Animale mici

Septicemia la sinsila

Septicemia la sinsila este o boala supurativa care cauzeaza bacterii si toxine in sangele animalelor de companie. Infectiile din mai multe parti ale corpului chinchilei pot fi rezultatul gastroenteritei bacteriene netratate, desi alte bacterii o pot provoca si ele.

Deoarece sinsilele pot ceda rapid toxine si pot muri brusc, este intotdeauna cel mai bine sa consultati un medic veterinar atunci cand sunt observate simptome generale de infectie bacteriana. Tratamentul prompt este cel mai bun mod de a evita dezvoltarea septicemiei.

Cel mai bun mod de a trata septicemia este sa diagnosticati mai intai organismul specific care a cauzat raspandirea toxinei in fluxul sanguin al sinsilei. Acest lucru se face prin analize de sange si teste de cultura si sensibilitate. Antibioticele sunt administrate oral sau prin injectii. Daca sinsila este deshidratata, antibioticele pot fi administrate impreuna cu tratamentul salin intravenos.

Simptome

  • Depresie
  • Pierderea poftei de mancare
  • Diaree
  • Pierdere in greutate
  • Blana aspra
  • Deces

Cauze

Cea mai frecventa cauza a septicemiei sunt prezenta toxinelor bacteriene in sange. Acest lucru se poate intampla atunci cand infectiile bacteriene, cum ar fi gastroenterita bacteriana, nu sunt tratate.

Diagnosticare

Observarea unor simptome nespecifice la sinsila il poate determina pe medicul veterinar sa suspecteze o posibila cauza bacteriana. Natura exacta a organismelor, care sunt responsabile de afectiune, poate fi evaluata numai prin efectuarea de analize de sange.

Tratament

Administrarea de antibiotice orale sau injectabile este cea mai buna metoda de tratare a acestei afectiuni. Ingrijirea de sustinere sub forma de terapie cu fluide si electroliti poate fi, de asemenea, necesara pentru a ajuta la depasirea deshidratarii si a altor tulburari asociate.

Recuperare si stil de viata

Pe durata recuperarii in urma unei infectii bacteriene, cum ar fi septicemia, sinsila trebuie sa fie plasata intr-un mediu steril. Urmati ingrijirea de sustinere asa cum v-a recomandat medicul veterinar si nu lasati sinsila care se recupereaza sa intre in contact cu alte sinsile.

Prevenire

Septicemia la sinsila poate fi prevenita prin imbunatatirea conditiilor de igiena. Tratarea prompta a oricaror afectiuni bacteriene inainte ca infectiile sa progreseze poate preveni, de asemenea, dezvoltarea septicemiei la sinsila.

 

Cititi si: Despre abcese la sinsila

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button