Animale mici

Acarienii urechii la dihori

Acarienii urechii la dihori sunt destul de neobisnuiti si apar de obicei atunci cand urechile animalului sunt curatate prea mult, eliminand astfel uleiurile naturale de protectie.

Acarianul Otodectes cynotis este cauza infectiei si actioneaza ca un parazit, cautand o gazda – in acest caz, dihorul – si hranindu-se cu resturile de tesut si secretiile din mucoasa canalului urechii. Din fericire, aceasta este o infectie care este relativ usor de eliminat odata ce este identificat un tratament veterinar adecvat.

Simptome si tipuri

Culoarea si mirosul cerumei unui dihor este cel mai recunoscut semn al unei infectii cu acarienii urechii. In mod normal, ceara unui dihor va fi rosie si inodora. Cu toate acestea, cei cu o infectie vor avea ceara mirositoare, de culoare mai inchisa (de obicei neagra sau gri).

Alte simptome pot include, de asemenea:

  • Mancarime
  • Scurgeri sau prezenta unei substante cu aspect de mucus in jurul urechilor
  • Cruste brun-roscate sau negricioase pe urechea externa
  • Caderea parului in jurul capului si gatului
  • Infectii ale urechii

Cauze

Acarianul urechii (sau Otodectes cynotis) poate fi dobandit de la, sau transmis la, caini, pisici si alti dihori.

Diagnosticare

Inainte de a diagnostica o infectie cu acarienii urechii la dihori, medicul veterinar va dori sa excluda alte probleme, inclusiv puricii, dermatita sau alte infectii bacteriene sau parazitare.

Cu toate acestea, un medic veterinar poate identifica cu usurinta o infectie cu acarienii urechii la dihori efectuand o examinare de rutina a urechii, prelevand o proba de ceara si examinand la microscop organismele.

Tratament

Medicamentele folosite pentru a controla acarienii urechii includ de obicei produse topice care pot fi diluate si aplicate direct. Deoarece medicamentul nu are efect asupra oualor de acarieni, tratamentul de rutina se va repeta la fiecare 1-2 saptamani, permitand oualor de acarieni sa ajunga la maturare (proces care dureaza aproximativ 3 saptamani). Varful cozii dihorului ar trebui de asemenea tratat deoarece dihorii dorm cu coada langa urechi.

Recuperare si stil de viata

Majoritatea dihorilor se recupereaza rapid dupa infectie. Totusi, daca in casa sunt alti caini, pisici sau dihori si acestia trebuie tratati pentru acarienii urechii deoarece acarienii pot fi foarte contagiosi.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button