurgere nazala sau mucoasa
  • Macinarea dintilor
  • Productia de lacrimi in exces

Cauze

Unii iepuri sunt mai expusi riscului decat altii, inclusiv cei cu dinti alungiti sau anormal de lungi. Cei care consuma alimente sub forma de pelete sunt si ei mai expusi riscului.

Ocazional, Ptialismul apare la iepuri care sufera de o tulburare a sistemului nervos central sau autonom – si care afecteaza partea sistemului nervos care controleaza functiile automate, inclusiv ritmul cardiac, respiratia si productia de saliva.

Bolile tesuturilor moi sau infectiile bacteriene care afecteaza cavitatile bucale si intestinele pot fi precursori ale Ptialismului. Exista chiar si medicamente si toxine din mediul inconjurator care pot invada corpul si cavitatea bucala a iepurelui cauzand boli dentare si, prin urmare, Ptialism.

Alte cauze pentru salivarea excesiva la iepuri includ:

  • Gingivita
  • Rabia
  • Tetanosul
  • Tulburari metabolice sau de alta natura gastro-intestinala

Diagnosticare

Medicul veterinar va face o examinare dentara si medicala completa pentru a identifica orice boli neurologice sau dentare care cauzeaza Ptialism, sau pentru a exclude orice alte cauze. Poate efectua o biopsie pentru a exclude cresterile (tumorile) orale.

Tratament

Un iepure care sufera de Ptialism poate avea nevoie de ajutor pentru a se hrani sau terapie de substitutie cu lichide, mai ales daca are o scadere severa in greutate.

Este important sa pastrati blana iepurelui curata si uscata.

Unii iepuri pot necesita extragerea / taierea dintilor. Daca iepurele a dezvoltat abcese sau infectii sub dintii afectati, medicul veterinar poate prescrie antibiotice.

Recuperare si stil de viata

Pentru unii iepuri cu Ptialism poate fi necesar urmarea unui tratament pe tot parcursul vietii. Cu toate acestea, cu ingrijire adecvata cei mai multi se recupereaza. Monitorizarea ulterioara este benefica pentru iepurii cu aceasta afectiune, mai ales daca sunt tineri.

 

Cititi si:

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button