Animale miciPorcusori de Guineea

Tipuri de cancer si tumori la porcusorii de Guineea

Tumorile sunt rezultatul unei inmultiri anormale a celulelor corpului care are ca rezultat o crestere sau o masa de tesut, care poate fi benign (inofensiv) sau malign (se poate raspandi si este periculos). Cele mai multe tipuri de cancer nu apar la porcusorii de Guineea pana la varsta de 4-5 ani. Dupa aceasta varsta, se stie ca intre 1/6 si 1/3 dintre porcusori dezvolta o tumoare. Porcusorii de Guineea care au fost incrucisati (cu rude) sunt mai predispusi la dezvoltarea tumorilor si a cancerului.

Tratamentul, daca este recomandat de medicul veterinar, va depinde de tipul si localizarea tumorii sau a cancerului. In timp ce rezultatul pentru tumorile benigne ale pielii este in general bun, in cazul diagnosticarii cu unele tipuri de cancer de sange, porcusorii de Guineea afectati mai au adesea de trait doar cateva saptamani dupa diagnosticare.

Simptome si tipuri

Tipurile de cancer la porcusorii de Guineea includ limfosarcomul, o tumoare maligna a tesuturilor limfatice, care este cea mai frecventa tumora la aceste animale. Provoaca ceea ce se numeste leucemie caviana („Cavian leukemia”). Simptomele includ o blana dezordonata si ocazional prezenta unor formatiuni in zona pieptului si / sau un ficat sau splina marita.

In ceea ce priveste tumorile benigne ale pielii, tricoepitelioamele sunt unele dintre cele mai frecvent intalnite la porcusorii de Guineea, in special la cei mai tineri, formandu-se adesea la baza cozii. Exemplarele mai tinere pot dezvolta  tumori ale pielii sau leucemie – cancerul celulelor sanguine.

Cauze

Tumorile sunt cauzate de o multiplicare anormala a celulelor corpului. Anumiti porcusori de Guineea sunt predispusi genetic la aceasta anomalie.

Diagnosticare

Va trebui sa oferiti medicului un istoric amanuntit al starii de sanatate a animalului dvs. de companie si a debutului simptomelor, impreuna cu cat mai multe detalii legate de istoricul familiei.

In functie de localizare, unele tumori sunt mai usor de diagnosticat atunci cand excrescentele pot fi vazute si palpate (examinate prin atingere) extern. Cand tumora sau cancerul este prezent in organele interne, va trebui diagnosticat prin radiografii sau scanari. Se vor efectua analize complete de sange, inclusiv un profil chimic al sangelui, o hemoleucograma completa si o analiza de urina.

In cazurile de leucemie si limfosarcom, dianosticul va fi pus in urma examinarii hemoleucogramei si a lichidelor din ganglionii limfatici sau din cavitatea toracica.

Tratament

Medicul veterinar va recomanda probabil indepartarea chirurgicala a tumorii sau a cancerului. In unele cazuri cu tumori benigne, cresterea poate impiedica fluxul sanguin sau functiile normale ale organelor interne din jur. Daca tumora benigna nu afecteaza organismul intr-un mod negativ si nu este de asteptat sa creasca, este posibil ca medicul sa recomande neefectuarea niciunei interventii.

In cazul excrescentelor maligne, poate fi necesara interventia chirurgicala. Aceasta poate sa nu fie intotdeauna posibila daca localizarea este intr-o zona corpului in care interventia chirurgicala ar face mai mult rau decat bine. Sau daca tulburarea tumorii ar elibera celulele canceroase care se vor raspandi rapid in corp.

Pentru tumorile cutanate precum tricoepitelioamele, indepartarea chirurgicala se face in mod obisnuit. Tratamentele pentru leucemie sau limfosarcom, pe de alta parte, nu sunt optiuni viabile. Moartea animalului intervine de obicei la cateva saptamani dupa ce simptomele au devenit evidente.

Recuperare si stil de viata

Un porcusor de Guineea care se recupereaza dupa o interventie chirurgicala tumorala are nevoie de ingrijire postoperatorie atenta, cu odihna adecvata, intr-un mediu linistit. Vizitele regulate la medicul veterinar sunt necesare pentru a urmari progresul de recuperare al animalului dvs. de companie.

Prevenire

Nu exista nicio modalitate de a preveni tumorile si cancerul la porcusorii de Guineea.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button