Animale mici

Fracturile osoase la gerbili

Fracturile osoase si oasele rupte sunt frecvent intalnite la gerbili si apar in principal ca urmare a caderilor accidentale dintr-o locatie inalta. Fracturile pot aparea si din cauza unor tipuri de tulburari nutritionale, cum ar fi dezechilibrele de calciu si fosfor, cand oasele devin fragile si usor predispuse la rupere.

Din fericire, fracturile se vindeca destul de usor la gerbili cu imobilizare si odihna adecvata.

Simptome si tipuri

Pe langa faptul ca manifesta durere severa si refuza sa se miste – din cauza presiunii si a durerii atunci cand incearca sa manipuleze osul – gerbilul poate prezenta urmatoarele simptome:

  • Umflare in sau in jurul zonei fracturate
  • Trosniri sau pocniri provenite din zona fracturata (datorita frecarii intre capetele rupte ale osului)
  • O rana deschisa prin care capatul rupt al osului a strapuns (foarte rar)

Cauze

Fracturile osoase la gerbili apar de obicei ca urmare a unor accidente cum ar fi manipularea necorespunzatoare. O alta cauza este si prinderea picioarelor in plasa de sarma a custii sau in roata de exercitii. Cu toate acestea,  unele tulburari nutritionale cum ar fi dezechilibrele de calciu si fosfor pot face  osul mai fragil si mai predispus la fracturi.

Diagnosticare

Semnele clinice observate vor ajuta medicul veterinar sa puna un diagnostic. Daca este cazul, medicul veterinar va face o radiografie a zonei afectate pentru a-si confirma presupunerile.

Tratament

Este recomandat sa vizitati imediat la un medic veterinar daca banuiti ca gerbilul dvs. si-a fracturat un os deoarece leziunea s-ar putea agrava sau osul s-ar putea repara incorect, afectand mobilitatea gerbilului.

Medicul veterinar va aplica un bandaj de restrictie pe zona afectata pentru a limita miscarea si pentru a ajuta osul sa se repare in mod corespunzator.

Daca este prezenta o rana deschisa aceasta va trebui curatata si pansata corespunzator, aplicandu-se antiseptice topice sau antibiotice.

Daca gerbilul dvs. are o durere evidenta pot fi administrate analgezice pentru a ajuta la reducerea temporara a durerii. Medicul veterinar poate prescrie cateva suplimente de vitamine si minerale care sa ajute la recuperare si la intarirea oaselor.

Recuperare si stil de viata

Fracturile osoase la gerbili se vindeca in general rapid. Cu ingrijirea adecvata, se pot face multe progrese in 7-10 zile de la tratamentul initial.

Va trebui sa plasati gerbilul intr-o cusca mica sau intr-o incinta pentru a-i limita miscarea astfel incat vindecarea sa poata progresa rapid. Asigurati-va ca-i oferiti toate suplimentele orale prescrise de medicul veterinar.

Prevenire

Pentru a preveni potentialele leziuni ale membrelor cusca gerbilului dvs. ar trebui sa aiba podele solide. Daca folositi podele din plasa asigurati-va ca deschiderile sunt suficient de mari pentru ca picioarele gerbilului sa nu poata trece prin ele. Tipul de suprafata amplasata pe podeaua custii este una dintre principalele cauze ale ranirii membrelor la animalele mici. Este unul dintre cei mai importanti factori de luat in calcul pentru prevenirea fracturilor osoase la gerbili .

In plus, este important sa va asigurati ca dieta gerbilului  este bine echilibrata din punct de vedere nutritional. Astfel, probabilitatea aparitiei fracturilor datorita slabiciunii structurii osoase – care este strans corelata cu tulburarile de nutritie – va fi redusa.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button