Salmoneloza la gerbili
Salmoneloza este o boala contagioasa cauzata de infectia cu bacteria Salmonella. Salmoneloza este destul de rara la gerbili tinuti ca animale de companie si se raspandeste de obicei din cauza ingerarii de alimente sau apa care a fost contaminata cu fecale sau urina infectata ale rozatoarelor salbatice. Asternutul infectat (substratul) poate actiona si ca o sursa potentiala de transmitere a salmonelozei la gerbili.
Un gerbil infectat care este tratat pentru salmoneloza poate continua sa infecteze alte animale, chiar daca nu pare sa fie bolnav. Este important de mentionat ca aceasta boala are potential zoonotic cunoscut (este transmisibila), iar un gerbil infectat poate actiona ca o sursa pentru raspandirea salmonelozei si la om. Prin urmare, salmoneloza trebuie tratata cu prudenta.
In general, tratamentul nu este eficient pentru controlul salmonelozei. Luarea de masuri pentru a preveni raspandirea acestei infectii bacteriene este cea mai buna modalitate de a gestiona salmoneloza la gerbili.
Simptome si tipuri
Salmoneloza este adesea fatala pentru gerbili. Simptomele care pot fi observate inainte ca aceasta sa devina severa includ:
- Aspect deprimat
- Deshidratare
- Blana aspra
- Abdomen destins
- Diaree si pierdere in greutate ulterioara
- Avort spontan (la femelele gestante)
Cauze
Asa cum spuneam, salmoneloza la gerbili este cauzata de bacteria Salmonella. Se transmite de obicei prin ingestia de alimente sau apa care au fost contaminate cu fecalele animalelor sau insectelor infectate. Asternutul infectat (substratul) si alte materiale din cusca gerbilului pot fi de asemenea contaminate de insecte infectate sau rozatoare salbatice.
Diagnosticare
Va trebui sa oferiti veterinarului detalii cu privire la istoricul medical al animalului care au dus la aparitia simptomelor. Observarea simptomelor clinice prezentate de gerbilul infectat va ajuta medicul veterinar sa puna un diagnostic provizoriu.
Pentru confirmarea diagnosticului vor fi necesare analize de laborator (analize complete de sange, profil chimic al sangelui, analiza de urina). Un examen al fecalelor este necesar pentru identificarea speciilor bacteriene care sunt responsabile de infectia bacteriana. Abia atunci medicul veterinar va putea identifica in mod concludent bacteria Salmonella ca si cauza principala a starii gerbilului dvs.
Tratament
Din pacate, tratamentul nu este o optiune eficienta pentru salmoneloza. Antibioticele cu spectru larg pot fi utilizate in unele cazuri dar in principal, terapia de sustinere cu lichide si suplimente cu electroliti sunt singurele medicamente administrate gerbililor care sufera de cazuri usoare de salmoneloza.
Recuperare si stil de viata
Separati orice gerbil care a fost afectat de salmoneloza de alte animale. Fiti deosebit de precaut atunci cand dezinfectati si aruncati materialele din cusca si asternutul, pentru a preveni raspandirea accidentala a bacteriilor si purtati manusi de unica folosinta.
Vasele de mancare si orice alte elemente pentru exercitii vor trebui curatate temeinic iar jucariile vor trebui aruncate daca nu pot fi igienizate corespunzator.
Pe durata recuperarii gerbilul va fi slabit si va avea nevoie de o zona izolata pentru a se odihni. Consultati-va cu medicul veterinar cu privire la cea mai buna dieta in aceasta perioada.
Prevenire
Infectia cu salmoneloza este foarte contagioasa si se transmite in principal prin ingestia de alimente si apa contaminate cu fecale si / sau urina contaminate.
Prin urmare, curatarea corespunzatoare a custilor in mod regulat si indepartarea oricaror urme de fecale si urina, impreuna cu schimbarea de rutina a asternutului murdar, sunt esentiale.
Pe cat posibil, incercati sa evitati adapostirea impreuna a gerbililor de diferite grupe de varsta. Pastrati gerbilii intr-un loc in care rozatoarele salbatice nu pot avea acces la cusca animalului dvs. de companie.
Acesti pasi simpli va pot ajuta la prevenirea raspandirii infectiei cu salmoneloza la gerbili.
Cititi si: Ingrijirea gerbilului ca animal de companie
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.