Animale mici

Infectia bacteriana cu Pseudomonas aeruginosa la sinsila

La sinsila, Infectia bacteriana cu Pseudomonas aeruginosa este cel mai frecvent tip de infectie bacteriana. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca Pseudomonas aeruginosa se gaseste in principal in medii neigienizate, iar atunci cand imunitatea animalului este compromisa sau slabita, bacteriile castiga teren si provoaca boli.

Infectia poate fi transmisa prin contact direct sau prin excremente fecale contaminate. Puii pot contracta infectia prin alaptare de la o mama infectata.

Simptome

  • Depresie
  • Pierderea poftei de mancare
  • Pierdere in greutate
  • Diaree
  • Constipatie
  • Ulcere la nivelul ochilor sau gurii
  • Vezicule pline de puroi
  • Inflamatie mamara
  • Avort spontan al fatului
  • Infertilitate
  • Deces

Cauze

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie cauzatoare de boli, care se gaseste in apa de baut murdara si in custi sau in excrementele fecale contaminate.

Afecteaza de obicei animalele cu sistem imunitar slabit sau imatur. Asa cum spuneam, puii pot contracta infectia prin alaptare de la o mama infectata.

Diagnosticare

Medicul veterinar va observa cu atentie semnele clinice pentru orice afectare a organelor interne. Vor fi efectuate analize de sange pentru a detecta prezenta Pseudomonas aeruginosa.

Alternativ, se pot colecta culturi din ulcerele de pe piele sau de la nivelul ochilor. Confirmarea se bazeaza pe o identificare pozitiva a coloniilor de bacterii Pseudomonas aeruginosa.

Tratament

Tratamentul presupune administrarea de antibiotice specifice pentru indepartarea infectiei. Unguentele antibiotice topice sunt folosite pentru a trata ulcerele locale.

Poate fi necesara o buna ingrijire de sustinere sub forma de suplimente de vitamine si minerale. Daca sinsila a suferit de diaree, atunci trebuie administrate oral solutii cu electroliti pentru a preveni deshidratarea chinchillei.

Recuperare si stil de viata

Atunci cand se recupereaza dupa o infectie bacteriana, sinsila trebuie sa fie plasata intr-un mediu curat. Curatati si dezinfectati cusca inainte de a lasa sinsila inauntru.

Nu permiteti animalului care se recupereaza sa intre in contact cu alte sinsile. Aceasta deoarece in afara de sansele de a transmite infectia la alte sinsile, animalul infectat cu imunitate scazuta poate contracta cu usurinta alte infectii secundare de la celelalte animale.

Urmati ingrijirea de sustinere recomandata de medicul veterinar pentru a va ajuta animalul de companie sa se recupereze rapid.

Prevenire

Infectia cu Pseudomonas aeruginosa la sinsilapoate fi prevenita prin imbunatatirea conditiilor de igiena si de trai, si intensificarea practicilor de dezinfectie.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button